SUKOB NA VRHUNCU

LINIĆEVI INSPEKTORI UPALI U JANAF U PRATNJI POLICIJE Rat s državnom tvrtkom koju vodi HNS!

Nadzornici Ministarstva financija upali su danas u poslijepodnevnim satima u Janaf - došli su u pratnji policije i izvršili proračunski nadzor

NOVO 21:15 - 'JANAF d.d. kao i svaki drugi gospodarski subjekt u Republici Hrvatskoj podliježe pod inspekcijski nadzor različitih institucija i agencija prema propisima RH, pa tako i financijskom nadzoru', iz JANAF-a opravdavaju inspekciju Ministarstva financija koja je dan ranije nego je dogovoren sastanak upala u prostorije tvrtke.

Priopćenje iz JANAF-a objavljujemo u cijelosti:

'U JANAF-u d.d. se trenutno provodi, kao i u ostalim tvrtkama, financijski nadzor od strane službenika Ministarstva financija.

S obzirom da je jedan uobičajeni nadzor dobio ispolitizirani karakter, ističemo kako JANAF d.d. nije nikada sprječavao bilo koju inspekciju u njezinom radu, ali je tražio pojašnjenja postupka radi zaštite vlasnika i dioničara.

JANAF je, kao što je poznato, dioničko društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi te podliježe Zakonu o tržištu kapitala, i mora štiti kako većinskog, tako i manjinske dioničare.

Stoga će Uprava JANAF-a, unatoč različitim pritiscima, nastaviti stvarati nove vrijednosti i dalje nastojati biti jedna od najuspješnijih tvrtki u Republici Hrvatskoj na dobrobit kako svih dioničara, tako i radnika i poslovnih partnera', tvrde iz JANAF-a.

--------------------------------------------------

18:41 - Premijer Zoran Milanović naredio je šefu kabineta Tomislavu Sauchi da zatraži od državnih tvrtki Plinacro i Janaf podatke o oglašavanju.

Učinio je to jer već dulje sumnjaju da se monopolističke državne tvrtke oglašavaju u medijima da kupe njihovu naklonost. Od Plinacroa je dobio tražene podatke: u prva dva mjeseca 2013. potrošili su 88 tisuća kuna, a u 2012. za oglase su platili 842 tisuće kuna.

Obje tvrtke vode članovi HNS-a. Iako u upravama ima i članova SDP-a, u HNS-u su taj premijerov potez doživjeli kao izravan napad. U tom trenutku, uvjeren je premijer Milanović, za Tomislava Sauchu počinju problemi.

Neka novinari istraže

Iako nitko ne opovrgava da supruga premijerova šefa kabineta radi za državnu tvrtku Plinacro, samu činjenicu da je to razotkriveno nazivaju - podmetanjima.

Premijer Milanović zato je danas uzvratio tako što je neizravno prozvao tvrtku Janaf, koju također vodi HNS.

- Više neću tolerirati da se državni monopoli oglašavaju u medijima. Zato je Ministarstvo financija krenulo u proračunski nadzor. Ministarstvo financija ima apsolutno pravo na to. Međutim, u jednoj od te dvije tvrtke djelatnicima Ministarstva financija bio je osujećen nadzor. Ne želim otkriti o kojoj se od te dvije tvrtke radi. Neka novinari to sami istraže, a odgovornima u tim tvrtkama poručujem da neće mirno spavati i da ih neće zaštititi ni jedna stranka - rekao je Milanović.

- Govorim vam vrlo ozbiljne stvari - to neću tolerirati. One koji krše zakone neće nitko spasiti, ni jedna stranka, niti jedan predsjednik, i tu nema cijena koju nisam spreman platiti - poručio je Milanović.

Problem Janaf

Novinari su vrlo brzo ustanovili da je Janaf, i Dragan Kovačević, dužnosnik HNS-a, ta tvrtka koja je odbila kontrolu Ministarstva financija. Na upit Jutarnjeg zašto su to učinili, iz Janafa su danas poslali priopćenje u kojem tvrde da “oni nikad nisu imali klasično oglašavanje, nego oglašavanje u funkciji ekoloških projekata i društveno odgovornog ponašanja u ekologiji”. Drugo, poručili su da će nadzornike Ministarstva financija primiti sutra u 9.30 ujutro.

“Tvrtka Janaf surađuje sa svim nadležnim institucijama i inspekcijama, pa tako vezano uz vaš upit možemo potvrditi kako je već ranije za sutra, petak 22. 3. 2013. godine, u 9.30 sati dogovoren sastanak Uprave Janafa s predstavnicima Ministarstva financija vezano uz financijski nadzor”, poručuju iz Janafa.

Nadzor u tvrtki

No nadzornici Ministarstva financija upali su u Janaf dan ranije: danas u poslijepodnevnim satima došli su u pratnji policije i izvršili proračunski nadzor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:46