HOROR KOD SESVETA

FOTO: REPORTERI JUTARNJEG U MJESTU UŽASA ‘Deset dana pili smo vodu u kojoj je plutao mrtvac’

'Žalili smo se Zavodu za javno zdravstvo, ali ništa nisu napravili sve dok ja nisam pronašao leš’
 Ranko Šuvar/Ronald Goršić/CROPIX

Neće Josip Kašnar nikad zaboraviti tu nedjelju. Predsjednik je lokalnog vodovoda Glavnice Gornje. Brine se za isporuku vode u naselju, naplaćuje susjedima račune.

I zadnjih deset dana ne zna što se događa s vodom. Ljudi se žale da voda smrdi, da je masna. Bacaju juhu koju skuhaju, danima ne piju kavu. Neki imaju proljev, žale se na mučninu. Peče ih usna šupljina, ne mogu isprati taj odvratni okus.

Išao je početkom prošlog tjedna provjeriti u šaht kraj crkve, gdje se nalazi vodocrpilišni bazen, što bi mogao biti uzrok. Nije ništa pronašao. Zamijetio je tek da lokota nema pa je zajedno s prijateljem električarom ponovno zaključao šaht. Kaže da je tada obavijestio Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar, ali da uopće nisu dobili povratnu informaciju.

Prepričava nam u ponedjeljak da mu vrag sve vrijeme nije dao mira. U nedjelju ujutro ponovno je pošao na isto mjesto.

Strah od zaraze

Ovaj put umalo se onesvijestio od smrada. Pronašao je tijelo. Isplivalo je na površinu. Ostao je šokiran, uplašio se. Shvatio je o čemu se radi.

Po golemoj tetovaži na ruci zaključuje da se radi o mještaninu Siniši M. Četiri tjedna nitko ga u selu nije vidio. Pozvao je policiju. Cijelo naselje deset dana pilo je vodu u kojoj je bio leš 36-godišnjeg muškarca. Stravično, slažu se mještani. Još uvijek im nije jasno kako se to dogodilo. Kašnaru je još uvijek mučno. Kaže da ima osjećaj da će svako malo povratiti.

Zagrebačka policija u ponedjeljak je izvijestila da je u naselju Glavnica Gornja u zagrebačkim Sesvetama pronađeno tijelo muške osobe.

Mjesto je to od 200-tinjak stanovnika, lijepe katnice nanizale su se na brdu. Do kuća se dolazi uskim strmim puteljcima, a u popodnevnim satima teško je zateći živog čovjeka u naselju. Oni koji nisu na poslu, zavukli su se duboko u hlad. Žive tu uglavnom stariji mještani. Josip je najčešće ime, a Kašnar prezime. Kašnar je predsjednik vodovoda, predsjednik mjesnog odbora, Kašnar se preziva i električar. I neke trgovine i ceste nose ime Kašnar.

Josip Paj sjeća se kada je spremnik za vodu bio građen jer je tada bio dijete. Smatra da je u ovom slučaju trebalo znatno brže reagirati. ‘Svi su osjećali da nešto nije u redu. I moj se unuk žalio da mu voda smrdi. Nije htio jesti juhu. Morali smo ju baciti. Bilo je dovoljno signala da se brže raegira.’ Paj ipak vjeruje da će, kad je riječ o zdravlju ljudi, sve proći dobro





Pregledom pronađenog tijela koje je onečistilo vodu nisu pronađene ozljede koje bi upućivale na smrt kao posljedicu kaznenog djela. Tijelo je međutim prevezeno na sudsku medicinu i kriminalistiku, gdje će se utvrditi identitet i uzork smrti. Nije isključena ni mogućnost samoubojstva.

Istodobno, 200-tinjak mještana nestrpljivo iščekuje rezultate analize Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar. Boje se zaraza i mogućih posljedica za svoje zdravlje. Prema informacijama iz Zavoda, analiza bi trebala biti gotova danas, a epidemiolozi s kojima smo razgovarali kažu da ipak ne postoji bojazan od zaraza.

Josip Kašnar primijetio je početkom prošlog tjedna da na poklopcu spremnika za vodu nema lokota. Stavio je novi, a nakon desetak dana, kad je opet prolazio kraj spremnika, osjetio je nesnosan smrad. Otvorio ga je i u vodi pronašao leš, za koji se sumnja da je tijelo njegova sumještanina Siniše M. ‘I sada imam osjećaj da ću svakog časa povratiti’, kaže Kašnar

Stanovnici, međutim, i dalje strahuju.

- Ne spominji mi vodu - dere se Kašnar na susjeda koji mu želi donijeti bačvu vode.

