SUČELJAVANJE JUTARNJEG

Ivić Pašalić postavljao pitanja HDZ-ovoj ministrici, ona mu uzvratila: ‘To nema uporište u podacima‘

Tema prvog od četiri sučeljavanja u organizaciji Jutarnjeg i Hrvatske udruge poslodavaca je poljoprivreda, hrana i trgovina

Moderator panela Miroslav Kuskunović; Mario Radić, Goran Kušec, Marija Vučković, Sandra Benčić, Božo Petrov

 Vanesa Pandzic/Cropix

Iako su se na današnjem, prvom predizbornom sučeljavanju ‘Prava pitanja - izbori 2024.‘ Jutarnjeg lista i Hrvatske udruge poslodavaca posvećenom poljoprivredi, hrani i trgovini, složili da se u središtu učinkovite agrarne i politike proizvodnje hrane nalazi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i način raspolaganja zemljištem, predstavnici vodećih domaćih stranaka razišli su se oko toga u kojem smjeru trebaju ići izmjene i s kakvim rješenjima za zemljište u državnom vlasništvu.

- Danas se 800 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta ne obrađuje, od toga je između 250 tisuća i 300 tisuća hektara državno. Prema tome, natječaji za dodjelu zemljišta se ne provode, koliko god HDZ mijenjao zakone u prošlosti, a činio je to više od 30 puta - upozorio je Božo Petrov iz Mosta zauzevši se za istodobne izmjene Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o komasaciji, kao i za povrat nacionalizirane zemlje bivšim vlasnicima.

image

Božo Petrov

Vanesa Pandzic/Cropix

Sandra Benčić (Možemo!) izrazila je uvjerenje kako početna točka novog Zakona o zemljištu mora biti zaštita postojeće proizvodnje, stavivši taj prioritet ispred vlasništva.

- Ne možete svake godine mijenjati stvari u poljoprivredi, tako nema rasta produktivnosti i dodane vrijednosti. Moramo zaustaviti daljnju parcelizaciju zemljišta - kazala je Sandra Benčić. Najavila je i da će se Možemo zauzimati za povećavanje upotrebe geotermalne energije, staklenika i navodnjavanja u poljoprivrednoj proizvodnji.

Goran Kušec iz SDP-a zauzeo se za promjenu kriterija za dodjelu poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji i upozorio na važnost cijena zakupa na natječajima za zemljište.

image

Goran Kušec i Marija Vučković

Vanesa Pandzic/Cropix

- Imamo primjere vrlo, vrlo diskutabilnih cijena po kojima su, s jedne strane, mali proizvođači hrane zakupili zemljište, a po kojima su, s druge strane, veliki proizvođači zakupili. To smo imali u Čemincu i u nekim drugim slučajevima - kazao je Kušec.

Mario Radić iz Domovinskog pokreta upozorio je kako s ključnim odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu nikada svi neće biti zadovoljni.

image

Mario Radić

Vanesa Pandzic/Cropix

- Ključ je da se u natječajima za poljoprivredno zemljište postave jasni kriteriji dodjele, ali i oduzimanja zemljišta ako se uvjeti iz koncesije ne poštivaju. Tada će svima biti jasno zašto je netko dobio, a netko izgubio koncesiju - kazao je Radić.

Protiv izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu načelno nije ni aktualna ministrica poljoprivrede i predstavnica HDZ-a na sučeljavanju Marija Vučković.

- Zakoni uvijek mogu biti bolji, ali prijedloge za promjenama treba dobro analizirati i vidjeti što oni donose. Budući da je nama stalo da poljoprivredno zemljište održi u rukama proizvođača, dati ćemo sve od sebe da se zemljište kao strateški resurs koristi od strane hrvatskih građana i tvrtki - poručila je ministrica poljoprivrede na sučeljavanju kojem je nazočilo i tridesetak poduzetnika, među kojima ih je dio iskoristio priliku saznati nešto više o predizbornim programima stranaka za poljoprivredu, hranu. Tako je poduzetnik Vlado Čondić Galiničić upitao Božu Petrova i Marija Radića treba li državno zemljište privatizirati.

