ČETIRI GODINE PROJEKTA

Ove godine rekordnih 39 projekata, koje je prijavilo 19 županija

Prve godine izbora, 2020., u finale je ušao 21 peojekt, godinu dana poslije 32, lani 37, a ove godine 39 projekata uz 41 prijavu jer su tri županije prijavile isti prekogranični projekt

Ilustracija 1

Četvrtu godinu zaredom Hanza Media, Župan.hr, Hrvatska zajednica županija i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, organiziraju veliki Izbor za najbolji županijski EU projekt.

Izbor smo pokrenuli kako bi prezentirali uspješne projekte financirane sredstvima iz EU fondova i njihov doprinos u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika i hrvatskih građana u cjelini te potaknuli sve da prate natječaje i iskoriste korištenje EU fondova koji u novoj financijskoj perspektivi uz sredstva iz NPOO-a daju i puno više prilika.

Veseli nas što je projekt dokazao svoju kvalitetu i dao poticaj županijama da svake godine predstave sve više EU projekata i pokažu koliko su ti projekti promijenili sliku na poslovnom, društvenom, kulturnom, turističkom planu županije. No, ne samo da predstave svoje projekte nego da i razmjene iskustva i pojačaju efikasnost povlačenja sredstav

Pobjednike biraju žiri i čitatelji

Prve godine izbora, 2020., u finalu smo imali 21 projekt, godinu kasnije 32, lani 37 projekata, a ove godine 39 projekata uz 41 prijavu, s obzirom na to da su tri županije prijavile isti prekogranični projekt.

Kao i dosada, izbor se provodio i pobjednici birali u pet kategorija: Doprinos znanosti i inovacijama, Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos poduzetništvu, te zasebnoj kategoriji – izboru građana.

Pobjednike u prve četiri kategorije birao je žiri sastavljen od 7 predstavnika: dva Hanza Media, dva predstavnika Hrvatske zajednice županija, predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, predstavnika portala Župan.hr i predstavnika Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Građani su, pak, svog pobjednika birali preko posebne platforme na portalu jutarnji.hr.

Ukupno je 19 županija ove godine prijavilo svoje projekte, a ukupno je stigla 41 prijava kroz 39 projekata, što je najveći broj od kada smo krenuli s izborom za najbolji EU projekt. Po broju projekata koji su ušli u finale prednjači Osječko-baranjska županija, s čak šest projekata, s po četiri projekta u finalu su Zadarska, Dubrovačko-neretvanska i Međimurska županija, s po tri Grad Zagreb i Virovitičko-podravska županija, dok su Sisačko-moslavačka, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska i Krapinsko-zagorska u finalu s po dva projekta. Sve ostale, osim Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske koje nisu prijavile projekte, imaju u finalu po jedan projekt.

U izboru 2020. trijumfirao je gamerski projekt PISMO Sisačko-moslavačke županije. Opravdano, jer je taj prvi hrvatski gaming inkubator već zauzeo središnje mjesto u ovom sektoru uz plan širenja kroz gradnju kampusa Novska kojim će postati središte gaming industrije ovog dijela Europe. Spomenimo da je hrvatska gaming industrija lani uprihodila više od 60 milijuna eura s 10 posto većom ukupnom dobiti nego godinu prije. Tako je stvorena dodatna šansa razvoja Sisačko-moslavačke županije, ali i gospodarstva cijele zemlje. U gaming inkubatoru do sada je provedeno 5 760 sati edukacija, izraslo 240 game developera te se je smjestilo 67 startupova koji potporu dobivaju od HZZ-a i Grada Novske.

Projekt je 2020. godine pobijedio u izboru publike s preko 30 posto osvojenih glasova te je osvojio drugo mjesto po izboru žirija u kategoriji Doprinos poduzetništvu.

Drugo mjesto po izboru publike tada je, pak, s osvojenih 23,28 posto glasova, zaslužio projekt “Mala barka 2 – očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana”, Primorsko-goranske županije, kojega je žiri proglasio pobjednikom u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji. Projekt je jedan od najvažnijih projekata dosad pokrenutih vezano uz očuvanje pomorske baštine.

Projekti koji su trijumfirali

Nadograđena je pomorska mreža i stvoreni mali ploveći “muzeji na otvorenom” – obnovljene tradicijske drvene barke koje predstavljaju pomorske markacije prekograničnog odredišta. Najveća atrakcija je ploveći Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja, Loger Nerezinac.

Treće mjesto po izboru građana pripalo je prije tri godine projektu Pametne škole Brodsko-posavske županije. Četvrto mjesto po izboru publike osvojila je Varaždinska županija s projektom uključivanja učenika pripadnika romske manjine u školski susta, a na petom mjestu je završila Virovitičko-podravska županija s projektom Budi STEMpatičan.

Kad su, pak, priznanja žirija u pitanju, u prvom izboru trijumfirali su projekti Budi STEMpatičan Virovitičko-podravske županije (Doprinos znanosti), NewLight Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije (Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici), Održivi rast i razvoj malih i srednjih tvrtki s naglaskom na kulturne i kreativne industrije Splitsko-dalmatinske županije te već spomenuta Mala barka 2 Primorsko-goranske županije.

Projekt “Budi STEMpatičan!” odnosio se na razvoj modela identifikacije i rada sa STEM darovitim učenicima u osnovnoj i srednjoj školi te izrade preporuka za unapređenje nastavne i izvanškolskih aktivnosti za STEM darovite učenike.

Kroz projekt Održivi rast i razvoj malih i srednjih tvrtki, RERA Splitsko-dalmatinske županije provela je projekt edukacija za male i srednje tvrtke koje su za krajnji cilj imale stvaranje proizvoda veće dodane vrijednosti.

