Ljeto na otoku Krku - od prekrasnih polja smilja, divnih vinskih priča, do mjesta i zabave koju ne smijete propustiti!

Jedan od najvećih otoka u Jadranskom moru, otok Krk (površine 405,78 km2) najsjeverniji je otok na Sredozemlju i najbliži europskom kontinentu. S kopnom je povezan Krčkim mostom, dužine 1430 metara, izgrađenim 1980 godine, a svojim se izgledom vrlo lijepo uklopio u slikovit otočni pejzaž.

promo

 Nikola Zoko/

Upravo ovaj most povezuje Krk s kopnom nudeći tako brojnim zaljubljenicima u otoke, istraživanje njegovih sadržaja tijekom cijele godine. Krk je puno više od kupanja i sunčanja tijekom ljeta (iako ima divne plaže), idealna je destinacija za provesti ugodan vikend kojeg ćete upotpuniti outdoor aktivnostima, ali i odlična baza za opuštanje koju ćete upotpuniti razgledom povijesnih lokaliteta, prepustiti se eno gastro užicima, ali i zabavi koja vas svakog dana tijekom ljeta očekuje u pitoresknim mjestima ovog posebnog otoka.

image

promo

Nikola Zoko/

Znate li koje sve dragulje skriva ovaj otok?

Kad je o plažama riječ, svako mjesto na Krku ima svoju najdražu plažu, ali i skrivene uvale u kojima možete pronaći intimu. No, ipak postoje i dvije najpoznatije plaže koje privlače brojne turiste - prva je plaža Meline (uvala Soline,Dobrinj) poznata po crnom ljekovitom blatu zbog kojeg je prozvana lječilišnom oazom. Zbog plićine mora temperature su iznad prosjeka pa se na ovom mjestu može kupati od ranog proljeća do kasne jeseni. Druga plaža je Vela plaža u Baški. Duga je 1800 metara, a proglašena je jednom od najljepših šljunčanih plaža na Jadranu zbog pjeskovitog dna, čistog kristalnog mora ali i oblutaka na koje možete staviti svoj ručnik ili ležaljku. Uz Velu plažu nalaze se brojni restorani i kafići, kao i bogata ponuda plažnih sadržaja i rekvizita. Na Krk možete stići automobilom ili morskim putem, birajući svoju morsku bazu u Marini Punat koja je nautički centar, poznat po najstarijoj i jednoj od najpopularnijih marina na Jadranu, Marini Punat, osnovanoj daleke 1964. godine.

image

promo

Prekrasne obiteljske priče dostupne svima!

No, kako je sve više turista koji žele doživjeti destinaciju u potpunosti, te kupanje i sunčanje upotpuniti kvalitetnom zabavom i izletima, Krk je odlično mjesto za to. Samo nekoliko kilometara od Krčkog mosta doći ćete u Omišalj u čijoj se blizini nalazi plantaža smilja, Immortelle farm koju vodi tvrtka Natura Consulting d.o.o. Njezin vlasnik Ante Vičević na jedinstven će vas način provesti plantažom, pokazati vam kako od smilja nastaju proizvodi koji su svoje mjesto pronašli u farmaceutskoj i parfumerijskoj i kozmetičkoj industriji. U proizvodnji krema za lice i tijelo od smilja, ali i hit proizvoda - paste za zube sudjeluje cijela obitelj, a tijekom razgleda imanja vidjet ćete i jedinstvenu kapelicu te mjesto povijesne bitke između Cezara i Pompeja, gdje se po prvi puta spominje bačva kao sredstvo ambalaže.

image

promo

Prekrasna obiteljska priča dočekat će vas i u Vrbniku, poznatom po vinskoj tradiciji ovog otoka. Vinska degustacija s najljepšim pogledom kako se opisuje degustacija u Kući vina Ivan Katunar, uistinu to jest. U kušaonici se nalaze stolovi sa stolicama koji otkrivaju panoramu na Vrbnik. Kroz degustaciju će vas voditi bračni par Egle i Ivan Katunar pokazujući svoje vinske adute, ali i pričajući prekrasnu obiteljsku priču o uspjehu kojeg otkrivaju boce zaboravljene sorte Sansigot, najnagrađivanije vino na svjetskim natjecanjima, ali i jantarno vino Žlahtina Ambra koje je na Decanteru ocijenjeno srebrnom medaljom. Ovih su dana posebno ponosni na Pet-Nat, Žlahtina - ancestrale (u žargonu petnat) pjenušavo vino nastalo rudimentarnom metodom proizvodnje. U potpunosti je od autohtone sorte žlahtine i prekrasno je osvježenje za ljetne dane. Nakon degustacije (tijekom koje je vino sljubljeno s autohtonim delicijama) provesti će vas kroz podrum, a uz njih dvoje ili jedno od njih često će se pridružiti i sin Vito.

