SUTRA TRAGIČNA OBLJETNICA

PROŠLE SU 22 GODINE OD 'KRVAVOG USKRSA' Josip Jović bio je prva žrtva Domovinskog rata

Plitvicka jezera, 310311.Ispred spomen obiljezja Josipu Jovicu na Plitvicama obiljezila se 20. obljetnica redarstvene akcije "Plitvice" i pogibije prve zrtve u Domovinskom ratu hrvatskog redarstvenika Josipa Jovica. Tom prilikom visoki politicki i vojni duznosnici polozili su vijence za poginulog Jovica.Na slici: predsjednik Ivo Josipovic i Ivan Jarnjak razgledavaju spomen obiljezje.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Sutra, na Uskrs, obilježava se 22. godišnjica pogibije redarstvenika Josipa Jovića, koji je kao prva žrtva Domovinskog rata poginuo u sukobu hrvatskih policijskih snaga sa srpskim pobunjenicima na Plitvicama.

Na Uskrs, koji je 1991. godine, kao i ove godine, bio 31. ožujka, pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje i Antiterorističke jedinice Lučko sukobili su se u zoru sa srpskim pobunjenicima, pripadnicima milicije tzv. SAO Krajine koja je na području Nacionalnog parka Plitvice organizirala policijsku postaju, a dan ranije zaposjela upravnu zgradu nacionalnog parka. Tomu je prethodilo nezakonito proglašenje tog parka "javnim poduzećem" tzv. SAO Krajne, te za ono doba uobičajeni "mitinzi istine" srpskog pučanstva u tadašnjoj Titovoj Korenici pa je hrvatsko državno vodstvo u subotu, 30. ožujka, donijelo odluku da se na tom području ponovno uspostaviti ustavno-pravni poredak RH.

Hrvatska je policija na Uskrs krenula u akciju deblokade i u svega nekoliko sati borbe protjerala pobunjenike, u sukobu je poginuo 22-godišnji Josip Jović, a ranjeno je devet hrvatskih policajaca. Najviše ih je stradalo u autobusu na koji su pobunjenici pucali iz zasjede.

Na pobunjeničkoj srpskoj strani poginuo je jedan pripadnik milicije tzv. SAO Krajn e, a više ih je ranjeno i uhićeno. Među uhićenima bio je i Goran Hadžić koji je naknadno pušten iz zatvora i kasnije bio jedan od vođa srpskih pobunjenika u Hrvatskoj, a sada je optuženik Haaškog suda.

Bila je to prva pobjeda hrvatskih redarstvenih snaga, a taj dan kasnije je nazvan "Krvavi Uskrs".

U spomen na prvoga poginulog branitelja u Domovinskom ratu tradicionalno se organizira ultra maraton, dug 87 kilometara, od Karlovca do Plitvica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:54