Projekt NEWLIGHT prvi je projekt iz Hrvatske koji je dobio potporu iz programa ELENA, zajedničke inicijative EIB-a i Europske komisije u okviru programa Obzor 2020. godine. NEWLIGHT je razvila Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) za dvije hrvatske županije - Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju. U provedbu projekta bilo je uključeno ukupno 57 jedinica lokalne samouprave s područja tih dviju županija na čijem je području modernizirano više od 35.000 svjetiljki javne rasvjete čime se ostvaruju financijske uštede veće od 10 milijuna kuna godišnje. Nakon prvog izbora, REGEA je priznanja dobila i na daljnjim izborima.

U tome prvi u Hrvatskoj

Pa je tako uvjerljivu pobjedu 2021. godine po izboru građana odnio njihov projekt Renew Heat s osvojenih 41 posto glasova koji se je provodio u Karlovačkoj županiji. Projekt je prepoznat i od žirija koji ga je proglasio najboljim u kategoriji Doprinos poduzetništvu. Riječ je o pet milijuna kuna vrijednom projektu kojim je Karlovačka županija nastavila razvijati inovativne modele ugovaranja prodaje topline iz biomase između javnog sektora i privatnih poduzetnika, s čime su krenuli prvi u Hrvatskoj.

Drugo mjesto po izboru građana pripalo je projektu Poslovni inkubator Kosore Splitsko-dalmatinske županije. Treće mjesto po izboru građana pripalo je projektu Grada Zagreba Innovation in dressing techniques, četvrto mjesto zauzeo je projekt Brodsko posavske županije, Kraći put do zdravlja, a peto projekt Istarske županije – KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske koji je odnio i pobjedu u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji.

Kroz projekt KeyQ+ obogaćena je turistička ponuda prekograničnog područja Hrvatske i Italije novim turističkim proizvodima temeljenih na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini.

Žiri je pak najboljim projektom 2021. godine u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama proglasio projekt Bluemed Dubrovačko-neretvanske županije. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 20,9 milijuna kuna kojim je omogućeno da bogato arheološko nalazište podmorja Cavtata postane dostupno široj javnosti kroz virtualni muzej BLUEMED Centar za promicanje znanja.

image

Ilustracija 2

Spoj kulture i turizma

Pobjednik u kategoriji najbolji projekt EU s doprinosom lokalnoj i regionalnoj zajednici je bio projekt Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U sklopu projekta stavljen je naglasak na pristup zdravstvenim uslugama u udaljenim i depriviranim područjima te županije, a njegova vrijednost je 9,5 milijuna kuna.

Virovitičko-podravska županija slavila je u lanjskom izboru po drugi puta. Projekt Centar za posjetitelje – Dvorac Janković pobijedio je u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Projekt Coastenergy Istarske županije bio je najbolji u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama te je tako i ta Županija slavila pobjedu po drugi puta, isto kao i Primorsko-goranska županija, lani s projektom Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana koja je osvojila najviše glasova publike. Projekt SOS – Surađuj i ostvari sebe Zadarske županije bio je pobjednik u kategoriji Doprinos poduzetništvu, a u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji projekt CrossCare Grada Zagreba.

Virovitičko-podravska županija je prije desetak godina, s dostupnošću EU fondova, krenula s trendom obnove dvoraca, kurija i perivoja na području plemićkih obitelji. Centar za posjetitelje – Dvorac Janković je jedan od njih. Osim prostora za edukativne, kreativne i interaktivne aktivnosti, u sklopu obnove i opremanja dvorca opremljeno je i 15 soba u kojima posjetitelji mogu biti smješteni tijekom višednevnih posjeta Centru za posjetitelje. Centar za posjetitelje – Dvorac Janković je tako i obogatio turističku ponudu Županije.

Pobjednik je lani bio još jedan projekt koji je spoj kulture i turizma. Projekt Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana ispred Primorsko-goranske županije osvojio je lani najviše glasova publike.

Projekt je pokrenut kao nastavak razvoja održivog modela turističke valorizacije kulturno-povijesne baštine odnosno razvoja kulturnog turizma s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine, u prvom redu kaštela te utvrđenih gradova i dvoraca Frankopana i Zrinskih. Projekt objedinjava prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu Primorsko-goranske županije.

Spomenimo da je po glasovima građana drugo mjesto lani zauzeo projekt Promicanje održivog razvoja prirodne baštine ispred Koprivničko-križevačke županije, a treće Coastenergy Istarske županije.

Projekt Coastenergy Istarske županije bio je pak najbolji u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama po izboru žirija. Nositelj projekta bila je tamošnja energetska razvojna agencija IRENA. Projekt se je bavio analizom, procjenom i promocijom energetskog potencijala i infrastrukture u lukama i obalnim urbanim područjima na Mediteranu kako bi se poduzećima, organizacijama i ostalim zainteresiranim stranama olakšao razvoj inovacija te poslovnih ulaganja, primarno fokusiranih na termalnu energiju i energiju morskih valova.

Kvalitetniji pristup uslugama

Najbolji projekt u kategoriji Doprinos poduzetništvu lani je bio projekt Zadarske županije SOS – Surađuj i ostvari sebe. Nositelj projekta bila je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Projektom je skupina nezaposlenih osoba prošla radionice o samozapošljavanju i poduzetništvu, informiranje, edukaciju, na kraju je njih 12 dobilo i potpore te mentoriranje.

CrossCare Grada Zagreba bio je peti lanjski pobjednik, u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji. Njegovom provedbom stvoren je kvalitetniji pristup uslugama zdravstvene i socijalne zaštite te je formiran novi program za provedbu integriranog pristupa skrbi u kući, s posebnim naglaskom na ponudu sveobuhvatne usluge, koja uz zdravstvene obuhvaća i usluge socijalne zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:41