NOVI POJMOVI

Što je big data?

Europski parlament radi na zakonu o podacima koji bi trebao osigurati da ljudi, tvrtke, oporavak i zelena tranzicija imaju koristi od učinkovitog korištenja velikih podataka
 Screenshot

Europska komisija predviđa da će ukupna količina digitalnih podataka do 2025. godine porasti čak 530 posto. Usporedba je rađena u odnosu na 2018. godinu. Korištenje elektroničkih uređaja značajno koji generiraju velike količine podataka povećava se, kao i što proizvodni procesi postaju sve više digitalizirani te i oni utječu da se svakodnevno generiraju velike količine podataka.

Ove brojke su impresivne, no da bismo ih shvatili, potrebno je prije toga odgovoriti na pitanje što su uopće veliki digitalni podaci ili kako se na engleskom zovu big data.

Veliki podaci sastavni su dio digitalnih usluga koje oblikuju našu svakodnevicu i gospodarstvo. Veliki podaci su prikupljeni skupovi podataka koji su toliko ogromni i složeni da im je za obradu potrebna nova tehnologija, poput umjetne inteligencije.

Dolaze iz mnogo različitih izvora i često su iste vrste. Primjerice, kad se GPS podaci iz milijuna različitih mobitela koriste za ublažavanje prometnih gužvi.

No, mogu se i kombinirati. Kao na primjer, podaci iz zdravstvenih kartona i aplikacije za pacijente.

BIg data je, stoga, tehnologija koja omogućuje vrlo brzo prikupljanje podataka, gotovo u stvarnom vremenu, njihovu obradu i analizu.

Upravo je mogućnost obrade i analize tih prikupljenih podataka za daljnju upotrebu ono što ovu tehnologiju čini vrijednom. Bez mogućnosti analize i potrebnih alata (složenih računalnih programa), bili bi to samo gomila prikupljenih podataka.

Velike podatke mogu proizvesti ljudi – u mobilnim aplikacijama, na webu, evidencije e-vlade...

Također se mogu generirati strojevima i prikupljati senzorima u objektima povezanim s Internet stvari (IoT), uključujući pametne automobile, tvornice, GPS satelite i satelite koji sakupljaju podatke o vremenu. Pametni uređaji omogućuju prikupljanje podataka, koji se potom šalju na obradu i analizu, te se vraćaju natrag u obliku koji razumijemo i možemo upotrijebiti.

Europski parlament radi na zakonu o podacima koji bi trebao osigurati da ljudi, tvrtke, oporavak i zelena tranzicija imaju koristi od učinkovite podatkovne strategije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:44