- Most je protiv toga da se poljoprivredno zemljište prodaje strancima, ali je zato da se državnim zemljištem bolje upravlja - kazao je Petrov. Radić je ustvrdio da dio zemljišta treba privatizirati, a dio, kazao je, ne treba. Zatim je Čondić Galinčić zatražio mišljenje Sandre Benčić o ulozi velikih kompanija u razvoju proizvodnje hrane, budući da je, prema ocjeni Čondića Galinčića, iznoseći program Možemo govorila samo o malim i srednjim poduzetnicima.

- Ulaganja u industriju i reindustrijalizacija su naši ciljevi - odgovorila je Sandra Benčić. Čondića Galinčića zanimalo je i što sudionici sučeljavanja misle o uvozu pšenice iz Ukrajine.

- Moramo zaštiti našeg proizvođača u odnosu na uvoz žita iz Ukrajine - poručio je Mario Radić (DP). Marija Vučković (HDZ) potvrdila je kako postoji problem izvoza ukrajinskih žitarica u Hrvatsku te da se, otkrila je, o tome vode razgovori s Europskom komisijom.

- Hrvatska se ne može zatvoriti za uvoz žitarica, jer to ne može zbog situacije u kojoj se nalazi - dodala je ministrica poljoprivrede.

Govoreći o predizbornom programu platforme Možemo za poljoprivredu, hranu i trgovinu, Sandra Benčić najavila je da će Možemo smanjiti birokratiziranost sustava poticaja i organizacije poljoprivredne proizvodnje. Iznoseći predizborni program Domovinskog pokreta (DP) za poljoprivredu, hranu i trgovinu, Mario Radić najavio je da će DP Ministarstvo poljoprivrede preseliti iz Zagreba u Osijek.

- Svi vidimo probleme, nitko ne vidi rješenje. Sustav poticaja treba okrenuti naopačke. Kod nas je sve stihija. Imamo dovoljno jabuka, meda i trešanja, sve drugo nam nije dostatno - upozorio je Radić. Božo Petrov najavio je da će Most postaviti agrar kao ključnu i stratešku djelatnost.

- Most planira do 2028. podignuti produktivnost u domaćoj proizvodnji hrane na razinu dvije trećina prosjeka EU - naglasio je Petrov. Marija Vučković označila je kao apsolutni cilj HDZ-a u očekivanom novom mandatu na vloasti povećavati vrijednost proizvodnje.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

- Borit ćemo se za jaču konkurentnost prehrambene industrije, povećanje obradivih površina i nasada - naznačila je Marija Vučković. Predstavljajući izborni program SDP-a za poljoprivredu, hranu i trgovinu, Goran Kušec označio je kao polaznu točku zaustavljanje pada u proizvodnji hrane u nas.

- Svi pokazatelji u poljoprivredi su negativni, tako da nas, kada dođemo u priliku sprovesti svoj program, čeka puno posla - poručio je Kušec.


Konferenciju smo pratili uživo, a njezin tijek možete vidjeti u nastavku.

13:19 U završnici predizbornog sučeljavanja u HUP-u, Mario Radić (DP) apelirao je potpuni zaokret u stavljanju drvnih sirovina Hrvatskih šuma (HŠ) na tržište.

- Onome tko od HŠ-a kupuje trupac za izvoz u Italiju treba mu, slikovito rečeno, naplatiti 100, a onome tko ga kupuje za izradu visoko kvalitetnog namještaja u Hrvatskoj ne treba mu za trupac ništa naplatiti nego mu još treba dati subvenciju od deset - ustvrdio je Radić. Sandra Benčić (Možemo) kazala je kako treba poticati proizvodnju roba i usluga za zelenu tranziciju u gospodarenju otpadom i energetici.

- Prepoznali smo metalski klaster za proizvodnju opreme za zelenu tranziciju. To želimo financijski i regulatorno poticati - naznačila je Sandra Benčić. Božo Petrov (Most) zauzeo se za pomoć države drvnoj industriji, kao i, naglasio je, drugim industrijama u situacijama velikih tržišnih poremećaja poput rasta cijena i blokade izvoza.

