DETALJNO OBJASNIO KAKO

Lesar prikupio podatke s Trgovačkih sudova i OTKRIO kako poduzetnici potkradaju državu i radnike!

'U tvrtki A su radnici, tvrtka B je vlasnik hale, tvrtka C ima u vlasništvu strojeve, a tvrtka D izvozi i ubire novac i nikad ne završi u stečaju. A ove koje završe u stečaju, nemaju si kako pomoći jer nemaju nikakve imovine'
 Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar ustvrdio je kako trenutno 89 stečajnih postupaka traje duže od 10 godina, 166 ih je u procesu dulje od 5, dok 287 stečajeva nije završilo niti nakon tri godine, iako zakon propisuje da bi stečaj trebao trajati godinu i pol nakon čega se može zatražiti smjena stečajnog upravitelja.

Sve stečajeve u Hrvatskoj obavlja 212 stečajnih upravitelja i 61 stečajni sudac, a najviše postupaka bilježe trgovački sudovi u Zagrebu i Rijeci, gdje je registrirano čak 73 posto svih postupaka. TS u Rijeci trenutno vodi 678 postupaka u tvrtkama u kojima je u trenutku pokretanja stečaja radilo 2.794 radnika, a danas ih je tek 440. Namirenih tražbina na TS u Rijeci evidentirano je više od 993 milijuna, dok je utvrđeno da je dug prema radnicima 811 milijuna.

Na zagrebačkom Trgovačkom sudu vodi se 300 stečajnih postupaka u kojima je u trenutku pokretanja bilo 8.591 radnik, a danas ih je tek 669 kojiod svojih poslodavaca potražuju 360 milijuna kuna. Zagrebački stečajni upravitelji i suci namirili su iz stečajnih masa 2,2 milijarde kuna potraživanja. Trenutno je u Hrvatskoj otvoreno 1.393 stečajna postuka. U tim je tvrtkama u trenutku otvaranja stečaja radilo 21.781 radnika. Danas ih je deset puta manje. Ti radnici još uvijek potražuju 1,89 milijardi kuna, dok im je namireno 613 milijuna. Tvrtke u stečajevima državi su dugovale 4,340 milijardi kuna, do čega je naplaćeno 638 milijuna.

Procjena je da tvrtke nad kojima se trenutno provodi stečajni postupak imaju 11,5 milijardi kuna preostale neunovčene imovine.

Dragutin Lesar kazao je kako stečajni upravitelji i suci imaju zakonsko pravo poništiti sve štetne odluke koje je donjela uprava poduzeća prije otvaranja stečaja, ali da se to u pravilu ne radi .

Vrlo jasno naveo je primjer kako pojedini poduzetnici potkradaju državu i radnike. Otvaraju, kaže Lesar, četiri tvrtke i petu štedno-kreditnu zadrugu koja kreditira četiri tvrtke.

- U tvrtki A su radnici, tvrtka B je vlasnik hale, tvrtka C ima u vlasništvu strojeve, a tvrtka D izvozi i ubire novac i nikad ne završi u stečaju. A ove koje završe u stečaju, nemaju si kako pomoći jer nemaju nikakve imovine - pojasnio je Lesar.

Podatke koje su iznijeli, Hrvatski laburisti dobili su od Trgovačkih sudova iz cijele zemlje, nakon dvije požurnice i mjeseci čekanja, istaknuli su te zaključi da su izneseni podaci točni onoliko koliko su im točne podatke dali Trgovački sudovi.

Što se tiče najavljene likvidacije 20.000 poduzeća bez zaposlenih i sa 20 milijardi kuna dugovanja, Lesar je ustvrdio kako je takav prijedlog spreman podržati ako mu iz Vlade pokažu koji će stečajni upravitelji i suci obaviti taj posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:19