SANKCIJE PROMAŠILE METU

Rusko gospodarstvo raste najbrže na svijetu, imaju samo jedan problem: ‘Ako prejako pritisnete gas, nećemo daleko stići‘

Predviđa se da će bruto domaći proizvod ove godine u Rusiji porasti za 2,6 posto, što je dvostruko više od stopa koje je MMF predvidio u listopadu

Vladimir Putin ispred ledolomca Lenjingrad

 Pavel Bednyakov/Afp/Profimedia

Prema predviđanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) rusko će se gospodarstvo ove godine razvijati mnogo brže nego što se prije samo nekoliko mjesec očekivalo.

Predviđa se da će bruto domaći proizvod ove godine porasti za 2,6 posto, što je dvostruko više od stopa koje je MMF predvidio u listopadu, i tek nešto sporije od procijenjenog rasta od 3 posto za 2023. Od svih država, koje je MMF analizirao, najviši rast od mjerenja u studenom zabilježen je upravo u Rusiji.

Financial Times upozorava kako bi ove nove brojke mogle otvoriti pitanja o realnoj učinkovitosti zapadnih sankcija, osmišljenih prvenstveno da smanje fiskalne prihode putem kojih je Kremlj financira rat u Ukrajini.

Upozorenje tehnokrata

Predviđanja MMF-a daju optimističnije prognoze ruskog gospodarstva nego čak i sam Kremlj. Ruska središnja banka prognozirala je tako rast od samo 0,5-1,5 posto u 2024.

Iz Ministarstva gospodarstva, gdje su nešto optimističniji, poručuju da bi rast u 2023. mogao doseći 3,5, a u tekućoj godini 2,3 posto.

- Sigurno da rusko gospodarstvo stoji bolje nego što smo očekivali. To se može između ostaloga objasniti i golemoj državnoj potrošnji na "ratnoj ekonomiji. Fiksne cijene roba pomogle su u izvozu fosilnih goriva. No dugoročno potencijalni rast ruskog gospodarstva vjerojatno će biti niži nego što je bio prije invazije na Ukrajinu -objasnio je za Financial Times, ekonomist Pierre-Olivier Gourinchas, glavni ekonomist MMF-a.

Vladimir Putin, koji tradicionalno prepušta makroekonomsku politiku svojim tehnokratima, Putin poručuje kako rast ruske ekonomije prije svega" počiva na domaćoj potrošačkoj i investicijskoj potražnji", što je, kako je rekao, uključivalo rekordnu potrošnju na građevinarstvo, kao i industriju, poljoprivredu, turizam i teretni promet.

Istovremeno, Putinovi tehnokrati sada upozoravaju da bi se, ako se potrošnja ovako nastavi, gospodarstvo moglo pregrijati. “Ako pokušate voziti brže nego što dizajn automobila dopušta i pritisnete gas što jače možete, motor će se prije ili kasnije pregrijati i nećemo daleko stići. Možda ćemo ići brzo, ali ne zadugo”, upozorila je u prosincu guvernerica središnje banke Elvira Nabiullina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:45