KORAK U BUDUĆNOST

Pula je dobila fenomenalan coworking centar: ‘To će biti novi nukleus kreativnih ideja u gradu i Istri‘

Arhitekturu coworking centra potpisuje Bruno Juričić

Svijetleća fasada zgrade Coworking centra u Marulićevoj ulici

 Goran Sebelic/Cropix

Pula je dobila svoj Coworking centar koji je svečano otvoren u utorak navečer. Riječ je o novoj inovativnoj zgradi u centru grada čiju arhitekturu potpisuje poznati arhitekt Bruno Juričić, a koja će u budućnosti biti na raspolaganju svima poduzetnicima, slobodnim profesionalcima te svima onima koji mogu doprinijeti razvoju poduzetničke scene u urbanom području Pula, ali i cjelokupnoj Istarskoj županiji.

Novi je centar otvoren kroz simboličku igru svjetla koju su putem digitalnog medija pokrenuli Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije, odnosno predstavnik nositelja ovog EU projekta vrijednog više od 3,6 eura, potom Filip Zoričić, gradonačelnik Grada Pule, partnera na projektu, Boris Miletić, župan Istarske županije, Dragan Jelić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje te završno Šime Erlić, ministar pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

image

Filip Zoričić, Dragan Jelić, Šime Erlić, Boris Sabatti, Boris Miletić

Goran Sebelic/Cropix
image

Otvorenje Poduzetničkog centra Coworking Pula

Goran Sebelic/Cropix

- Unatoč izazovima u vidu raznih poskupljenja, gradnja je završena u rekordnom roku te će isto tako sve projektne aktivnosti biti dovršene do kraja listopada ove godine, kada projekt i službeno završava. Više od stotinjak poduzetnika ovdje na 1.500 kvadrata naći svoje mjesto za rad i umrežavanje te obrazovne programe, na više razina, te da će ovaj urbani multifunkcionalni prostor postati središte zbivanja za razne poslovne potrebe. Nakon ovog svečanog otvorenja slijedi probni rad centra, te će uskoro na službenoj web stranici centra biti objavljeni svi paketi pogodnosti za buduće korisnike, kao i cjenici te načini prijave za korištenje prostora u centru, kazao je direktor IDA-e Boris Sabatti. Posebno je istaknuo suradnju s arhitektom Brunom Juričićem, koji je osmislio idejni projekt te s glavnim izvođačem radova, tvrtkom Lavčević sa svim pratećim suradnicima, kao i svima ostalima koji su doprinijeli dovršetku izgradnje i opremanja centra te isto tako cjelokupnom timu IDA-e.

image

Filip Zoričić, Dragan Jelić, Šime Erlić, Boris Sabatti, Boris Miletić

Goran Sebelic/Cropix
image

Otvorenje Poduzetničkog centra Coworking Pula

Goran Sebelic/Cropix

- Drago mi je što smo kao nova gradska uprava nastavili jedan od projekata koji smo naslijedili i što smo prije godinu i pol dana, zbog porasta troškova, dodatno osigurali 2,1 milijuna kuna, odnosno 280 tisuća eura. To je znak da zajedno, bez obzira na politike, možemo itekako dobro surađivati. Želim da zaista svi budemo ponosni, jer ovo je život i naša budućnost. Pred Gradom Pulom je sada novi zadatak, moramo urediti Marulićevu ulicu i razvijati ovaj dio grada, naglasio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Istarski župan Boris Miletić istaknuo je da je emotivan jer je završio okončanju projekta koji je započeo.

- Sjećam se kad nam je arhitekt Bruno Juričić, pomoću VR naočala pokazao kako bi Coworking centar trebao izgledati. Tada sam se upitao da li je stvarno moguće da u Puli dobijemo nešto poput ovoga. Da, moguće je, treba imati hrabrosti i znati zagristi, istaknuo je župan dodajući kako je u samome početku kada je ITU mehanizam zaživio u Hrvatsku, bio predviđen za samo četiri velika grada: Zagreb, Osijek, Rijeku i Split.

- Trebalo se, dakle, izboriti da uđu i manji gradovi pa su tako ušli i Pula, Slavonski Brod, Bjelovar i Zadar. Bez financijskih sredstava iz EU fondova, izgradnja i opremanje Coworking centra ne bi bila moguća. Prije samog početka projekta trebalo riješiti imovinsko-pravna pitanja s državom što je i ostvareno na sjednici Vlade održanoj u Puli 2018. godine. Naime, država je nekadašnju zgradu Mehanike darovala Gradu Puli kako bi se na njezinom mjestu mogao sagraditi Coworking centar, istaknuo je istarski župan.

image

Dragan Jelić, Šime Erlić, Boris Sabatti, Boris Miletić

Goran Sebelic/Cropix
image

Otvorenje Poduzetničkog centra Coworking Pula

Goran Sebelic/Cropix

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ulaganje (SAFU) Dragan Jelić istaknuo je kako ovaj projekt predstavlja značajan iskorak za razvoj Grada Pule te kako je u istome sve provedeno sukladno planu, a najavio je i značajna sredstva namijenjena ITU područjima u budućnosti, kao novu priliku za razvoj projekata sličnih ovome, kojim će se doprinijeti razvoju novih zanimanja budućnosti.

-Coworking Pula će okupljati poduzetnike koji se bave informatičkim tehnologijama i uslugama visoke dodane vrijednosti i koji će biti novi nukleus kreativnih ideja u Puli i Istri. Vjerujem da će Centar biti novi vjetar u jedra startup i poduzetničkoj sceni na ovim prostorima, ali i odličan primjer kako europski fondovi pomažu promijeniti naše gradove, županije i Hrvatsku u cijelosti. Držim da Istarska razvojna agencija i Grad Pula mogu biti ponosni što su kvalitetno iskoristili mogućnosti i sredstva koje su im se nudila kroz Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja, što su kreirali sadržaj koji ima ogromnu dodanu vrijednost za Pulu i mjesto koje će, vjerujem, vrlo brzo postati veliko okupljalište poduzetnika i novih ideja. Svakako, jedna jako lijepa priča, naglasio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić.

Ukupna vrijednost projekta je 3, 6 milijuna eura, pri čemu 2,4 milijuna bespovratno sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 893 tisuća eura Grad Pula te 305,1 tisuća eura Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem Fonda za sufinanciranje sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

image

Otvorenje Poduzetničkog centra Coworking Pula

Goran Sebelic/Cropix
image

Otvorenje Poduzetničkog centra Coworking Pula

Goran Sebelic/Cropix
image

Otvorenje Poduzetničkog centra Coworking Pula

Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:49