ŽELJELI CELTIC

DANCI NE STRAHUJU 'Znam da Dinamo redovito osvaja naslove, bit će nam teško...'

Ja sam htio Celtic, jer Škotima još nije počela liga i imali bismo šanse, rekao je trener Nielsen
 getty images

Onako, li-la. Moglo je lošije, moglo je i bolje, recimo, u Maksimiru nisu željeli Legiju, koja se, doduše, još uvijek mora dobro oznojiti da prođe dalje. Aalborg, danski prvak, odnosno osvajač dvostruke krune, bit će iduća Dinamova prepreka na putu prema europskim skupinama. Dobro, prvo Modri trebaju u Litvi potvrditi prolazak, ali valjda o drugačijem raspletu ne treba razmišljati. A onda Aalborg, prolaz znači play-off Lige prvaka te siguran ulazak u Europsku ligu, ulog je velik.

Ono što sigurno znamo jest da će se u Maksimiru odmah baciti na posao, ne sumnjamo da će već danas netko pratiti Aalborg na startu danskog prvenstva, na gostovanju kod SønderjyskEa.

Na prvi pogled, po igračima, ne bi Aalborg trebao biti pretvrd orah. Lani je danski klub ispao u kvalifikacijama Europske lige od, Hajduku poznate, Dile Gore, izgubivši čak 3:0 u Gruziji. Najvrijedniji igrač (1,5 milijuna eura), prema transfermarktu, jest Nicklas Helenius, napadač koji se nakon neuspješne sezone vratio na posudbu iz Aston Ville, dok je jedan od dvojice standardnijih reprezentativaca, Casper Kusk, otišao u nizozemski Twente. Rasmus Jönsson, napadač, pak, vratio se s posudbe u matični Wolfsburg. Drugi je reprezentativac Rasmus Würtz, zadnji vezni igrač. Momčad je sastavljena isključivo od danskih igrača, plus Lukas Spalvis, koji je litavski reprezentativac.

Dakle, ima tamo ozbiljnih igrača, trener je već četiri godine Kent Nielsen, član zlatne generacije, koja je osvojila europski naslov 1992. godine. Igrao je i u finalu protiv Njemačke, spasio je loptu s gol-crte. Uigrana momčad, promjenjiva, rekli bismo. S jedne strane, uzeli su igrači Aalborga dvostruku krunu, skinuvši s trona dominantni Kopenhagen, s druge, ispali su od Dile Gori! Isto tako, u sezoni 2008/09. igrali su u Ligi prvaka, imali šest bodova. Pobijedili su kod kuće Celtic, remizirali baš Glasgowu, na Old Traffordu te doma s Villarrealom. Otišli su kao treći u Uefa ligu, izbacili Deportivo s ukupnih 6:1, zatim ispali od Manchester Cityja nakon izvođenja jedanaesteraca, u regularnom dijelu bilo je 2:0! No, iduće je sezone Aalborg ispao od Slavije (Sarajevo)... Modri moraju biti oprezni, Danci sigurno nisu za podcijeniti.

- Nadali smo se da nećemo izvući Salzburg, koji je zadnjih godina u ekspanziji. Ostale suparnike, pa i Dinamo, ne poznajemo dovoljno. No, vidimo da redovito osvajaju naslove u Hrvatskoj, imaju Hrvati i uspjeha u Europi, bit će nam vrlo teško - rekao je Jakob Ahlman, igrač Aalborga. Prva želja Dancima, barem tako kaže još jedan igrač, Kenneth Emil Petersen, bio je Celtic.

- Bilo bi zabavno igrati sa Škotima, gostovati na prepunom stadionu u Glasgowu. Uz to, škotski nogomet više nije kao nikad, imali bismo šanse. No, što je tu je, čeka nas, vjerojatno, Dinamo!

- I ja sam htio Celtic, jer Škotima još nije počela liga i imali bismo šanse. U svakom slučaju, nećemo biti favoriti u ovom dvoboju - rekao je trener Kent Nielsen.

Prođu li Modri Žalgiris u Aalborgu će gostovati 29. ili 30. srpnja, uzvrat je 6. kolovoza u Maksimiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:05