OBNOVLJIVA ENERGIJA

Neke porezne olakšice usko su vezane uz upotrebu američkog čelika. To bi moglo povećati troškove i usporiti izgradnju
Ilustracija
 Olafur Steinar Gestsson/Afp/Profimedia

Američka industrija vjetroelektrana na moru riskira propast ako američke vlasti nastave sa svojim planom ograničenja upotrebe stranih materijala i opreme za proizvodnju turbina, poručili su iz Iberdrole, španjolske tvrtke koja preko svoje američke podružnice Avangrid, grade prvi veliki projekt u zemlji.

Bill White, voditelj Avangrida smatra da bi strogi zahtjevi za lokalnim sadržajem mogli ugroziti razvoj novih vjetroelektrana koje se u ovome trenutku uglavnom oslanjaju na opremu proizvedenu u Europi.

Demokrati u Kongresa prošloga su tjedna predstavili nove zelene porezne olakšice kao dio predloženog infrastrukturnog paketa vrijednog 3,5 milijuna dolara za koji se nadaju da će izazvati procvat u industriji obnovljive energije. No, neke porezne olakšice usko su vezane uz upotrebu američkog čelika. Za tu odredbu mnogi analitičari tvrde kako bi mogle povećati troškove i usporiti izgradnju.

"Ako danas bude donesena odluka kako se ne mogu više graditi offshore vjetroelektrane bez da se koriste vjetroturbine američke proizvodnje, cijeloj industriji prijeti propast. Moramo dobro razmisliti o potencijalno protekcionističkim impulsima koji bi mogli nenamjerno zaustaviti napredak u izgradnji vjetroelektrana na moru", zaključio je White.

Do sada je u američkim vodama instalirano samo sedam vjetroturbina. SAD ne posjeduje opskrbnu mrežu potrebnu za ispunjenje Bidenovog cilja od 30.000 megavata vjetroelektrana na moru do 2030. godine, ostavljajući graditelje ovisne o razvijenoj europskoj industriji.

U rezoluciji Europskog parlamenta od 7. srpnja 2021. o utjecaju priobalnih vjetroelektrana i drugih sustava za proizvodnju obnovljive energije na sektor ribarstva naglašava se da bi rano, pravedno, učinkovito i kontinuirano savjetovanje s dionicima, a posebno ribarima, proizvođačima u sektoru akvakulture, kao i njihovo sudjelovanje, izrada transparentnih smjernica i plaćanje naknada mogli umanjiti potencijal za sukob i stvoriti ravnopravne uvjete za ribarstvo i priobalnu energiju iz obnovljivih izvora;

Parlament također poziva EU na promicanje i podupiranje priobalnih vjetroelektrana u svojem vanjskom djelovanju, posebno u komunikaciji s trećim zemljama suočenima s nejednakim i često ograničenim pristupom energiji, u skladu s ciljevima zelenog plana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:59