NOVA KATEGORIJA PROIZVODA

BAT-ova tvornica u Kanfanaru proizvodi i izvozi najsuvremenije bezduhanske proizvode

U posljednje dvije godine u tvornici u Kanfanaru otvoreno je 150 novih radnih mjesta, a uz proizvodnju i izvoz najsuvremenijih bezduhanskih grijanih proizvoda brenda veoTM planiraju zaposliti još 50 zaposlenika

BAT Adria

 BAt Adria

Nakon pokretanja investicijskog ciklusa od 80 milijuna eura u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode, BAT-ova tvornica u Kanfanaru postala je jedina u Europi koja proizvodi i izvozi najsuvremenije bezduhanske grijane proizvode veo™. Uz kontinuirane investicije u proizvodnju novih kategorija proizvoda, u posljednje dvije godine u tvornici u Kanfanaru otvoreno je 150 novih radnih mjesta, a uz proizvodnju i izvoz najsuvremenijih bezduhanskih grijanih proizvoda, planiraju zaposliti još 50 zaposlenika.

I zadnjim investicijama tako je potvrđena ključna uloga Hrvatske za BAT-ovu globalnu transformaciju poslovanja prema novim kategorijama duhanskih i nikotinskih proizvoda sa smanjenim rizikom*. Naime, BAT Grupa na globalnoj razini u procesu je jedne od najvećih transformacija u biznisu ikad koju u kompaniji zovu stvaranje Boljeg sutra (A Better Tomorrow™). Tvornica u Kanfanaru pritom je jedna od BAT-ovih tvornica s najširim proizvodnim asortimanom u kojem sve veći udio čine nove kategorije duhanskih i nikotinskih proizvoda koji transformiraju cijelu industriju.

Nakon akvizicije 2015. godine vrijedne više od 550 milijuna eura, BAT je u Hrvatsku dodatno uložio gotovo 150 milijuna eura te nastavio povećavati proizvodnju, broj zaposlenih i izvoz. Prema podacima studije uglednog Oxford Economicsa, s 1500 zaposlenih BAT godišnje plaća 465 milijuna eura poreza i doprinosa, a tvrtka svake godine ostvaruje i više od 170 milijuna eura dodane vrijednosti hrvatskom BDP-u, što čini udio od 0,4 posto hrvatskog BDP-a. Osim toga, kompanija u Hrvatskoj ima jedinstveni vertikalno integrirani lanac vrijednosti koji obuhvaća poljoprivrednu proizvodnju lista duhana u Slavoniji i Podravini kroz Hrvatske duhane, proizvodnju duhanskih proizvoda i proizvoda nove generacije u tvornici u Kanfanaru, drugi po veličini nacionalni lanac kioska iNovine, logistički HUB za nove kategorije proizvoda u Rijeci, logistički HUB u Pitomači za prikupljanje duhana iz čak 26 zemalja te komercijalni ured u Zagrebu.

image

BAt Adria

BAT Adria

"Iznimno smo ponosni što je tvornica u Kanfanaru na globalnoj razini u BAT Grupi odabrana da bude europski centar proizvodnje najsuvremenijih bezduhanskih grijanih proizvoda veo™. Jačanje proizvodnje novih kategorija proizvoda, i duhanskih grijanih i sada novih bezduhanskih grijanih proizvoda, u kanfanarskoj tvornici još čvršće postavlja Hrvatsku u samo središte transformacije BAT-a prema proizvodima smanjene štetnosti*. Naš novi proizvod spoj je postojećih istraživanja i izvanrednih inovacija te predstavlja sljedeći korak na našem putu prema Boljem sutra (A Better TomorrowTM)", ističe Zvonko Kolobara, generalni direktor BAT Adrije.

Uz novu proizvodnju i izvoz na europska tržišta, prvi bezduhanski grijani proizvod brenda veo™ dostupan je od kraja rujna i na hrvatskom tržištu. Osnovu proizvoda veo™ čini rooibos, biljka koja se obično konzumira u obliku bezkofeinske biljne infuzije, a potrošačima pruža bezduhansku alternativu pušenju. Ovaj inovativni proizvod kompatibilan je s uređajem za grijanje glo te odraslim korisnicima novih generacija proizvoda i pušačima pruža alternativu cigaretama, koja ne sadrži duhan niti dolazi do sagorijevanja prilikom korištenja.

image

Zvonko Kolobara, generalni direktor BAT Adrije, ponosan je što je Kanfanar izabran da buse europski centar proizvodnje za veo

BAT s novim kategorijama proizvoda želi odraslim potrošačima koji nisu spremni prestati pušiti ponuditi manje štetne alternativne proizvode koji imaju potencijal manje štetnosti od 90 do 99 posto u odnosu na klasične cigarete. Trenutačno u svijetu, ali i u Hrvatskoj, ima velik broj odraslih pušača klasičnih cigareta kojima u BAT-u novom generacijom proizvoda nude prelazak na manje rizične alternative*. Svi ti proizvodi nastali su kao spoj znanosti i visoke tehnologije te se portfelj proizvoda smanjenog rizika sastoji od tri kategorije: proizvoda za zagrijavanje duhana, e-cigareta i nikotinskih vrećica. U BAT-u su tijekom tri godine uložili više od 1,2 milijarde funti u razvoj, komercijalizaciju i znanost iza portfelja njihovih duhanskih i nikotinskih proizvoda sa smanjenim rizikom*. Cilj im je do 2025. premašiti 5 milijardi funti prihoda od novih kategorija, a do 2030. dosegnuti 50 milijuna potrošača proizvoda novih kategorija.

Jedno od najnovijih i najvećih istraživanja o e-cigaretama je nedavno predstavljena studija** u časopisu Internal and Emergency Medicine koja je pokazala da su odrasli potrošači koji koriste BAT-ov proizvod Vuse imali značajno bolje rezultate od pušača kada su se promatrali biomarkeri relevantni za bolesti povezane s pušenjem. Ova studija je samo još jedna potvrda da nove kategorije proizvoda, uz kvalitetnu regulaciju koja osigurava nadzor kvalitete i omogućava informiranje odraslih pušača o njihovim prednostima i smanjenoj štetnosti, mogu rezultirati smanjenjem negativnih posljedica pušenja.

*Na temelju težine dokaza i pretpostavke potpunog prestanka pušenja cigareta. Ovi proizvodi nisu bez rizika i izazivaju ovisnost.

**https://link.springer.com/article/10.1007/s11739-023-03294-9

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:21