VELIKO PRIZNANJE

Zagrebačka banka prva kompanija u Hrvatskoj s EDGE certifikatom za rodnu jednakost i uključenost

Kao rezultat napretka na područjima rodne jednakosti i uključenosti, EDGE certifikat sada pokriva više od 80 posto UniCredit Grupe, čime banka ispunjava uvjete za prestižni Globalni certifikat

Poslovnica Zagrebacke banke na Trgu bana Jelačića
 

 Davor Pongracic/Cropix

Zagrebačka banka, članica Grupe UniCredit, potvrdila je status vodeće domaće banke, postavši prva banka i prva kompanija u Hrvatskoj s EDGE certifikatom za rodnu jednakost i uključenost. Certifikacija predstavlja značajan događaj i za Grupu UniCredit koja je postala prva paneuropska banka s Global EDGE certifikatom za ravnopravnost spolova i uključenost.

Članice Grupe UniCredit u Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Srbiji su zahvaljujući svojim ubrzanim naporima na području raznolikosti i uključenosti dobile EDGE certifikate. Ove su se banke tako pridružile već certificiranim bankama iz grupacije u Italiji, Njemačkoj i Austriji, dok je UniCredit je postao prva banka s ovim certifikatom u 10 zemalja u Europi.

„U Zabi posebnu pozornost posvećujemo njegovanju kulture raznolikosti, jednakosti i uključenosti. Naša predanost stvaranju radnog okruženja koje je istovremeno raznoliko i inkluzivno, s jednakim prilikama za sve, odražava se kroz dugogodišnje inicijative poput Zaba Kids Weeka, programa za mame i tate, korporativnog volontiranja, Zaba športa i brojnih drugih. To potvrđuju i činjenice, pa tako imamo gotovo 60% žena na rukovodnim pozicijama, dok naši zaposlenici dolaze iz 23 različite zemlje. S ponosom gradimo i njegujemo kulturu gdje se svaki član našeg tima osjeća ravnopravno, cijenjeno i prihvaćeno u svakom aspektu našeg poslovanja“, istaknuo je Gianluca Totaro, član Uprave Zagrebačke banke.

Kao rezultat napretka na područjima rodne jednakosti i uključenosti, EDGE certifikat sada pokriva više od 80% UniCredit Grupe, čime banka ispunjava uvjete za prestižni Globalni certifikat.

„UniCredit daje primjer održive poslovne prakse u Europi. Ponosan sam što smo postali prva organizacija u bankarskoj industriji s EDGE certifikatom u 10 zemalja i prva paneuropska banka s Globalnim certifikatom. Biti prvak u rodnoj raznolikosti, jednakosti i uključenosti sastavni je dio naše kulture te osnažuje našu predanost jasnom skupu načela i vrijednosti kao ključnoj komponenti kontinuiranog poslovnog uspjeha. Bogata raznolikost unutar našeg tima stvara uključivo okruženje potrebno za pružanje najboljih rješenja sve većoj bazi naših klijenata diljem Europe“, istaknuo je Andrea Orcel, glavni izvršni direktor UniCredita.

Sve članice Grupe UniCredit s EDGE certifikatom predane su nastavku njegovanja rodne ravnopravnosti i uključivosti na radnom mjestu, slijedeći EDGE akcijske planove koji se temelje na rezultatima procesa certifikacije. Oni uključuju angažman na područjima jamčene zastupljenosti žena na srednjim, višim i najvišim razinama menadžmenta, stvaranju stalnih prilika za napredovanje i jednakost plaća, poticanju muškaraca da uzmu plaćeni očinski dopust koji banka nudi, a koji je dulji od zakonski propisanog i ostalim aktivnostima.

„UniCreditovo postignuće u dobivanju globalne EDGE certifikacije mijenja poslovna pravila. Počevši s pet svojih članica u 2022. godini, sada su certifikaciju proširili na još šest kako bi pokrili više od 80% svoje ukupne radne snage, UniCredit pokazuje duboku predanost raznolikosti, jednakosti i uključenosti kao pokretaču održivog uspjeha. Njihova globalna certifikacija dovoljno govori o povjerenju u EDGE kao dobrovoljni standard i neovisnu certifikaciju. Ovo je također strateški potez za iskorištavanje raznolike skupine talenata, postavljanje novih mjerila za uključivo i pravedno radno mjesto za sve. Uz globalni EDGE certifikat, UniCredit ne stvara samo dirljivu priču; oni su pioniri budućnosti poslovanja – raznolikog, pravednog, uključivog i iznimno inovativnog. Čestitamo!“, dodala je Aniela Unguresan, osnivačica EDGE Certified Foundationa.

EDGE certifikat je vodeći globalni standard za raznolikost, jednakost i uključenost (DE&I), usredotočen na rodnu ravnopravnost na radnom mjestu i međusektorski pristup. Nudi holistički okvir prema kojem se mjere organizacije u cijelom svijetu. Kako bi uspješno prošle certifikaciju, članice Grupe UniCredit podvrgnute su temeljitoj neovisnoj procjeni u procesu sukcesije, pravednosti plaća, učinkovitosti politika i praksama te uključivosti kulture organizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:21