Uključivši se u sučeljavanje, poduzetnik Sergio Galošić upitao je predstavnike stranaka hoće li prema tvrtkama komunicirati izmjene u pristupu Europske unije u sufinanciranju projekata u metalskoj industriji, primjerice, naveo je Galošić, iz Modernizacijskog fonda.

Predstavnik tvrtki u drvnoj industriji Ivić Pašalić upitao je predstavnike stranaka zalažu li se za privatizaciju šuma. Pritom je od ministrice poljoprivrede zatražio odgovor na pitanje može li se sjetiti ijedne odluke u svome mandatu u korist drvne industrije.

image

Ivić Pašalić (sredina)

Vanesa Pandzic/Cropix

Ministrica Vučković odgovorila je kako su tvrtke u drvnoj industriji pomagane u sklopu Vladinih mjera prema tvrtkama u COVID-19 krizi, što Pašalića nije zadovoljilo već je kazao da se radilo o Vladinim, a ne, kazao je, Ministarstva poljoprivrede.

Optužio je Ministarstvo poljoprivrede da se oglušilo o sve prijedloge i zahtjeve koje su mu podnosili drvoprerađivači koji su, istaknuo je, u teškoj situaciji.

- Ovo što gospodin Pašalić govori nema uporište u podacima, a Hrvatske šume nećemo privatizirati - komentirala je Marija Vučković.

Protiv privatizacije šuma izjasnio se i Božo Petrov.

Mario Radić (DP) kazao je kako se treba suprotstaviti i privatizaciji šuma i uništavanju drvne industrije.

Poduzetnik Vlado Čondić Galiničić upitao je Božu Petrova i Marija Radića treba li državno zemljište privatizirati.

- Most je protiv toga da se poljoprivredno zemljište prodaje strancima, ali je zato da se državnim zemljištem bolje upravlja - kazao je Petrov. Radić je ustvrdio da dio zemljišta treba privatizirati, a dio, kazao je, ne treba. Zatim je Čondić Galiničić zatražio mišljenje Sandre Benčić o ulozi velikih kompanija u razvoju proizvodnje hrane, budući je, prema ocjeni Čondića Galiničića, govorila samo o malim i srednjim poduzetnicima.

image

Moderator panela Miroslav Kuskunović; Mario Radić, Goran Kušec, Marija Vučković, Sandra Benčić, Božo Petrov

Vanesa Pandzic/Cropix

- Ulaganja u industriju i reindustrijalizacija su naši ciljevi - odgovorila je Sandra Benčić. Čondića Galiničića zanimalo je i što sudionici sučeljavanja misle o uvozu pšenice iz Ukrajine.

- Moramo zaštiti našeg proizvođača u odnosu na uvoz žita iz Ukrajine - poručio je Mario Radić (DP).

Marija Vučković (HDZ) potvrdila je kako postoji problem izvoza ukrajinskih žitarica u Hrvatsku te da se, otkrila je, o tome vode razgovori s Europskom komisijom.

- Hrvatska se ne može zatvoriti za uvoz žitarica, jer to ne može zbog situacije u kojoj se nalazi - dodala je ministrica poljoprivrede. Vrativši se na temu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Božo Petrov (Most) apelirao je na veći angažman države u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu koje treba staviti dodijeliti proizvođačima hrane. Nakon apela Petrova, moderator Miroslav Kuskunović zaključio je sučeljavanje.


12:38 U nastavku predizbornog sučeljavanja u HUP-u, predstavnici stranaka iznijeli su svoja stajališta o zabrani rada u trgovini nedjeljom.

- Onima koji žele imati slobodnu nedjelju, mora se omogućiti da je imaju. To treba definirati u Zakonu o radu. A ne definirati u Zakonu u trgovini - kazao je Božo Petrov (Most). Sandra Benčić (Možemo) zauzela se za adekvatnu naknadu za žene koje rade u trgovini i omogućavanje radnicima da ne rade svaku nedjelju.

