POMOĆ KOD IZAZOVA

Pod stresom na poslu, ali i kod kuće: Sve više žena koristi 'Superžena' tabletu! Jeste li i vi među njima?

Zabilježeno je da brojne žene od uzimanja ovakvih ljekova ubrzano gube kilograme, hiperaktivne su i pate od nesanice, a mnogima se nakon duljeg razdoblja uzimanja ove droge drastično izmjeni ličnost

LONDON - Dok su brojne žene u američkim predgrađima 50-ih godina prošlog stoljeća dosadu liječile barbituratima, 60-ih je najpopularniji bio Valium, 70-ih godina ključnu su ulogu odigrali amfetamini, a 90-ih antidepresivi. Svako je desetljeće obilježila neka droga koja je ženama pomagala da lakše podnose svakodnevne probleme.

No, danas su mlade djevojke, supruge i majke suočene s drugom vrstom izazova. Probleme im više ne stvara dosada već prezahtjevan tempo života pa je tako proteklim desetljećem zavladala nova 'kućna' droga. Lijekovi, poput primjerice Adderalla i Ritalina, koji pomažu ljudima da se lakše koncentriraju, a liječnici ih propisuju u slučajevima poput narkolepsije ili hiperaktivnog poremećaja , postali su izuzetno popularni među ženama u SAD-u i Velikoj Britaniji, piše Daily Mail.

Ove droge također pospješuju mentalne funkcije i kod zdravih ljudi, no imaju brojne neželjene posljedice.

Zabilježeno je da žene od uzimanja ovakvih ljekova ubrzano gube kilograme, hiperaktivne su i pate od nesanice, a mnogima se nakon duljeg razdoblja uzimanja ove droge drastično izmjeni ličnost pa mnoge od njih imaju problema s članovima obitelji i prijateljima.

Posljednja istraživanja pokazala su da ih koristi čak 10 posto studenata na Sveučilištu Cambridge, a zabilježena je i velika popularnost uspješnim pripadnicama ženskog spola koje grade karijeru te im je potreban dodatan poticaj da lakše izvrše sve dnevne obaveze.

'Prema posljednjim podacima, Britanci rade sve više. Umjesto da se broj radnih sati smanjuje i prilagođava ljudima mi radimo sve više. To je postalo nehumano i nije neobično da ljudi iz očaja posežu za ovakvim ljekovima', kazala je profesorica Barbara Sahakian, profesorica na Cambridgu koja je vodila ovo istraživanje.

Dodaje kako mnogi ovakve lijekove kupuju preko interneta iz nepouzdanih izvora što je dodatan problem.

'Jednostavno ljestvica je danas postavljena previsoko i rijetko tko može pratita taj ritam. Tu leži osnovni problem i time se moramo pozabaviti', poručila je profesorica Sahakian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:46