image

promo

Nikola Zoko/

Da se može uspjeti kad imaš super ideju dokazuje i bračni par Iva i Hrvoje Mrakovčić, koji su na plaži Punta Debij osmislili podvodnu atrakciju dostupnu cijeloj obitelji. Podvodni park, koji nudi šetnju morskim dnom, upoznavanje s florom i faunom ovog kraja, osmislili su prije 10 godina, a u njemu sudjeluju svi- Iva kao ‘čovjek s kopna‘ i Hrvoje, školovani ronilac koji je vodič na morskom dnu. Kad se prisjećaju svog uspjeha ovaj bračni par priča priču o tome kako su ovu atrakciju vidjeli prije puno godina na jednom putovanju izvan Hrvatske te nakon toga odlučili i sami obogatiti turističku ponudu na Krku. Prvi prototip kacige izrađen je od novinskog papira i ljepila, a nakon toga su dali izraditi originalne kacige od stakloplastike (od koje su izrađeni i brodovi) koja ima sve ono što sadrži i klasično ronilačko odijelo - težinu da vas spusti na dno, dovoljno kisika da možete disati i mogućnost uživanja u istraživanju. U proteklih 10 godina ispod mora je bilo svega - od oduševljenja malih i starih, čak i onih koji nisu znali plivati, do iznenađenja u obliku sirena ali i prosidbe!

Otok Krk na tanjuru!

Još jedna prekrasna obiteljska priča dočekat će vas na otoku Krku! Točnije u Malinskoj gdje se nalazi najbolji hotel Hrvatske u kategoriji malih i obiteljskih hotela Vila Rova. Na vratima će vas dočekati cijela obitelj Krnčević- bračni par Slavica i Ivica, i njihova Danica, Petar i Marica koji će vam zaželjeti i srdačnu dobrodošlicu. Ono što oduševljava je da svi rade u hotelu, svako ima svoj zadatak, a gosti to cijene. Hotel je u skladu s prirodom u kojoj se nalazi, posjeduje wellness i vanjski bazen, a ono što gosti jako vole je opuštanje u masliniku koji hotel spaja s morem. Maslinovo ulje iz tog maslinika služi se i na stolovima, a za one koji vole sami začiniti hranu koju jedu tu je i domaća morska sol koju ova obitelj sama radi. Kad pričaju priču o tome kako su od ideje došli do toga da kao obitelj stoje iza Vile Rova, ne kriju kako su posebno ponosni na novu uslugu koju hotel nudi svima (ne samo gostima koji u njemu borave) jedinstveno fine dining iskustvo - Krk na tanjuru. Koristeći namirnice s kvarnerskog podneblja, chef Marin Pleše koji radi njihovom timu želi svojim jelima zaintrigirati goste te ih potaknuti da kušaju domaće i tradicionalno spajajući okuse djetinjstva, ali i pomalo zaboravljene specijalitete koji su se nekad kuhali na Krku. Hranu poslužuju na prekrasnoj terasi s koje puca pogled na more, u autohtonim tanjurima koje je posebno za ovaj hotel napravila Krčka umjetnica Katica Orlovčić (Kat‘s Clay). Koji su specijaliteti koji pričaju priču o Krku na tanjuru? U ovom periodu, chef Marin priprema sirovi kvarnerski škamp na kremi od mrkve i limete, uz ulje cvijeta i lista Dragoljuba. Posebno osvježenje pruža hladna juha od cikle i trešanja s Panna Cottom od ovčjeg sira i tartarom od kiseljene cikle. Spoj tradicije i modernog priča tanjur s glavnim jelom na kojem se nalaze domaće šurlice s umakom od trganog kozlića s pestom od suhih pomidora i uljem peršina. Kao točku na ‘I‘ dolazi presnac tradicionalni kolač od svježe ovčje skute uklopljen u custard tart s koricom limuna, gelom od limuna i crumbleom od badema. Uz svaki slijed sljubljena su autohtona vina otoka Krka.

image

promo

Nikola Zoko/
image

promo

Nikola Zoko/
image

promo

Nikola Zoko/

Upoznajte povijest ovog otoka!