- Smatramo da malim poduzetnicima i članovima njihovim obiteljima koji žele raditi nedjeljom, to treba omogućiti. Mislim tu, primjerice, na cvjećarnice ili radnje OPG-ova. Možemo je prilikom izmjena Zakona o trgovini imala takav amandman, ali je odbijen - kazala je Sandra Benčić.

image

Goran Kušec, Marija Vučković, Sandra Benčić

Vanesa Pandzic/Cropix

Marija Vučković (HDZ) izrazila je privrženost postojećem modelu rada nedjeljom u trgovini u postojećem zakonu.

- Podaci pokazuju da je zakonsko rješenje pogođeno, nema potrebe za izmjenama - dodala je Marija Vučković. Goran Kušec kazao je da se SDP protivi zabranama.

- U poljoprivrednoj proizvodnji, posebice stočarstvu, slobodne nedjelje nema. Ljudima treba omogućiti da se sami odrede mogu li i žele li raditi nedjeljom - kazao je Kušec.


12:30 Osvrnuvši se na predizbornom sučeljavanju u HUP-u na pozive u smjeru administrativnog rasterećenja poljoprivredne proizvodnje, Marija Vučković komentirala je, među ostalim, tvrdnje Sandre Benčić o prekomjernim administrativnim obvezama za proizvođače hrane kao što je geotagiranje.

- Gospođa Benčić nema blage veze o čemu govori - kratko je komentirala ministrica poljoprivrede.

Goran Kušec (SDP) zauzeo se za povećanje produktivnosti u proizvodnji hrane.

- Imamo godišnja ulaganja u poljoprivredu od pet milijardi eura, dok bilježimo godišnji pad OPG-ova oko 4000 godišnje. U proizvodnji svinja, primjerice, nemamo samodostatnosti, a nekada smo proizvodili tri milijuna svinja. Znači, i ono što imamo dobro ne koristimo - komentirao je Kušec.

image

Goran Kušec

Vanesa Pandzic/Cropix

Mario Radić (DP), komentirajući tijek rasprave, iznio je ispriku prisutnim poduzetnicima u publici što im, kazao je, netko tko nema nikakvog iskustva u proizvodnji govori što trebaju raditi i kako podizati proizvodnju.

- To je isto kao da je Mesiju objašnjavam kako treba driblati - komentirao je Radić.

Sandra Benčić (Možemo), replicirajući ministrici poljoprivrede, uputila je pitanje zašto poljoprivrednici moraju u tiskanom, a ne digitalnom obliku podnositi izvještaje o proizvodnji.

- Uvijek se izlazi u susret poljoprivrednicima, izvješća mogu biti i u digitalnom i u tiskanom obliku - odgovorila je ministrica poljoprivrede.


12:15 - U nastavku predizbornog sučeljavanja u HUP-u, ministrica poljoprivrede Marija Vučković (HDZ) složila se s ocjenom Marija Radića (DP) da Zakon o poljoprivrednom zemljištu nikada će zadovoljiti sve interese.

- Budući da je nama stalo da poljoprivredno zemljište održi u rukama proizvođača, dat ćemo sve od sebe da se zemljište kao strateški resurs koristi od strane hrvatskih građana i tvrtki - najavila je Marija Vučković.

Sandra Benčić (Možemo) apelirala je da se u pristupu poljoprivrednom zemljištu ne gleda samo pitanje vlasništva, već, kazala je, i posjeda i zaštite gospodarske proizvodnje.

image

Sandra Benčić

Vanesa Pandzic/Cropix

Božo Petrov (Most) zauzeo se za restituciju i povrat vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem stvarnim vlasnicima.

- Ne znam kako se zemljište može vratiti vlasnicima, a posjed ostaviti nekom drugom. Treba se vratiti ono što je privatno, država može dati obeštećenje umjesto povrata samo ako vlasnik na to pristaje - kazao je Petrov.

image

Sandra Benčić, Božo Petrov

Vanesa Pandzic/Cropix

Osvrnuvši se na pitanje povećanja produktivnosti u domaćoj proizvodnji hrane, Petrov se zauzeo za poštenu trgovačku praksu. Trenutno, dodao je, sav rizik snosi proizvođač hrane.