Spreminke će im do daljnjega osiguravati Zagrebački holding.

- Pijem samo rakiju, da isperem to s usta i da dođem sebi od šoka - dodaje.

Kašnar, koji je pronašao tijelo, kaže da iako policija još nije potvrdila identitet muškarca, cijelo mjesto bruji o smrti mladog Siniše. Prema riječima očevidaca, u vodospremniku je pronađen i ruksak s kamenjem i hrđava puška. Još se ne zna imaju li veze s lešom muškarca.

- Prije mjesec dana je nestao. On je bio poznat u naselju, a živio je sam u kući nedaleko od mjesta gdje je pronađeno njegovo tijelo. Znamo da je radio na baušteli i da je vozio motor. Ono što ja znam je da je bio dužan novac za vodu i da sam ga uvjeravao da račune mora podmiriti - kaže nam Kašnar.

Bačeni ručak

Malo dalje od Kašnarove kuće živi obitelj Paj. Josip u Glavnici živi cijeli život, a kaže da je kao dijete gledao kako se grade spremnici vode.

- Moje unuče se bilo žalilo prije desetak dana da voda smrdi. Nije htjela jesti juhu. Bacili smo ručak. Trebalo se ovdje znatno prije reagirati, isti dan kada smo osjetili da voda zaudara. No dobro, vjerujemo da će sve biti u redu - kaže Paj.

U ponedjeljak kraj spremišta vode gdje je pronađen leš nije bilo nikoga. Šaht je zaključan novim lokotom. Nalazi se odmah pokraj crkve, na uzbrdici do koje se dolazi strmim stepenicama. U okolici samo jedna kuća i starija gospođa. Pokazuje nam da u blizini gori crveni lampion. Ne zna tko ga je upalio.

- Odavdje su ga jučer izvlačili. Bože moj. Jadno dijete - ponavljala je.

U mjestu se još može čuti da muškarac za kojeg se vjeruje da je njegovo tijelo pronađeno nije imao suprugu ni djecu.

- Imao je djevojku, a navodno je baš ona proširila priča o njegovom nestanku. Moglo se čuti raznih priča o tom čovjeku, od toga da je došao u fizički sukob na jednoj svadbi do toga da se kretao u lošem društvu. Sam je navodno financirao gradnju kuće u Glavnici, ali nitko nije znao odakle mu novac - pričaju nam mještani.

Identitet muškarca i uzrok smrti trebali bi uskoro biti poznati.

Čim su u nedjelju stanovnici o slučaju obavijestili nadležne institucije, policija je osigurala područje i zabranila korištenje vode. Gradski ured za upravljanje u kriznim situacijama osigurao je stanovnicima pitku vodu koja je dovezena u autocisternama.

Centar 112 obavijestio je Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te je po nalogu MUP-a odmah nakon uklanjanja tijela iz vodocrpilišta izuzet uzorak vode i poslan na analizu. Slijedi pražnjenje vodocrpilišta i ukupnog vodovoda, kompletna sanacija, nakon čega će se opet napuniti. Sanitarna inspekcija nije izlazila na teren jer ovaj slučaj nije u njihovoj nadležnosti. Epidemiolozi tvrde da razloga za paniku nema.

U Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar tvrde kako ne očekuju da će netko od osoba koje su konzumirale vodu biti zaražen.

Čekanje analize

Vladimira Lesnikar, epidemiologinja iz ZZJZ-a, objašnjava kako je moguće da se vodom proširi bakterija ili virus, ali ništa ozbiljnije od toga.

- Iz tjela su izlazile fekalije i urin pa ako je primjerice bio zaražen salmonelom, može se dogoditi da netko od konzumenata vode dobije salmonelu. Isto je i s drugim crijevnim virozama. Dakle, moguće je da se prenese neka bolest koja se inače prenosi konzumiranjem hrane ili tekućine - objašnjava Lesnikar. Od ozbiljnijih bolesti tim putem može se dobiti hepatitis A, ali njega, kaže Lesnikar, nisu već dugo zabilježili u Hrvatskoj.

ZZJZ Andrija Štampar danas bi trebao dobiti nalaze analize vode, nakon čega će se znati je li voda zaražena. Riječ je o preliminarnim nalazima, a oni konačni bit će gotovi u srijedu.

- Taj vodovod zapravo službeno ne pripada nikome i nitko se ne brine za njega. Ipak bi trebao zadovoljavati uvjete kvalitetom vode, ali i pristup takvim mjestima trebao bi biti pod nadzorom - zaključuje Lesnikar.

Nad tijelom u ponedjeljak je u Zavodu za sudsku medicinu napravljena obdukcija, ali rezultati će se znati tek za nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 18:55