SVJETSKI DAN TURIZMA

U posljednjih stotinu godina nestalo čak 64 posto vlažnih staništa svijeta
Oznaka za močvarna područja postavljena je u Lokvi na otoku Murteru
 
 WWF Adria

Svake godine, 27. rujna obilježava se Svjetski dan turizma, a ove godine povodom tog dana u Lokvi na otoku Murteru postavljena je jedna oznaka koja dosad nije postojala unatoč dobroj i ujednačenoj označenosti prirodnih bogatstava diljem Hrvatske – ona za močvarna područja. O tome su izvijestili iz WWF Adrije, svjetske organizacije za zaštitu prirode.

„Unatoč velikim dobrobitima koje nam nude naše prirodne rijeke i močvare procjenjuje se da je u posljednjih stotinu godina nestalo čak 64 posto vlažnih staništa svijeta. Posebice su ugrožena vlažna staništa na otocima koja predstavljaju 'otoke unutar otoka' i bogate oaze bioraznolikosti, a često ostaju neotkrivena. To je bio i glavni motiv da u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, turističkim zajednicama Zlarin i Jezera te udrugama Hyla, Argonauta i Tatavaka, osmislimo ikonu koja će odsad krasiti turističke i informativne table vlažnih staništa Hrvatske“, istaknula je prilikom postavljanja nove table na otoku Murteru Matea Jarak iz WWF Adrije.

image
WWF Adria

Otočna vlažna staništa, kako pojašnjavaju u WWF Adriji, među najugroženijim su staništima Sredozemlja. Nekada su bila ključna za opstanak stanovništva na otocima jer su predstavljala jedini izvor vode za ljude, poljoprivredne djelatnosti i napajanje stoke. Nerijetko su zatrpavana smećem, regulirana, uništavana i isušivana.

Tek razvojem ekološke svijesti krajem 20. stoljeća, kako ističu ovoj organizaciji, uviđa se njihov značaj te im se sve više pridaje važnost kakvu oduvijek zaslužuju.

Matea Jarak istaknula je kako žele osvijestiti javnost o važnosti vlažnih staništa na otocima, ojačavajući njihovu zastupljenost u legislativi i štiteći ih na državnoj razini.

“U posljednje smo tri godine obilježili 150 različitih vlažnih staništa na otocima, koje planiramo očuvati kao riznice biljnog i životinjskog svijeta i podsjetnike na tradicije naših otoka. Lokalno stanovništvo, kao i domaći i strani turisti, zaslužuju uživati u uređenim lokvama na otoku Zlarinu i u Jezerima na otoku Murteru.“, istaknula je Jarak.

image
WWF Adria

Nadalje navode kako je ikona autora Tomislava Tukovića s čapljom u svom vlažnom staništu postavljena na otocima Zlarinu i Murteru u sklopu projekta MedIsWet2 koji WWF Adria provodi u suradnji s udrugom Hyla. U idućim mjesecima tu ikonu planiraju postaviti i na druga vlažna staništa u Hrvatskoj

Dodajmo kako je Europski parlament usvojio u lipnju 2021. rezoluciju kojom traži obvezujuće ciljeve kako bi se zaustavili i preokrenuli trenutačni trendovi smanjenja bioraznolikosti u Europi, a i šire u svijetu. Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. jedna je od ključnih inicijativa europskog zelenog plana, ona je jedan od dokumenata koji je, zajedno s drugim politikama, na tragu oblikovanja promjena kako bi se zaštitila priroda i očuvali staništa i vrste.

Novom strategijom o bioraznolikosti do 2030. Europska unija postavlja nove ciljeve u ovom desetljeću. To uključuje proširenje postojeće mreže zakonski zaštićenih područja kako bi se pokrilo najmanje 30 posto kopnenog i morskog područja EU-a, te postavljanje pravno obvezujućih ciljeva EU za obnovu prirode i degradiranih ekosustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 03:22