- Poljoprivrednik u ovome trenutku treba biti ne samo znalac i stručan, nego i birokrat i psihoterapeut, što je neodrživo - ustvrdio je Petrov.


12:00 - Komentirajući zahtjeve za izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu na predizbornom sučeljavanju u HUP-u, Marija Vučković (HDZ) ostavila je otvorenom opciju izmjene spomenutog zakona.

- Zakoni uvijek mogu biti bolji, ali prijedloge za promjenama treba dobro analizirati i vidjeti što oni donose - poručila je ministrica poljoprivrede.

Božo Petrov (Most) upozorio je kako istodobno treba mijenjati i Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o komasaciji.

- Danas se 800 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta ne obrađuje, od toga je između 250 tisuća i 300 tisuća hektara državno. Prema tome, natječaji za dodjelu zemljišta se ne provode, koliko god HDZ mijenjao zakone u prošlosti, a činio je to više od 30 puta - upozorio je Petrov. Osvrnuo se na ideju o oporezivanju neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, Petrov je izrazio protivljenje oporezivanju i zauzeo se za stimulaciju obrađivanja zemljišta.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Sandra Benčić (Možemo) izrazila je uvjerenje kako početna točka novog Zakona o zemljištu mora biti zaštita postojeće proizvodnje.

- Ne možete svake godine mijenjati stvari u poljoprivredi, na taj način nema rasta produktivnosti i dodane vrijednosti. Moramo zaustaviti daljnju parcelizaciju zemljišta - kazala je Sandra Benčić. Najavila je i da će se Možemo zauzimati za povećavanje upotrebe geotermalne energije, staklenika i navodnjavanja u poljoprivrednoj proizvodnji.

Goran Kušec zauzeo se za promjenu kriterija za dodjelu poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji i upozorio na važnost cijena zakupa.

- Imamo primjere vrlo, vrlo diskutabilnih cijena po kojima su, s jedne strane, mali proizvođači hrane zakupili zemljište, a po kojima su, s druge strane, veliki proizvođači zakupili. To smo imali u Čemincu i u nekim drugim slučajevima - kazao je Kušec.

image

Marija Vučković, Sandra Benčić, Božo Petrov

Vanesa Pandzic/Cropix

Mario Radić (DP) upozorio je kako s ključnim odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu nikada svi neće biti zadovoljni.

- Ključ je da se u natječajima za poljoprivredno zemljište postave jasni kriteriji dodjele, ali i oduzimanja zemljišta ako se uvjeti iz koncesije ne poštivaju. Tada će svima biti jasno zašto je netko dobio, a netko izgubio koncesiju - kazao je Radić.


11:40 - Iznoseći izborni program HDZ-a za poljoprivredu, hranu i trgovinu na predizbornom sučeljavanju u HUP-u, ministrica poljoprivrede Marija Vučković označila je kao apsolutni cilj povećavati vrijednost proizvodnje.

- Borit ćemo se za jaču konkurentnost prehrambene industrije, povećanje obradivih površina i nasada - naznačila je Marija Vučković, iznijevši uvjerenje kako je HDZ na svim spomenutim ciljevima radio i do sada. Kao jedan od strateških ciljeva ministrica poljoprivrede označila je i razvoj akvakulture.

Predstavljajući izborni program SDP-a za poljoprivredu, hranu i trgovinu, Goran Kušec označio je kao polaznu točku zaustavljanje pada u proizvodnji hrane u nas.

- Svi pokazatelji u poljoprivredi su negativni, tako da nas, kada dođemo u priliku sprovesti svoj program, čeka puno posla - poručio je Kušec.

image

Mario Radić, Goran Kušec

Vanesa Pandzic/Cropix

Govoreći o predizbornom programu Mosta za poljoprivredu, hranu i trgovinu Božo Petrov najavio je da će Most postaviti agrar kao ključnu i stratešku djelatnost.

