NOVI SUSTAV

RAČUNICA MINISTRA JOVANOVIĆA 'Učitelji i nastavnici zapravo će dobiti 100 do 400 kuna veće plaće'

Proizlazi to iz današnjih izmjena Vladine Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama
Zagreb, 240214.NSK.Svecana konferencija u povodu obiljezavanja pocetka programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport Erasmus + odrzana je u Nacionalnoj i sveucilisnoj kniznici.Na fotografiji: ministar Zeljko Jovanovic.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Učitelji i nastavnici dobit će 100 do 400 kuna veće plaće. Proizlazi to iz današnjih izmjena Vladine Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

Prema računici ministra obrazovanja Željka Jovanovića, najviše razloga za zadovoljstvo trebali bi imati učitelji savjetnici, čija bi neto plaća trebala porasti u prosjeku za 418 kuna, sa sadašnjih 6.487 na 6.905 kuna. U značajnom plusu trebali bi biti i učitelji mentori, čija bi neto plaća trebala porasti za 294 kune, dok bi "običnim" učiteljima ona trebala skočiti za 150 do 160 kuna, ovisno o stažu. U biti, radi se o nagrađivanju ambicioznijih učitelja i nastavnika.

"Ovo je posve novi sustav plaća", kazao je Jovanović, podsjetivši na Vladino obećanje da će nastavno osoblje biti prvo kojem će se plaće povećati.

MILANOVIĆ NA VLADI 'Ne gradimo fontane sred varoši, nego provodimo projekte od povijesne važnosti'

S tim se složio i premijer Zoran Milanović, koji je, međutim, upozorio na važnost trasnaprentnosti sustava koji omogućuje napredovanje.

"Ne da bude kao kod dijela ljudi s Policijske akademije. To je loš sustav", upozorio je Milanović, dodavši da se tako on urušava.

Vlada je danas usvojila i tri odluke o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Jadranu, koji bi Hrvatsku trebao učiniti energetski neovisnijom. Prema riječima zamjenika ministra gospoarstva Alena Leverića, radi se o 29 istražnih polja u Jadranu, za koje bi 2. travnja trebalo krenuti javno nadmetanje. Leverić očekuje velik interes, a temelji ga na velikom interesu za Data Room. Koristi za državni proračun i hrvatsko gospdoarstvo bit će velike, zaključio je Leverić.

MILANOVIĆ 'Mediji objavljuju netočne informacije. Ne ukidamo poticaje za zapošljavanje mladih'

Nakon godine dana "viznoga rata", Hrvatska i Turska kreću u labavljenje viznoga režima. Vlada je, naime, pokrenula postupak sklapanja sporazuma sa službenom Ankarom o uzajamnom ukidanju viza za nositelje diplomatskih, službenih i posebnih putovnica.

Hrvatska je, podsjetimo, 1. travnja prošle godine, tri mjeseca uoči ulaska u EU, uvela vize za turske državljane, no od viznoga je režima izuzela nositelje diplomatskih, slućbenih i posebnih putovnica. Turska je uzvratila uvođenjem viza za hrvatske državljane, neovisno o tome koju vrstu putovnica imaju. Sada se ide na sklapanje sporazuma o ukidanju viza za nositelje diplomatskih, službenih i posebnih putovnica po načelu reciprociteta. No, "obični" hrvatski građani i dalje će morati imati vizu za psojet Turskoj, kao što će i "običnim" turskim državljanima i dalje trebati viza za posjet Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 06:18