NIKAKO IZ DUGOVIMA

HADUK REPROGRAMIRA KREDIT NA 10 GODINA Od 38 milijuna kuna, vraćeno tek 3,8 milijuna

Naš Hajduk predstavio je vijećnicima izgled prijedloga ugovora o koncesiji na upravljačka prava kojima raspolaže većinski vlasnik Hajduka, Grad Split, za idućih 25 godina

Gradski vijećnici dobili su sve materijale za tematsku sjednicu koja će se s jednom točkom dnevnog reda održati 25. studenoga. Ta jedina tema je dakako Hajduk. Kakav je bio rad u bliskoj prošlosti, kakvo je aktualno stanje u splitskom klubu i što se podrazumijeva pod terminom “vizija budućnosti” Hajduka? Sve je to obrađeno u materijalima koje su vijećnici dobili na uvid kako bi se što bolje pripremili za očekivanu višesatnu raspravu. Što je najzanimljivije među materijalima? Način na koji će se upravljati u budućnosti.

Udruga Naš Hajduk podastrla je vijećnicima Grada Splita izgled prijedloga ugovora o koncesiji na upravljačka prava kojima raspolaže većinski vlasnik Hajduka, Grad Split, za sljedećih 25 godina. Zašto 25 godina? Zato što je Hajduku ostalo još 25 godina koncesije na upravljanje stadionom. Dakle ako vijećnici ideju podrže, Baldasar može odmah na sjednici potpisati pripremljeni ugovor koji je zapravo nastavak načina upravljanja Hajdukom koji egzistira od 2011. godine.

Što ugovor nudi? Po pitanju vlasništva nad dionicama, objašnjenje je da Grad ne ustupa svoj vlasnički paket dionica, već samo pravo na upravljanje tim dionicama (56% vlasništva) udruzi Naš Hajduk. Ali u članku 4. prijedloga ugovora o koncesiji jasno se kaže da Grad ne može raspolagati tim dionicama, jedino da ih prenese u vlasništvo Našeg Hajduka. Odnosno, ako većinski vlasnik Grad Split želi prodati dionice Hajduka, pravo prvokupa ima udruga Naš Hajduk.

Članak 2. prijedloga ugovora jasno kaže da Grad Split treba suglasnost udruge Naš Hajduk u slučaju da se pojavi investitor za dokapitalizaciju kluba, kao i suglasnost za izmjenu statuta. Zanimljivo je i pitanje na koji se način može raskinuti ugovor. Navedena su četiri razloga zbog kojih se ugovor može raskinuti, ali tri su ključna:

- ako broj članova Našeg Hajduka padne ispod 3.000 s godišnjom plaćenom članarinom,

- ako kumulativna operativna dobit u trogodišnjem razdoblju bude negativna, osim ako je koeficijent likvidnosti na kraju godine pozitivan,

- ako Hajduk u roku od 10 godina ne vrati kredit za koji je Grad Split pružio jamstvo 15. listopada 2012. .

Kredit je zanimljiva stavka, jer prijedlog ugovora pravno potvrđuje novo dugoročno reprogramiranje kredita glavnice od 30 milijuna kuna što ga je Hajduk podigao prije dvije godine s rokom vraćanja na 12 mjeseci. Kako nije vraćen poslije tih 12 mjeseci, u studenome prošle godine reprogramiran je kredit na tri godine, ali i taj je ritam bio prebrz za splitski klub.

Hajduk je dosada vratio 3,8 milijuna kuna, a kredit je s kamatom došao do 38 milijuna kuna. Odobri li Gradsko vijeće ugovor o koncesiji, Hajduk će ponovno dobiti na vremenu i kredit vraćati još osam godina. U elaboratu je izneseno i pojašnjenje zašto je za Hajduk dobro da se nastavi vladavina navijača, hibridni socios model, kako ga nazivaju autori.

- Koncesijom od 25 godina na upravljačka prava Hajduk ne bi više ovisio o volji političkih struktura.... Metafizički najbitnije, Hajduk bi ostao dite puka, narodni klub Splita i Dalmacije... Ne postoji veća garancija ostvarenja uspjeha od izravnog uključenja u proces onih koji vođeni ljubavlju žele ugraditi svoje znanje, vrijeme i novac u bolju budućnost kluba - glavne su naznake elaborata.

Sve je rečeno u elaboratu osim plana financijskog praćenja kluba, što je ostalo zadaća Uprave. Hajduk ŠDD je dakako dao svoj prilog za tematsku sjednicu. Prilogom dominiraju marketinške aktivnosti, ali i brojke o poslovanju. U rubrici “dobitak/gubitak razdoblja” za osam mjeseci 2014. godine Hajduk je iskazao minus od 4,42 milijuna kuna.

Za usporedbu, 2010. se poslovalo sa 50,9 milijuna kuna gubitka, godinu kasnije sa 9,1 milijun kuna minusa, zatim je u 2012. negativni saldo bio 24,6 milijuna, a prošle godine 134.000 kuna. U rubrici “neto operativni rezultat” Hajduk je ostvario 3,52 milijuna kuna plusa ponajviše zahvaljujući prodaji igrača koja je ove godine donijela ukupnih 20 milijuna kuna. Kako će Hajduk poslovati zadnji kvartal, reći će nam predsjednik Brbić na tematskoj sjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 07:41