POGLEDAJTE TABLICU

Besplatan vrtić za svu djecu samo u Belišću, Obrovcu, Sinju... Evo koliko plaćaju roditelji u ostalim gradovima

Roditelji za drugo dijete ne plaćaju u Labinu, Opatiji...

Ilustrativna fotografija

 Goran Mehkek/Cropix

Prema podacima Središnjeg državnog ureda za demografiju cijene vrtića kreću se od 26 eura u Donjem Miholjcu do čak 135 eura, koliko za prvo dijete u obitelji plaćaju roditelji u Krapini. Besplatan vrtić za svu djecu osigurali su samo Belišće, Obrovac, Sinj, Umag i Vrlika, roditelji za drugo dijete ne plaćaju u Labinu i Opatiji, a još 70-ak gradova osigurava besplatan smještaj u vrtiću za treće dijete iz obitelji

Belišće, Obrovac, Umag i Vrlika te odnedavno Sinj jedini su gradovi u Hrvatskoj koji su osigurali besplatni vrtić za svu djecu i tako mlade roditelje rasteretili bitne financijske brige i tereta. Uvođenje besplatnog vrtića do kraja ovog mandata najavili su i gradonačelnici Dubrovnika i Velike Gorice, a za pretpostaviti je da neće biti jedini s obzirom da demografske mjere, zbog katastrofalne demografske situacije i trendova u zemlji, postaju sve jači prioritet gradskih uprava.

U međuvremenu, Gradonačelnik.hr je nalaizirao podatke Središnjeg državnog ureda za demografiju o demografskim mjerama u gradovima u 2022. i istražio kakve su cijene vrtića u ostalim gradovima i gdje roditelji plaćaju najmanje, a gdje najviše…

Prema podacima koje su uredu dostavili sami gradovi, cijene su različite za prvo, drugo i treće dijete iz obitelji koje pohađa vrtić i uglavnom se značajno snižavaju već za drugo dijete, dok je vrtić za treće dijete iz obitelji besplatan u 71 gradu. Roditelji koji imaju dvoje djece u vrtiću oslobođeni su plaćanja za drugo dijete još jedino u Labinu i Opatiji.

Najjeftiniji vrtić za prvo dijete u obitelji plaćaju, pak, roditelji vrtićanaca u Donjem Miholjcu – 26 eura, Trogiru – 34 eura, Iloku – 36 eura, Trilju – 39 eura, Valpovu – 46 eura, Slavonskom Brodu – 47 eura, Lipiku – 53 eura, Orahovici – 58 eura, Čabru – 59 eura i Visu – 60 eura. U 17 gradova cijene se kreću u rasponu od 60 do 70 eura, u 21 gradu roditelji za prvo dijete plaćaju između 70 i 80 eura, u njih 34 cijene se kreću između 80 i 90 eura, u 23 grada između 90 i 100 eura, a u 15 gradova cijene su od 100 pa sve do 135 eura, koliko plaćaju roditelji vrtićanaca u Krapini.

Kad je, pak, drugo dijete iz obitelji u pitanju, vrtić najmanje plaćaju roditelji u Iloku – 18 eura, Donjem Miholjcu – 20 eura, Trogiru – 26 eura, Đakovu – 26 eura, Visu i Lepoglavi – 30 eura, Slavonskom Brodu, Kninu i Novalji – 33 eura, Ivancu – 34 eura, Benkovcu – 35 eura, Dubrovniku – 36 eura te Valpovu i Biogradu na Moru – 37 eura. U većini preostalih gradova, njih 50-ak, cijene se kreću između 60 i 80 eura.

image

Tablica 1

image

Tablica 2

Kao što piše Gradonačelnik.hr, besplatan vrtić za treće dijete u obitelji osigurava 71 grad, a od preostalih najnižu cijenu plaćaju roditelji u Vinkovcima – 13 eura, Donjem Miholjcu i Svetoj Nedelji – 18 eura, Trogiru, Slavonskom Brodu i Valpovu – 23 eura, Pazinu – 25 eura i Varaždinu – 27 eura. U ostatku gradova roditelji i za treće dijete u obitelji vrtić plaćaju iznad 30 pa sve do 82 eura.

Iako je cijena vrtića itekako važan faktor za svaku obitelj, presudna je ipak dostupnost vrtića. Posljednjih godina u Hrvatskoj se tako EU sredstvima iz Programa ruralnog razvoja izgradilo na desetke novih vrtića u općinama, a gradovi su svoju priliku dobili u NPOO-u iz kojega će se izgraditi ili dograditi čak 255 novih vrtića. Dio gradova širi kapacitete i gradi vrtiće vlastitim sredstvima, a u mnogim slučajevima prostor za vrtićance osigurava se prenamjenom već postojećih gradskih prostora ili u suradnji sa školama…

Mjesta za svu djecu u 56 gradova

Uglavnom, sudeći prema odgovorima gradova Središnjem državnom uredu za demografiju, problema sa kapacitetima nema 56 grad u kojemu, kako kažu, mjesta u vrtićima ima za svu djecu s područja grada pa i šire. Sva djeca svoje mjesto u vrtiću imaju i u četiri od pet gradova u kojima su vrtići besplatni – Obrovcu, Umagu, Vrlici i Sinju, dok je na listi čekanja u Belišću ostalo do 10 posto djece vrtićkog uzrasta.

Roditelji se, tako, ne moraju brinuti hoće li uspjet upisati dijete u vrtić u Opatiji, Labinu, Iloku, Trogiru, Visu, Lepoglavi, Benkovcu, Pakracu, Lipiku, Đurđevcu, Korčuli, Pagu, Glini, Novigradu, Kastvu, Grubšnom Polju, Čabru, Komiži, Velikoj Gorici, Garešnici, Vrbovskom, Hvaru, Rovinju, Pločama, Županji, Slunju, Zaprešiću, Kutjevu, Bujama, Skradinu, Hrvatskoj Kostajnici, Čazmi, Čakovcu, Opuzenu, Vrgorcu, Delnicama, Vodicama, Puli, Novom Vinodolskom, Ozlju, Malom Lošinju, Zaboku, Kraljevici, Solinu, Buzetu, Cresu, Prelogu, Drnišu, Donjoj Stubici i Gospiću.

Da im na listama čekanja ostaje do 10 posto djece koja zadovoljavaju uvjete za vrtić odgovorilo je 48 gradova, njih 18 ima od 10 do 20 posto neupisane djece, a preko 20 posto djece ne uspije se u vrtić upisati u devet gradova.

Detaljnu analizu i sve podatke Središnjeg državnog ureda za demografiju o demografskim mjerama u gradovima možete pogledati ovdje…. (M.P.D.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 03:26