NALIČJE TEHNOLOGIJE

Dva velika izazova koje donosi big data

Automatizirane procjene temeljene na velikim podacima mogu pojedine skupine i pojedince isključiti iz profesionalnih prilika, čak i zdravstvenog osiguranja
 AFP

Tehnologija velikih podataka (eng.big data) služi za prikupljanje, obradu i analizu velike količine podataka. Europski parlament ističe da je to tehnologija koja otvara mnoge mogućnosti za Europsku uniju, poput poboljšanja kvalitete života Europljana, stvaranja novih radnih mjesta i razvoja kreativnih usluga i proizvoda.

Iako se najčešće ističu prednosti, s druge strane, postoje i brojni izazovi. Europska unija naglašava dva glavna izazova u prikupljanju, obradi i analizi velikih podataka.

Prvi izazov su propuštene prilike.

Pod ovime se misli na nemogućnost Unije da prepozna i iskoristi potencijal velikih podataka.

Ako EU ne prepozna i ne iskoristi potencijal velikih podataka, moglo bi se dogoditi da programi EU-a, poput primjerice Europskog zelenog plana, budu lošije provedeni. U konačnici, to mi moglo dovesti do negativnih posljedica za potrošače, poduzeća i gospodarstvo.

Ova je tema posebno važna zbog napretka koji u korištenju velikih podataka postižu SAD i Kina.

Drugi veliki izazov je zaštita prava.

Pružatelji digitalnih usluga imaju više informacija o korisnicima nego korisnici o njima. U takvoj nereguliranoj neravnoteži može doći do iskorištavanja korisnika i korisničkih informacija za komercijalne ili političke svrhe protivno volji i pravima korisnika koji su kreirali ili koji su vlasnici podataka.

Tu se posebno misli na ciljano oglašavanje, koji izaziva zabrinutost zbog mogućih manipulacija, pri čemu se iskorištavaju preferencije i slabosti potrošača. Primjer Facebooka i Cambridge Analytice najsvježiji je.

Nadalje, automatizirane procjene temeljene na velikim podacima mogu značiti kategorizaciju pojedinaca ili skupina po osnovi koja je inače pravno ili na druge načine neprihvatljiva, a koja može dovesti do njihovog isključivanja iz, primjerice, profesionalnih prilika ili zdravstvenog osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:08