MASOVNA TUČNJAVA

VIDEO: KAOS U VELENJU Pogledajte kako Slovenci slave plasman u doigravanje za SP

- Nismo ih htjeli tući, ali ne smijemo si dopustiti da nas netko prebije u Sloveniji - kazao je Miha Žvižej

Završena je pretposljednja runda europskih kvalifikacija za Svjetsko rukometno prvenstvo 2015. koje će se odigrati u Kataru.

Uz tri ranije poznate reprezentacije koje će razigravati za odlazak na SP, Litvu, Rumunjsku i BiH, priliku u baražu osigurale su Grčka i Slovenija.

Intrigirala je muka Slovenaca, četvrte momčadi sa SP-a iz Španjolske, koja se nije plasirala na Europsko prvenstvo. Dok najjači u Europi igraju u Danskoj, Slovenci su, zbog poraza u dokvalifikacijama od Bjelorusa u lipnju, morali rovariti po kvalifikacijama.

U Velenju +12

U posljednje dvije utakmice imali su imperativ pobjeda u Luksemburgu te kod kuće protiv Ukrajinaca. Poraz u Zaporožju (28-32) izabranici Borisa Denića prebrisali su pobjedom u prepunoj dvorani u Velenju (35-23).

- Jako se teško bilo mentalno pripremiti za ove utakmice. Trebali bismo biti na Europskom prvenstvu, a mi igramo kvalifikacije - kazao je slovenski izbornik.

Utakmicu je obilježila čvrsta obrana Slovenaca, pripremljeni odgovor na uvijek tvrdu, gotovo incidentnu igru Ukrajinaca. Zbog takvog se stava utakmica gotovo pretvorila u tučnjavu, a kulminiralo je naguravanjem većeg broja igrača u 45. minuti.

- Nismo ih htjeli tući, ali ne smijemo si dopustiti da nas netko prebije u Sloveniji - kazao je Miha Žvižej.

Grcima su prvo mjesto u skupini 4 osigurali Izraelci pobjedom protiv Nizozemske 34-24. Uz pet pobjednika skupina, u ždrijebu će se naći i Njemačka, koja je dobila izravan ulazak u doigravanje, te 12 reprezentacija s Europskog prvenstva. Među njima će biti i Hrvatska ako ne osvoji jedno od prva četiri mjesta. U slučaju da svjetski prvaci Španjolci ne uđu u polufinale, četvrto mjesto neće donijeti izravan odlazak u Katar.

Ždrijeb 26. siječnja

Dakle, u dokvalifikacije ide 12 najlošije plasiranih reprezentacija na EP-u ne računajući Španjolce. Ždrijeb dokvalifikacija u kojem ćemo dobiti devet parova (nositelji igraju prvu u gostima) održat će se na dan finala EP-a, 26. siječnja. Nositelji će biti sve reprezentacije koje prođu u drugi krug prvenstva te najbolje plasirana reprezentacija od onih koje ispadnu u prvom krugu u Danskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:02