UNAPREĐENJE POSLOVANJA

Podravka uspješno privela kraju Zaokret Žita: ukupna investicija doseže 16,2 milijuna eura

Neke od investicija uključuju novu proizvodnu liniju za kruh u Viču, automatizaciju linija u Mariboru...

Podravka 3

Iz Podravke su izvjestili da su uspješno priveli kraju projekt Zaokret Žita s ciljem restrukturiranja poslovanja i modernizacije proizvodnje. Pojasnili su da je cijeli Zaokret strateški usmjeren na pekarstvo i njime su postavljeni još bolji uvjeti za jačanje tržišne pozicije na slovenskom, ali i širenje dostupnosti pekarskih proizvoda Žita na hrvatskom tržištu. Projekt je započeo u siječnju 2022., a ukupno je kroz investicijski ciklus do sada uloženo 8,2 milijuna eura. Do kraja godine bit će uloženo još dodatnih osam milijuna eura, čime ukupna investicija doseže 16,2 milijuna eura, a financirana je sredstvima ostvarenima prodajom nekretnina. Neke od investicija uključuju novu proizvodnu liniju za kruh u Viču, automatizaciju linija u Mariboru te proširenje kapaciteta skladištenja smrznutih proizvoda u Mariboru.

„Projekt Zaokreta Žita iznimno je značajan za povećanje efikasnosti i konkurentnosti u segmentu proizvodnje pekarskih proizvoda. Osim strukture portfelja, tehnološke modernizacije i povećanja efikasnosti, osobito sam zadovoljna što smo način rada i upravljanje procesima uskladili s procesima Grupe Podravka. Žito tako danas posluje kao sastavni dio segmenta Prehrane. Time su postavljeni odlični temelji za daljnji rast pekarstva i prisutnost naših pekarskih proizvoda, kako na slovenskom tako i na hrvatskom tržištu. Zahvaljujem zato svim radnicima i poslovodstvu Žita koji su vrijedno radili da ovaj projekt uspješno privedemo kraju. Također, osobito zahvaljujem radnicima i direktorima Podravke koji pridonijeli uspjehu Zaokreta i harmoniziranju Žita u segment Prehrane“, poručila je Martina Dalić, predsjednica uprave Podravke.

image

Podravka 1

Zaokret je proveden kroz ukupno pet stupova unapređenja poslovanja, a to su rast proizvodne efikasnosti i tehnološka modernizacija, aktivno upravljanje portfeljem, pojednostavljenje organizacijske strukture Grupe Žito, restrukturiranje prodajne organizacije i Maloprodaje te standardizacija procesa s procesima Podravke. Također, u sklopu restrukturiranja razdvojene su prodajne od proizvodnih funkcija pa je Podravka Ljubljana preuzela sve distributerske poslove na tržištu Slovenije za cjelokupni portfelj segmenta Prehrane, uključujući i pekarski portfelj.

Idući koraci u poslovanju Žita uključuju optimizaciju međuskladišne interne logistike, prodaju neoperativnih nekretnina, dodatno unapređenje korporativne klime, kao i niza drugih aktivnosti usmjerenih dodatnom unapređenju rezultata.

image

Podravka 2

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:20