MIJANMARSKA JUNAKINJA

NOBELOVKA koja je srušila vojnu huntu: Da bi dočekala ovaj trenutak, Suu Kyi je više od 20 GODINA provela u pritvoru

Suu Kyi je lako, osvojivši 99 posto glasova, tvrde u njenoj stranci, pobijedila u svojoj izbornoj jedinici Kawhmu, gdje joj je glavni protukandidat bio bivši vojni liječnik
Myanmar pro-democracy leader Aung San Suu Kyi receives flowers from supporters as she leaves the headquarters of her National League for Democracy party in Yangon, Myanmar Monday, April 2, 2012. Suu Kyi claimed victory Monday in Myanmar's historic by-election, saying she hoped it will mark the beginning of a new era for the long-repressed country. (AP Photo/Khin Maung Win)
 AP

- Nadamo se da je ovo početak nove ere i da će sve druge stranke koje su sudjelovale na izborima biti u poziciji da surađuju s nama kako bismo stvorili istinski demokratsku atmosferu u našoj državi. Ovo je trijumf ljudi koji su odlučili da moraju biti uključeni u politički proces u ovoj zemlji - poručila je nobelovka Aung San Suu Kyi pristašama u Yangonu, ispred sjedišta njene Nacionalne lige za demokraciju (NLD), nakon pobjede na djelomičnim izborima održanim ove nedjelje u Mijanmaru.

Trnovit put

Suu Kyi je lako, osvojivši 99 posto glasova, tvrde u njenoj stranci, pobijedila u svojoj izbornoj jedinici Kawhmu, gdje joj je glavni protukandidat bio bivši vojni liječnik. Pripadnici njene stranke osvojili su, predviđa se, najmanje 43 od 45 zastupničkih mjesta, za koja se borilo ukupno 17 opozicijskih stranaka i 176 kandidata. Tih 45 mjesta ostalo je prazno nakon imenovanja ministara i njihovih zamjenika poslije izbora u studenom 2010., koje je Suu Kyijina stranka bojkotirala.

Unatoč rezultatima nedjeljnih izbora, u rukama vojske i njene savezničke stranke Unija za solidarnost i razvoj ostaje većina u parlamentu - čak 80 posto od ukupno 664 zastupnička mjesta.

Izborna komisija još se nije službeno oglasila. Rezultate izbora trebala bi objaviti do kraja tjedna.

Suu Kyi, koja je u kućnom pritvoru provela više od 20 godina, obećala je da će svoj glas u parlamentu koristiti kako bi zagovarala daljne reforme.

- Pozivamo sve stranke koje žele donijeti mir i prosperitet našoj zemlji da rade zajedno s nama - poručila je Suu Kyi, koja je već ranije najavila da će njen prioritet biti implementacija ustavnih reformi, među njima micanje odredbe prema kojoj vojsci mora pripasti četvrtina mjesta u parlamentu.

Nedjeljne izbore smatralo se prvim pravim testom demokracije u Mijanmaru, koji je trebao pokazati koliko je vladajuća garnitura zaista spremna ispuniti obećanje o tranziciji iz vojne vladavine u demokraciju.

Naime, od 2010. godine, nakon spornih izbora, vlasti su, predvođene predsjednikom Thein Seinom, predstavile niz reformi - na slobodu su pustile stotine političkih zatvorenika, pristale su pregovarati s etničkim pobunjeničkim skupinama, a uvedena su i ležernija pravila kad je riječ o medijima i cenzuri. Međunarodna zajednica te je promjene pozdravila, a Mijanmar je proteklih nekoliko mjeseci posjetio cijeli niz stranih državnika i ministara. Europska je Unija u veljači maknula zabranu putovanja za mijanmarske dužnosnike.

Podrška iz inozemstva

U nedjelju održani izbori, najnoviji znak otvaranja Mijanmara, također su naišli na odobravanje u inozemstvu. Američka državna tajnica Hillary Clinton čestitala je Mijanmaru na održavanju izbora i rekla kako je SAD posvećen tome da “podrži napore vezane uz reforme u toj zemlji”. Europska je Unija pak najavila da bi, ako izbori prođu glatko, mogla omekšati neke od sankcija nametnutih toj državi.

NLD tvrdi da su dobili 50 prijava izbornih nepravilnosti, koje planiraju prijaviti kako bi se istražile. Vlasti tvrde da su izbori bili “slobodni, pošteni i transparentni”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:29