Kakva pogreška

Tinejdžer tuži Apple za milijardu dolara

Većina kupaca nije niti svjesna da se njihova lica u Appleovim trgovinama potajno snimaju i potom analiziraju
Ilustracija
 REUTERS/Brendan McDermid

Ousmane Bah, 18-godišnji student iz New Yorka, tuži tehnološku tvrtku Apple za milijardu dolara tvrdeći da ga je Appleov softver za prepoznavanje lica pogrešno identificirao kao kradljivca i to, ni manje ni više, nego u četiri različita slučaja provale, prenosi Bloomberg.

- Bio je primoran odgovarati na nekoliko lažnih optužbi, a to ga je dovelo do značajnog stresa i poteškoća, stoji u tužbi koju su pripremili Bahovi odvjetnici.

Sve je krenulo lani, dok je Bah još uvijek bio u srednjoj školi, kada je dobio poziv sa suda u Bostonu u kojem su ga teretili za provalu u Appleov dućan u Bostonu. Tamo je, navodno, ukrao 1200 dolara vrijednu Appleovu robu.

Bah se branio da nikada nije bio u Bostonu te da je na dan provale bio na maturalnoj večeri sa svojim srednjoškolskim razredom, na Manhattanu.

Nedugo nakon te epizode, Bah je optužen i za dodatne provale u Appleove trgovine u New Jerseyju, Delawareu i New Yorku. Naposljetku, njujorška policija ga je uhitila u njegovom stanu na Manhattanu 29. studenog 2018. godine, u 4 sata ujutro. Prema službenom zapisniku, policajci su imali fotografiju sumnjivca koji nije nimalo sličio Bahu, ali su ipak proveli uhićenje.

Nakon pregledavanja snimki nadzornih kamera iz dućana, detektivi njujorške policijske postaje ipak su zaključili da u pritvoru imaju pogrešnu osobu. Problem bi mogao biti, kazali su, u Appleovom sigurnosnom sustavu koji za slučajeve provala u svojim trgovinama koristi softver za prepoznavanje lica, pretpostavljajući da je lice druge osobe povezano s njegovim imenom.

Detektivi spekuliraju da je pravi počinitelj koristio ukradenu osobnu iskaznicu koja je sadržavala Bahovo ime, adresu i druge osobne podatke, a koju je prijavio kao ukradenu nekoliko mjeseci ranije. Budući da nije imao fotografiju, tužba navodi da je Apple programirao svoj sustav prepoznavanja lica kako bi povezao lice pravog lopova s ​​Bahovim detaljima.

Zasad nije jasno hoće li se tužba stvarno održati na sudu, ali Bahovi su odvjetnici primijetili, a to bi mogao postati glavni fokus spora, da većina kupaca nije niti svjesna da se njihova lica u Appleovim trgovinama potajno snimaju i potom analiziraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:29