11 MJESECI ZATVORA

REAKCIJE NA PRESUDU RADIMIRU ČAČIĆU VIDEO Kajin: 'To je težak udarac za vladajuću koaliciju!'

Zagreb, 221012.Pantovcak - ured Predsjednika RH.Izvanredna konferencija za novinare predsjednika Ive Josipovica i premijera Zorana Milanovica povodom najnovije afere prisluskivanja.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Županijski sud u mađarskom Kapošvaru osudio je u srijedu prvog potpredsjednika hrvatske vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića na godinu dana i deset mjeseci zatvora, javljaju mađarska novinska agencija MTI i britanski Reuters.

Informacija o zatvorskoj kazni Radimiru Čačiću vrlo brzo proširila se Saborom gdje su svi ministri na čelu s premijerom na aktualnom prijepodnevu.

'To je sve u domeni hipoteze'

Tako je usred aktualca laburista Branko Vukšić izravno pitao premijera što planira poduzeti sada kada mu prvi potpredsjednik Vlade ide u zatvor.

Milanović, međutim, nije imao odgovor jer, kako je priznao, o presudi Čačiću nema informacija.

- I ja sam vidio tu vijest, ali u ovom trenutku ne mogu vam to potvrditi, jer bi odgovor na vaše pitanje bio hipotetski. U ovom trenutku sve ostaje u domeni hipoteze i onoga što je prvi potpredsjednik ranije govorio - rekao je Milanović.

Milanović komentira Čačićevu presudu

Zatvorsku kaznu komentirao je i IDs-ovac Damir Kajin. Priznao je kako će to značiti težak gubitak za koaliciju, ali i da ne bi nikako volio biti u Čačićevoj koži jer nesreća koja se njemu dogodila može se dogoditi svakome. Kajin je također izrazio sućut obitelji stradalih mađarskih državljana.

Presudu je komentirala i Nevenka Bečić. Kazala je kako žali potpredsjednika Vlade, te kako je to bila nesreća koja se svakome može dogoditi. Smatra kako nije to napravio s umišljajem, te kako ga žali što će morati u zatvor, javlja Slobodna Dalmacija.

'Trebao bi dati ostavku'

Saborski zastupnik don Ivan Grubišić ne zna što će Vlada učiniti, ali drži kako bi Čačić po savjesti trebao dati ostavku.

Oštra je bila i Ruža Tomašić (HSP dr. Ante Starčević) koja isto traži ostavku, ali kako bi mu ona i više dosudila. Izjavila je kako bi se ostavila politike da se njoj dogodilo isto što i Čačiću (prometna nesreća u kojoj je poginulo dvoje mađarskih državljana).

- Savjest mi ne bi dala da se bavim politikom", rekla je Tomašić, dodavši kako Čačić nije ni trebao biti u hrvatskoj vladi jer je znao da će sud odlučiti protiv njega.

Na pitanje je li vlada ugrožena, odgovorila je: "Mislim da vlada nije ugrožena. Možda će pomoći vladi".

Potresi u vladajućoj koaliciji

- Teško je komentirati tuđu muku jer je Čačiću sigurno teško. Iznenađen sam jer se ovo dogodili u tišini za razliku od prvog postupka. Nitko nije nezamijenjiv ni u poslu ni u životu. Tko će ga zamijeniti nije pitanje za mene nego za nekog drugog, rekao je Komadina.

- Što se tiče Čačića suosjećam s njim i s obitelji poginulih. No tu nije bilo dvojbe. Politički premijer Milanović nema puno izbora. Trebat će naći novu osobu, ovo će sigurno izazvati potrese u vladajućoj koalicij, ali to ne mora nužno značiti njen raspad, kazala je Jadranka Kosor.

- Suosjećam s Čačićem na ljudskoj razini. Jako mi je žao jer se to može dogoditi bilo kome bez obziri na koj je funkciji. Nadam se da će on to uspjeti ljudski savladati, rekao je Vladimir Šeks.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina bio je nešto blaži i odmjereniji u svojoj retorici.

- Teško je komentirati tuđu muku, jer je Čačiću sigurno teško", izjavio je Komadina.

Izrazio je iznenađenje odlukom Županijskog suda u mađarskom Kapošvaru, jer obično drugostupanjski sudovi ne pojačavaju prvu presudu, "a ovo se dogodilo u tišini, za razliku od prvog postupka".

- Nitko nije nezamjenjiv, ni u poslu, ni u životu, a tko će zamijeniti Čačića, nije pitanje za mene nego za nekoga drugog, rekao je Komadina.

IZ HNS-a, SDP-ovog koalicijskog partnera u Vladi, poručili su kako u ovom trenutku nije primjereno razgovarati o tome tko će Čačića zamijeniti u Vladi i stranci.

- Radi se o najkrupnijoj mogućoj unutarstranačkoj i Vladinoj odluci i dopustite najprije da se predsjednik stranke prvo obrati javnosti i da Predsjedništvo stranke donese adekvatne odluke, kazao je novinarima HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh.

I iz četvrte stranke vladajuće koalicije, HSU-a, ne misle nagađati što će se dogoditi u koaliciji i HNS-u nakon presude.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je kako je presudu teško komentirati, ističući kako je takvu presudu bilo teško očekivati, iako se u svašta moglo sumnjati.

- Teško je nešto komentirati što se svakome od nas u prometu može dogoditi. Za političke komentare mislim da je prerano, bit će dosta vremena. Ljudski mi je žao kolege i prijatelja, koalicijskog partnera, ali to je dio života i to se događa, poručio je Hrelja.

Upitan smatra li da Čačić treba podnijeti ostavku, odgovorio je kako vjeruje da će se Čačić ponašati u skladu sa svojim ranijim izjavama da će se, bude li presuda bezuvjetna, povući iz politike.

Na primjedbu novinara kako je Vlada očito uzdrmana jer ostaje bez prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva, Hrelja je rekao kako nije ratno stanje i da ništa nije uzdrmano, te da će se naći rješenje u okviru HNS-a i vladajuće koalicije.

HDSSB-ov Dinko Burić rekao je da mu je žao mađarske obitelji koja je doživjela tragediju i izrazio joj sućut, ali da mu je žao i Čačića.

- Žao mi je i Čačića jer se to svakome može dogoditi kad sjedne za upravljač automobila. O tome kakve će to političke posljedice imati, odlučit će Čačić i premijer Milanović, rekao je.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar smatra kako je sada na potezu premijer, vladajuća koalicija i HNS, podsjetivši kako je pravomoćna presuda na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci prepreka nastavku obnašanja dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:59