Program EIB-a

Zagrebačka banka izdaje do 300 milijuna eura novih kredita kompanijama u privatnom i javnom sektoru

Očekuje se da će ukupni učinak na hrvatsko gospodarstvo biti do 420 milijuna eura

Zagrebačka banka i EIB

 Ratko Mavar/

Zagrebačka banka i Europska investicijska banka potpisale su Sporazum o neograničenom jamstvu koji će Zabi omogućiti izdavanje do 300 milijuna eura novih kredita klijentima, a kroz daljnja ulaganja krajnjih klijenata, očekuje se ukupni učinak na hrvatsko gospodarstvo do 420 milijuna eura, u slučaju da se jamstvo u potpunosti iskoristi, izvijestili su iz zagrebačke banke.

Krediti su namijenjeni kompoanija u privatnom sektoru koje zapošljavaju od 250 do 3.000 zaposlenih te onima u javnom sektoru, a djelomično će biti usmjerena i na održivost. Naime, 20 posto ukupne vrijednosti kreditnog portfelja koji će ZABA kreirati namijenjeno je ulaganjima u alternativne održive izvore energije te u projekte energetske učinkovitosti za postojeće poslovne i javne zgrade.

- Potpisivanjem ovog Sporazuma Zagrebačka banka postala je prva i jedina hrvatska banka u EIB-ovom programu Linked Risk Sharing (LRS). Ova suradnja predstavlja značajnu polugu za daljnji rast hrvatskog gospodarstva, omogućujući nam da klijentima u segmentu srednje kapitaliziranih poduzeća i javnog sektora ponudimo još bolje uvjete kreditiranja - istaknuo je Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke i zamjenik direktorice UniCredit Grupe za Srednju i Istočnu Europu.

image

Zagrebačka banka i EIB

Ratko Mavar/

Dodao je da je podrška održivim projektima jedna od njihovih ključnih strateških odrednica. Zagrebačka banka će od EIB-a dobiti delegirano djelomično jamstvo za svaki kredit u vrijednosti od 150 milijuna eura, a uz primjenjivu stopu jamstva od 50 posto Zaba će uspostaviti portfelj novih zajmova u vrijednosti do 300 milijuna eura.

- Ovo nije prva suradnja EIB-a sa Zagrebačkom bankom i sretni smo što imamo priliku primijeniti njihovo iskustvo na lokalnom tržištu kako bismo kanalizirali relevantna sredstva hrvatskim partnerima. Procjenjuje se da su prethodne transakcije Grupe EIB sa Zabom omogućile financiranje u iznosu od preko pola milijarde eura za mala i srednja hrvatska poduzeća od početka našeg partnerstva te sam sretna što imamo priliku obnoviti naše partnerstvo u korist subjekata srednje kapitalizacije i javnog sektora - dodala je Teresa Czerwinska, potpredsjednica EIB-a.

Sporazum o jamstvu s Europskom investicijskom bankom omogućuje Zagrebačkoj banci preuzimanje većeg rizika na zelenim projektima. Riječ je o prvoj EIB-ovoj povezanoj operaciji podjele rizika za tranziciju poduzeća srednje kapitalizacije u Hrvatskoj provedenoj bez potpore EK-a, te drugoj s članicom Grupe UniCredit. Odluke o svim zahtjevima za kreditiranje u okviru ove operacije ostaju u nadležnosti Zagrebačke banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:17