Inicijativa

Stvaranje potencijalnog telekomunikacijskog diva? DT ispituje novu akviziciju

S obzirom na veličinu Deutsche Telekoma, sporazum bi vjerojatno značio DT-ovo preuzimanje Orangea, što bi Parizu teško palo
Deutsche Telekom, zgrada u Bonnu
 Ina Fassbende / REUTERS

Deutsche Telekom ispituje mogućnost povezivanja s francuskim takmacem Orangeom, izvijestio je njemački poslovni list Handelsblatt, pozivajući se na neimenovane upućene menadžere.

Dvije kompanije razgovaraju godinama, pri čemu su pregovori o spajanju 2017. propali jer nije bilo moguće dovesti ih u ravnopravnu poziciju, rekao je izvor prošle godine.

Handelsblatt je u srijedu izvijestio da Deutsche Telekom procjenjuje potencijal koji bi se otvorio povezivanjem s Orangeom. List podsjeća da su dvije kompanije u proteklih osam godina surađivale u nabavi.

Glasnogovornik Orangea rekao je „da nije iznesena ideja niti se vodi rasprava” o takvoj inicijativi.

U Deutsche Telekomu nisu željeli komentirati izvješće Handelsblatta.

Njemačka i francuska vlada vlasnice su značajnih udjela u dvije kompanije, što mogućem povezivanju dodaje političku dimenziju. S obzirom na veličinu Deutsche Telekoma, sporazum bi vjerojatno značio DT-ovo preuzimanje Orangea, što bi Parizu teško palo, napominje Reuters.

Deutsche Telekom najveća je europska telekomunikacijska kompanija s tržišnom kapitalizacijom od oko 72 milijarde eura, pokazuju podaci Refinitiva. Orange, čije su dionice uvrštene u kotaciju pariške burze, vrijedi oko 40 milijardi eura.

Europski telekomunikacijski sektor znatno je više fragmentiran od, primjerice, američkog, što koči ulaganja unatoč konkurenciji internetskih kompanija poput Amazona, dodaje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 00:25