- Poprilično kasnimo u produktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji u odnosu na prosjek EU. Most planira do 2028. podignuti produktivnost na razinu dvije trećina prosjeka EU - naglasio je Petrov. Najavio je da će se Most zauzimati za pravedniju i pošteniju podjelu poticaja u poljoprivredu u smjeru očuvanja hrvatskog sela.

image

Božo Petrov

Vanesa Pandzic/Cropix

Iznoseći predizborni program Domovinskog pokreta (DP) za poljoprivredu, hranu i trgovinu, Mario Radić najavio je da će DP Ministarstvo poljoprivrede preseliti iz Zagreba u Osijek.

- Svi vidimo probleme, nitko ne vidi rješenje. Sustav poticaja treba okrenuti naopačke. Kod nas je sve stihija. Imamo dovoljno jabuka, meda i trešanja, sve drugo nam nije dostatno - upozorio je Radić. Skrenuo je pozornost i na važnost poticaja za trgovačke lance i hotele da otkupljuju hranu od domaćih proizvođača.

image

Marija Vučković, Sandra Benčić

Vanesa Pandzic/Cropix

Govoreći o predizbornom programu platforme Možemo za poljoprivredu, hranu i trgovinu, Sandra Benčić najavila je da će Možemo smanjiti birokratiziranost sustava poticaja i organizacije poljoprivredne proizvodnje.

- Pilotirat ćemo na razini države program zelene javne nabave, kao što smo to učinili u Zagrebu. Tako ćemo OPG-ovima dati razvojnu šansu za pet, deset godina poslovanja - ustvrdila je Sandra Benčić, nakon čijeg će izlaganja sudionici sučeljavanja odgovarati na pitanja moderatora Miroslava Kuskunovića i raspravljati.


11:20 - Prije sučeljavanja sudionicima se uvodno obratila glavna direktorica HUP-a Irena Weber, upozorivši, među ostalim, da važeći Zakon o poljoprivrednom zemljištu ne pruža prostor za jačanje učinkovitosti i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje.

- Našim većim prehrambenim tvrtkama, koje su male u europskim okvirima, nisu na raspolaganju sredstva iz fondova EU potrebna za investicije i povećanje proizvodnje. Moramo voditi na računa da naša prehrambena industrija ima jednu od najnižih pokazatelja dodane vrijednosti u proizvodnji - upozorila je Irena Weber, nakon čijeg će izlaganja sudionici sučeljavanja iznijeti svoje programe za poljoprivredu, hranu i trgovinu.

image

Irena Weber

Vanesa Pandzic/Cropix

Danas od 11 sati na jutarnji.hr uživo pratite sučeljavanje o ključnim temama u sektoru poljoprivrede, hrane i trgovine o kojima govore: Marija Vučković (HDZ), Goran Kušec (SDP), Sandra Benčić (Možemo!), Božo Petrov (Most) i Mario Radić (Domovinski pokret).

Sučeljavanje će moderirati novinar Miroslav Kuskunović, a cilj debate je dobiti odgovore kako povećati produktivnost i smanjiti uvoz hrane. Uz to, otvorit će se i pitanje vlasništva poljoprivrednog zemljišta i efikasnosti potpora: tko su poljoprivrednici koji su uspješni u proizvodnji, kako najbolje riješiti pitanje državnog poljoprivrednog zemljišta i treba li uvesti porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište? Sudionici sučeljavanja trebali bi se izjasniti i što misle poduzeti oko zabrane rada trgovina nedjeljom.

Prvo je to od četiri sučeljavanja najvećih stranaka o ključnim gospodarskim temama koje će Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca organizirati tijekom predizborne kampanje. Cilj je da se s gospodarskim stratezima političkih stranaka razgovara o ključnim gospodarskim politikama, reformama sustava i poreznoj politici u sljedećem mandatu, kako bismo dobili odgovore kakvo gospodarstvo oni žele.

Teme ostalih sučeljavanja su "Budućnost tržišta rada: dobro plaćeno kvalitetno radno mjesto najbolja je demografska politika", zatim "Efikasno zdravstvo u službi pacijenta: kako osigurati efikasan zdravstveni sustav fokusiran na pacijenta?" i "Energetika, ICT, turizam, graditeljstvo: politike za brži razvoj ključnih gospodarskih sektora".

image
Hanza Media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:11