TAKO RADE TALIJANI

Vlada odlučila da Kinezi ne mogu imenovati direktora strateške tvrtke iako su glavni dioničari...

Oni imaju propis s ciljem zaštite strateški važne imovine

Giorgia Meloni

 Filippo Monteforte/Afp

Talijanska vlada odlučila je da kineski Sinochem ne može imenovati izvršnog direktora Pirellija iako je glavni dioničar, s udjelom od 37 posto, objavio je talijanski proizvođač guma.

Odluka je dio mjera koje je vlada najavila prošli tjedan kako bi zaštitila autonomiju domaćeg proizvođača guma i njegove uprave.

U ožujku Sinochem je vladu obavijestio da planira produljiti i izmijeniti savez s Pirellijevim dioničarem Camfinom, tvrtkom u vlasništvu izvršnog direktora Marca Tronchettija Provere.

Rim je po navodima tvrtke zaključio da mora analizirati sve promjene u korporativnom upravljanju, uključujući izmjenu ili potpisivanje dioničarskih sporazuma.

Vlada premijerke Giorgie Meloni analizirala je predloženi savez dioničara po propisu o "zlatnoj dionici" čiji je cilj zaštita strateški važne imovine, s obzirom na zategnute odnose između Kine i zapadnih zemalja.

Zaključili su da samo Camfin može imenovati kandidate za poziciju izvršnog direktora Pirellija, stoji u priopćenju tvrtke, objavljenom u nedjelju.

Prema dogovoru Camfima i Sinochema, Tronchetti Provera trebao je 2026. izgubiti ovlasti za imenovanje novog glavnog izvršnog direktora koje bi preuzeo odbor pod kineskom kontrolom.

Rim je također rekao da Sinochem ne bi trebao birati više od osam od ukupno 15 članova Pirellijevog odbora, a Camfin četiri.

Pirelli ne bi trebao ni slijediti upute kineske grupe, uz odluku vlade da će "neke" strateške odluke Pirellijevog odbora morati odobriti najmanje 80 posto njegovih direktora.

Pirellijevi dioničari izabrat će novi odbor 31. srpnja, a sadašnji zamjenik izvršnog direktora Giorgio Bruno trebao bi zamijeniti Tronchettija Proveru, koji bi preuzeo mjesto izvršnog potpredsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:56