POVRATAK MORH-A U STARO SJEDIŠTE

‘Obnovili smo zahode, ali ne onaj ministrov’

Ministarstvo obrane potrošilo je 2,5 milijuna kuna na uređenje prostora na Krešimirovu trgu, kamo su se nedavno vratili djelatnici MORH-a i Oružanih snaga koji su 2010. iseljeni u vojarnu Croatia. Time je konačno propao HDZ-ov projekt tzv. hrvatskog Pentagona. Na to je bivša Sanaderova vlast utukla čak 240 milijuna kuna, a preselili su se samo kabinet ministra obrane i načelnika Glavnog stožera.

Rastrošni Lucić

Iako su na uređenje prostora bivši HDZ-ov ministar Branko Vukelić i tadašnji načelnik Josip Lucić potrošili stotine milijuna kuna, obnovljeno je tek nekoliko zgrada. Značajan novac trošio se i na prijevoz zaposlenika, pa je SDP-ov ministar Ante Kotromanović odlučio vratiti Ministarstvo u centar grada. No, zato je s Krešimirova trga moralo biti iseljeno Ministarstvo regionalnog razvoja. Grčić na novoj lokaciji plaća PBZ-u najam od 375 tisuća kuna na mjesec. U godinu dana potrošit će 4,5 milijuna kuna.

Iz kabineta ministra objašnjavaju da se na Krešimirovu trgu dugo ništa nije obnavljalo i da je inspekcija nalagala hitne popravke dotrajalog sustava grijanja.

Stari namještaj

Troškovi renoviranja, tvrde u MORH-u, uključivali su ličenje, uređenje dotrajalih sanitarnih čvorova, obnovu jednog kata stubišta, zamjenu 90 prozora, te zamjenu dotrajale infrastrukture za grijanje i vodovod. Nije kupovan novi namještaj nego će se koristiti stari iz 1997. Demantiraju da je na dva sanitarna čvora za više časnike potrošeno 180 tisuća kuna. Kažu da su uredili 16 WC-a za potrebe 250 zaposlenika, ali nisu točno rekli koliko. “Uređeno je nekoliko WC-a. Među njima i onaj zamjenika načelnika Glavnog stožera. Nije uređen WC ministra obrane iako i za to postoji potreba. Radovi su izvođeni prema nužnim potrebama i nije se vodio troškovnik za svako čvorište zasebno.”

Štedimo pa imamo novca za obnovu

MORH će premjestiti dio vojnika iz Dugog Sela, Ogulina i Benkovca u zagrebačku Croatiju, a dio na Pleso. Kažu da će u 10 godina uštedjeti oko 40 milijuna kuna. Taj novac usmjerit će u izgradnju i održavanje drugih objekata. - Zbog ovakvih ušteda bilo je moguće ići i u renoviranje dijela prostorija na Krešimirovu trgu - kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 04:43