LUKA DOVER

Političari su poteze aktivista osudili kao sebične i opasne, a blokada je izazvala bijes mnogih vozača
Prosvjed Insulate Britain 
 Gareth Fuller/Pa Images/Profimedia

Više od 40 prosvjednika blokiralo je u petak ceste oko Dovera, inače najprometnije luke u Velikoj Britaniji, okrenute prema Francuskoj preko doverskih vrata.

Prosvjednici, pripadnici grupe Insulate Britain, koji ovim putem zahtijevaju da sve stambene zgrade u Velikoj Britaniji budu toplinski izolirane do 2030. - potpuno su zaustavili promet robe. Aktivisti su u posljednjih 10 dana opetovano blokirali dionice M25,glavne ceste koja okružuje gotovo cijeli Veliki London. Tijekom tih protesta uhićeno je 300 ljudi.

Političari su poteze aktivista osudili kao sebične i opasne, a blokada je izazvala i bijes mnogih vozača.

Ovog tjedna britanska vlada je uspješno podnijela zahtjev visokom sudu za izdavanje naloga koji zabranjuje bilo kome blokiranje ceste M25 Za svakoga tko prekrši zabranu moglo bi se utvrditi nepoštivanje suda, za što je predviđena maksimalna kazna od dvije godine zatvora ili neograničena novčana kazna.

“Žao nam je zbog smetnji koje uzrokujemo. Čini se da je to jedini način da se pitanje izolacije zadrži na dnevnom redu i da se skrene pozornost na to kako loše izolirane kuće uzrokuju bolest, bijedu i preranu smrt tisuća ljudi. Obitelji propadaju, stariji ljudi umiru, a zdravstveni sustav postat će uskoro preopterećen“, stoji u priopćenju grupe Insulate Britain.

Europski parlament je 15. siječnja 2020. donio Rezoluciju o europskom zelenom planu u kojoj je pozvao na reviziju Direktive o energetskoj učinkovitosti i Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada u skladu s ambicioznijim klimatskim ciljevima EU-a, kao i na jačanje njihove provedbe uz pomoć obvezujućih nacionalnih ciljeva, pri čemu se posebna pozornost posvećuje ugroženim građanima, a istodobno se uzima u obzir potreba za ekonomskom predvidljivošću za dotične sektore.

Parlament je 17. rujna 2020. glasovao za maksimalno iskorištavanje potencijala energetske učinkovitosti fonda zgrada EU- i pozvao Komisiju da razvije dosljedne mjere za poticanje brže i temeljitije obnove zgrada. U rezoluciji se navodi da su potrebni financijski poticaji EU-a u iznosu od najmanje 75 milijardi EUR godišnje kako bi se osigurala dostatna energetska učinkovitost europskih zgrada do 2050. U tom je kontekstu Parlament pozvao na davanje prioriteta energetskim obnovama u svim relevantnim fondovima EU-a i zatražio od su zakonodavaca da osiguraju potrebna financijska sredstva za Europski plan gospodarskog oporavka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:12