ULAZE U BANKE, TEKSTIL, TURIZAM I ENERGETIKU

Turska gospodarska ofenziva: Dogus, Rixos i Eksen postaju vodeća imena hrvatskoga biznisa

Turska ima stalni gospodarski rast i jedan je od najvećih svjetskih ulagača u tekstilnoj industriji
 CROPIX/AP

Turski kapital u pohodu je na Hrvatsku: osim ulaganja u energetiku i bankarstvo, turskim je investitorima najzanimljiviji turizam, a sve ih više zanimaju i mogućnosti ulaganja u tekstilnu industriju.

Mogućnosti turskih ulaganja u Hrvatsku bile su i tema nedavnog posjeta Radimira Čačića, potpredsjednika Vlade, Antalyji. Čačićevim putem, po svemu sudeći, kročit će i nova Agencija za investicije i konkurentnost, čiji ravnatelj Damir Novinić najavljuje aktivniji pristup turskim ulagačima.

- Pojačat ćemo aktivnosti prema Turskoj. Turci su vrlo dobri i zanimljivi ulagači, a Hrvatska im je dobar iskorak prema tržištima zapadne Europe - kaže Novinić.

Ulaganje u Dioki

Turski je kapital već prisutan u Hrvatskoj. Njegova je najnovija akvizicija ulaganje u Dioki i Dinu , posrnule tvrtke Roberta Ježića, čiji radnici od turskih ulagača očekuju da poslovanje postave na noge.

- Drago nam je da smo dobili novu upravu jer to znači da turski ulagač preuzima i odgovornost za pokretanje prozivodnje - kratko nam je rekao Predrag Mihaljević, šef sindikata u Dini Petrokemiji.

U Dini su jučer čekali da njihov novi direktor Murat Turel preuzme upravljanje tvrtkom, koja se priprema za ponovni početak proizvodnje polietilena.

Odnedavno su Turci prisutni i u hrvatskom bankarskom sektoru. Naime, prošle je godine turski Eksen Holding preuzeo Banku Brod, koju je početkom ove godine i dokapitalizirao. Banka je promijenila ime te se sada zove Kentbank i u fazi je ekspanzije, što se vidi i iz njezinih planova da broj poslovnica poveća sa sadašnjih 10 na 25.

Snimaju Kupare

Ipak, turski su se ulagači dosad pokazali najaktivnijim u hrvatskom turističkom sektoru. Mnoge je nedavno iznenadila vijest da se turski ulagač u dalmatinske marine Dogus grupa planira širiti i u hotelskom biznisu na području Šibenika. Iznenađenje je bila i vijest da turska grupa Rixos “snima” Kupare.

- Tursko je gospodarstvo u dobrom stanju, a njihovi su ulagači veoma zainteresirani za investicije u Hrvatskoj, posebno u turizmu - kaže nam sugovornik iz Ministarstva gospodarstva.

Tekstilna industrija

Kao potencijalnu novu metu turskih ulagača upućeni spominju tekstilnu industriju, u kojoj je Turska jedan od svjetskih lidera. Turci bi, kažu naši sugovornici, ovdje mogli preuzeti neku od tekstilnih tvrtki, a mogli bi u Hrvatskoj pokrenuti i proizvodnju od nule. Turski nastup na hrvatskom tržištu u velikoj mjeri valja gledati kroz prizmu skorog ulaska Hrvatske u EU.

Iako je EU cilj kojem obje zemlje teže - čak su istog dana otvorile i pristupne pregovore - Turskoj je članstvo u Uniji još daleko. U tom kontekstu Hrvatska bi turskim ulagačima mogla biti dobra odskočna daska za nastup na drugim tržištima u EU.

Ipak, glavni razlog turskog širenja u Hrvatskoj treba tražiti u činjenici da turski ulagači imaju ono za čime Hrvatska kronično vapi: svjež kapital. Turska ostvaruje visoke stope gospodarskog rasta. Rezultat toga je i sve manja razlika u razvoju između Turske i perifernih članica EU. Štoviše, nama bi turski kapital mogao pomoći da izađemo iz krize.

Uložili 44 milijuna eura

Hrvatsko-turski gospodarski odnosi u posljednjih 10-ak godina, otkako je zaživio sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje, bilježe stalan rast. Osim robne razmjene, koja bilježi rast, posljednjih godina rastu i turska ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

Prema podacima HNB-a, Turci su u Hrvatskoj u posljednjih 20-ak godina uložili nešto manje od 44 milijuna eura. Ipak, te podatke treba uzeti s rezervom jer se pravi val turskih ulaganja tek očekuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:22