Potreba ili rasipanje?

Video: Uspješni bogataši rade jednu stvar zbog koje su još bogatiji, evo što savjetuju

Samo zato što si nešto možete priuštiti ne znači da biste to trebali i kupiti, smatra savjetnica Orman
Suze Orman, financijska savjetnica
 Fred Prouser / REUTERS

Iako se čini da najbogatiji ljudi na svijetu sa svojim novcem mogu doista što god požele, oni najuspješniji među njima znaju da ključ dugoročnog održavanja bogatstva nije u luksuznim automobilima, privatnim avionima i raskošnim vilama, već u pametnom trošenju na ono što vam stvarno treba.

Drugim riječima, samo zato što si nešto možete priuštiti ne znači da biste to trebali i kupiti, poručila je za CNBC financijska savjetnica Suze Orman. Primjerice, 1998. godine Orman je mnogo vremena provodila u New Yorku pa je bilo korisno kupiti stan tamo. Međutim, iako je imala dovoljno novaca, nije se odlučila za milijunski penthouse.

- Mogla sam si priuštiti penthouse od milijun dolara u to doba, ali nije mi trebao, tako da sam kupila stan za 240.000 dolara zato što mi je to trebalo, prisjetila se Orman i dodala da biste se, ako trošite novac nemilice samo zato što ga u tom trenutku imate, prije ili kasnije mogli suočiti s praznim računom u banci.

Stoga, trošite na ono što vam je potrebno, a ostalo ostavljajte sa strane i štedite. Prema njezinoj računici, ako osoba u Americi počne sa štednjom u svojim 20-ima, do mirovine mogu biti milijunaši.

Ako s 25 godina počnete odvajati 100 dolara mjesečno u mirovinsku štednju, i ako to radite do 65. godine, s kamatama biste mogli imati milijun dolara u vašoj štednji. No, pričekate li s početkom mirovinske štednje deset godina, penziju biste mogli dočekati sa samo 300.000 dolara.

- Ako želite biti multimilijunaš s ostavljanjem po strani malih svota počnite odmah sada!, poručuje Orman.

Pravila koje zabranjuje rastrošni način života drži se i milijarder i investitor Warren Buffet koji, unatoč silnom bogatstvu, i dan danas živi u kući koju je 1958. godine kupio za 31.500 dolara (danas bi to bilo oko 260.000 dolara). Također, Buffet i dalje koristi kupone za popuste i nikad ne potroši više od 3,17 dolara na doručak, piše CNBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 09:41