Autoceste povezuju

Prometna dostupnost preduvjet je gospodarskog razvoja

Hrvatske autoceste investiraju u gradnju novih dionica, čvorova i odmorišta

Hrvatske autoceste 1

Republika Hrvatska atraktivna je autodestinacija u koju oko 80 posto turista dolazi cestovnim putem. Ulaganje u prometnu infrastrukturu jedan je od nužnih uvjeta za razvoj turizma s obzirom na to da dostupnost ima važnu ulogu pri odabiru destinacije. Gradnja više od tisuću kilometara autocesta u Hrvatskoj doprinijela je i domaćim i stranim turistima da putovanje do destinacije postane jednostavno i udobno, uz mogućnost lakše dostupnosti različitih turističkih atrakcija. Turistička odredišta postala su pristupačnija, samim time atraktivnija, a u konačnici i bolje pozicionirana na ljestvici turističke ponude.

Hrvatske autoceste upravo zbog toga kontinuirano investiraju u gradnju novih dionica, čvorova i odmorišta, ali i u održavanje postojećih dionica u svrhu poboljšanja sigurnosti prometa i pružanja bolje usluge korisnicima autocesta. Nove investicije ključne su za integraciju svih dijelova Republike Hrvatske u mrežu modernih i sigurnih prometnica te povezivanje lokalnog stanovništva i gospodarstva na mrežu autocesta. Sama gradnja autocesta uvjetovana je stvarnom potrebom za prometnim povezivanjem RH u europsku prometnu mrežu (budući da je većina autocesta na europskim koridorima), ali i osiguranjem prometne povezanosti regija na području RH.

image

Hrvatske autoceste 2

Osim prometnog povezivanja što je pridonijelo bržem protoku roba i ljudi (izrazito važno zbog razvoja turizma), gradnjom autocesta stvorili su se preduvjeti za gospodarski razvoj područja uz autocestu (ponajviše gradnjom gospodarskih zona) te se pružila bolja usluga korisnicima (sigurne, moderne i protočne autoceste).

Strateške investicije Hrvatskih autocesta su završetak koridora Vc, autoceste A11 Zagreb - Sisak, autoceste A1 do Dubrovnika, autoceste A7 te novi sustav naplate cestarine.

Osim gradnje novih dionica i uvođenja novog sustava naplate cestarine, prometna infrastruktura razvijat će se dogradnjom novih čvorišta, revitalizacijom odmorišta, poboljšanjem sigurnosti prometa i pružanjem bolje usluge korisnicima autocesta.

image

Hrvatske autoceste 3

Cilj je do 2030. godine integracija svih dijelova Republike Hrvatske u mrežu modernih i sigurnih prometnica kako bi se poboljšanjem dostupnosti dodatno potaknuo razvoj gospodarstva, naročito turističkog sektora.

Sadržaj nastao u suradnji s HAC-om

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:45