REVOLUCIONARNO OTKRIĆE

ROĐEN PRVI SISAVAC BEZ RODITELJA Japanski znanstvenici na putu stvaranja umjetnih ljudskih jajašaca i sperme!

 Arhiva

KYOTO - Znanstvenici sa Sveučilišta u Kyotu uspjeli su po prvi put uzgojiti miša koji je nastao iz sperme i jajašca stvorenih iz matičnih stanica.

Znanstvenici su koristili embrionalne matične stanice, koje su potakli da se razviju u normalna mišja jajašca i spermu, te ih potom uspješno oplodili.

Miševi nastali ovakvim putem potpuno su zdravi i sposobni za dalju reprodukciju, iako su zapravo rođeni bez bioloških roditelja.

Ovo nevjerojatno postignuće, stvaranje odraslih sisavaca iz spolnih stanica proizvedenih iz matičnih stanica, poteže mnoga etička pitanja koja bi se mogla otvoriti ukoliko bi se tehnologija ikad počela primjenjivati na ljudima.

S jedne strane, omogučila bi apsolutno liječenje neplodnosti i u muškaraca i žena, jer bi bilo moguće stvarati spermu ili jajašca koristeći DNK osobe koja želi biti roditelj a pati od nekog oblika neplodnosti. Mogla bi omogućiti i stvaranje jajašca ženama u menopauzi, izjednačavajući ženski i muški reproduktivni period.

No, s druge strane, ta tehnologija bi se vjerojatno mogla koristiti i za stvaranje biološke djece roditelja istog spola, stvarajući spermu od matičnih stanica jedne majke ili jajašca od matičnih stanica jednog od očeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:58