EY Poduzetnik godine  

Upoznajte najbolje hrvatske poduzetnike i njihove priče o uspjehu

Finalisti i članovi žirija EY Poduzetnika godine
 Arhiva / Hanza Media

Konzultantsko-revizorska tvrtka EY organizator je najprestižnije svjetske nagrade za poduzetnike, a upravo su u tijeku prijave za treće po redu hrvatsko izdanje. Prijave su otvorene do 31. listopada putem web stranice https://geoy.ey.com/. Prijaviti se mogu svi poduzetnici koji zadovoljavaju osnovne kriterije sudjelovanja, a jedan od noviteta je taj da mogućnost nominacije drugih kandidata. U prva dva domaća izdanja ukupno 58 kandidata sudjelovalo je u programu, a njihove poduzetničke priče promovirane su u čitavoj Hrvatskoj. Pobjednici, EY Poduzetnici godine imali su jedinstvenu priliku promocije i na globalnoj razini sudjelovanjem na svjetskoj završnici u Monte Carlu.

Poduzetnici koji su ostavili svoj trag

Arhiva
Hanza Media
Đuro Horvat, Kristijan Milaković, Habiba Legac

Posljednje, drugo hrvatsko izdanje okupilo je tako 30 kandidata iz svih krajeva Hrvatske, a žiri kojemu je na čelu Emil Tedeschi EY Poduzetnikom godine proglasio je Đuru Horvata iz tvrtke Tehnix. Đuro Horvat je vlasnik i osnivač tvrtke Tehnix, vodeće eko industrije u ovom dijelu Europe za projektiranje, proizvodnju, servisiranje strojeva, opreme, postrojenja i tehnologije koji su u funkciji zaštite okoliša. Tvrtka je u trenutku dodjele nagrade imala preko 325 stalno zaposlenih, 50 vlastitih patenata i inovacija te preko 350 vlastitih proizvoda koji se plasiraju na domaćem i svjetskom tržištu, čime se Tehnix svrstava u red najuspješnijih tvrtki u Republici Hrvatskoj.

Arhiva
Hanza Media
Finalisti

Sedmeročlani žiri među 30 kandidata koji su zadovoljili kriterije programa odabrao je ukupno osam finalista. Svaki od njih dobio je priliku predstaviti svoje poslovanje okupljenima na gala večeri u sklopu koje su dodijeljene nagrade. Uz Đuru Horvata, koji je proglašen EY Poduzetnikom godine, dodijeljene su i dvije nagrade u posebnim potkategorijama. Za međunarodno postignuće nagrađena je Habiba Legac iz Feroimpex automobilske tehnike, tvrtke koja djeluje na hrvatskom i europskom tržištu. S uhodanom timom stručnjaka i oko 400 zaposlenih ostvaruje vrhunske rezultate u zahtjevnoj proizvodnji ležajeva, dijelova za automobilsku i željezničku industriju, industriju proizvodnje alata i komponenti ležajeva za vjetroelektrane.

U potkategoriji za tehnološku inovativnost nagradu je osvojio Kristijan Milaković iz tvrtke Nicro. Tvrtka koja posluje na tržištu već 39 godina danas je specijalizirana za dizajn, razvoj, inženjering i proizvodnju inovativnih te pouzdanih proizvodnih sustava i sistema za brojne klijente iz područja farmaceutske, prehrambene te kemijske industrije.

Najbolji među najboljima

Finalist Stjepan Hittner
Arhiva / Hanza Media
Finalist Stjepan Hittner

Arhiva
Hanza Media
Finalist Mohamed Radwan Joukhadar

Uz pobjednika i nagrađene u potkategorijama, finalistima je proglašeno još pet poduzetnika čije se poduzetničke priče razlikuju prema mnogim aspektima, no izvrsnost u poslovanju svima je zajednička. Jedan od njih je i Stjepan Hittner, čija je tvrtka Hittner, specijalizirana za proizvodnju šumskih traktora, od prvih koraka 1987. godine do danas narasla u uspješnu privatnu tvrtku s oko 100 zaposlenika. Među finalistima našao se i Mohamed Radwan Joukhadar, Sirijac koji je veći dio svog života proveo u Hrvatskoj gdje je osnovao tvrtku Medical Intertrade, koja je danas jedna od najvećih tvrtki za veleprodaju lijekova i medicinskih proizvoda u Republici Hrvatskoj i zapošljava preko 400 ljudi.

Arhiva
Hanza Media
Finalist Tomislav Mamić

Jednim od finalista žiri je proglasio i Tomislava Mamića, utemeljitelja Tommyja, tržišnog lidera u djelatnosti maloprodaje u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tommy u posljednjih 15 godina bilježi prosječan rast od 10 do 12 posto, a trenutno zapošljava oko 4.000 ljudi.

Da hrvatski poduzetnici imaju što ponuditi i na svjetskim tržištima potvrđuje finalist Davor Zidarić iz Centrometala. Proizvodni asortiman ove tvrtke izvozi se na više od 30 tržišta diljem svijeta, a njihov uspjeh leži u pomnom osmišljavanju, unapređenju i izradi toplovodnih kotlova pri čemu se poseban naglasak stavlja na učinkovito iskorištavanje energije i zaštitu okoliša.

Arhiva / Hanza Media
Finalist Davor Zidarić

Arhiva / Hanza Media
Finalist Boris Žgomba

S obzirom na to da je turizam naša velika gospodarska uzdanica, ne čudi što je jedan od finalista došao upravo iz ovog sektora. Poslovna priča Borisa Žgombe i tvrtke Uniline započela je 1996. godine, a s vremenom je dostigla status jedne od vodećih destinacijskih menadžment kompanija u Hrvatskoj i regiji s gotovo 200 zaposlenika.

Hrvatska čeka idućeg EY Poduzetnika godine i ambasadora domaćeg poduzetništva u svijetu

Trećeg hrvatskog EY Poduzetnika godine, koji će Hrvatsku predstavljati na svjetskoj završnici ovog prestižnog poduzetničkog natjecanja u Monte Carlu, saznat ćemo već u ožujku, a sve detalje o programu i mogućnostima prijave možete saznati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:37