Krk je po mnogočemu poseban otok, pa uz sve što vas na njemu čeka, dodajte i povijest. Jedan od glavnih sinonima otoka Krka je nacionalni spomenik kulture Bašćanska ploča iz 11.stoljeća čija se vjerna kopija danas nalazi u crkvi sv. Lucije u Jurandvoru,nadomak Baške. Posjetiti se može ovaj kompleks u organiziranoj turi, ali i individualno. Kolijevkom glagoljaštva smatra se i Vrbnik koji je jedinstven po mnogočemu - nalazi se na brdašcu do čijeg vrha vode uske ceste, a uz glagoljašku piše i svoju vinsku priču koja počinje u vinorodnoj dolini zlatne vrbničke žlahtine u čijoj kapljici uživaju brojni vinoljupci. Dok istražujete Krk možete vidjeti antičke ostatke u uvali Sepen (kod Omišlja) Fulfinum-Marine i otočić Košljun, s franjevačkim samostanom od 1447 godine. Otočić je veličine svega 6 ha, ali ima izuzetno bogatu kulturnu i prirodnu baštinu. U Dobrinju koji je smješten na brijegu 200 m iznad mora s vidikovca pogled seže na uvalu Soline i Kvarnerski zaljev, a u posjetu kaštelu Gradec čut ćete priču o krčkim knezovima Frankopanima. Povijest Krka priča priču i o posebnosti malih mediteranskih mjesta poput Njivica koje su danas sinonim za obiteljski turizam. Nekad je to bilo malo ribarsko naselje, koje je postalo turistička destinacija 1930. kada je izgrađen hotel Luka (današnji Aminess Veya hotel). Omišalj je slikovit gradić duge povijesti iz kojeg za čas dolazite do sela Rudine gdje ćete istražiti krčko podzemlje ulazeći u špilju Biserujku. U Malinskoj ćete više čuti o povijesti Dubašnice, koje je dobilo ime po bujnim šumama hrasta (staroslavenski dub-hrast). Središnje administrativno središte otoka, grad Krk, još u rimsko doba nazvan Presjajnim gradom Krčana-Splendidissima Civitas Curictarum, a Krčki knezovi Frankopani svojim sjedištem. Grad Krk skriva kamene ulice, ostatke bedema koji su zaštićeno ali i uklopljeni u tradicionalnu arhitekturu. U Krku ne propustite i prekrasnu priču o brodogradnji u interpretacijskom centru maritimne baštine otoka Krka kroz koje vas vodi krčki brodomaketar i kolekcionar Željko Skomeršić.

A koje događaje ovog ljeta ne propustite na otoku Krku?

DOBRINJ- Dan Općine Dobrinj, Stipanja 01.08. - 03.08.2023, koji pada na Stipanju, tradicionalno se obilježava svečano i uz bogat program. Sve počinje koncertom klape „Sv. Juraj“ Hrvatske ratne mornarice (1.8.), dan kasnije je koncert klape Intriga, na sam dan svetog Stjepana zaštitnika župe i općine Dobrinj, bit će svečana pjevana misa na staroslavenskom jeziku, a nakon toga uslijedit će nastup lokalnog folklornog društva. U večernjim satima slijedi nastup grupe Venus i Petra Graše. više informacija na www.visitdobrinj.hr

OMIŠALJ 04.08.2023, Festival ženskih klapa Omišljanska rozeta koji se tradicionalno održava na omišljanskoj Placi . Festivalski stručni žiri, sastavljen od uglednih stručnjaka za a capella pjevanje odlučuje o nagradi, Omišaljskoj rozeti- skulpturi koja je vezana uz povijest ovog otočnog gradića (rozeta se nalazi na pročelju župne crkve u staroj jezgri Omišlja, a koju je u 15. st. u pročelje crkve ugradio lokalni umjetnik meštar Sinoga. Više na www.visit-omisalj-njivice.hr

GRAD KRK 08. - 10.08.2023. 499. Krčki sajam ili Lovrečeva, sa sigurnošću je najstarija gradska manifestacija. Ovaj veliki godišnji sajam, najvjerojatnije srednjovjekovnog porijekla, 1524. godine ponovno su odobrili providur Grimani i kamerlengo (komornik) Morosin, kada je grad Krk bio pod vlašću Mletačke Republike. Sajam je organiziran povodom blagdana sv. Lovre, 10. kolovoza, u trajanju od tri dana, uz bogat dnevni i večernji program na nekoliko različitih lokacija. U gradu Krku odvijat će se centralni dio manifestacije – sajam tradicionalnih proizvoda malih proizvođača i OPG-ova s područja otoka Krka, ali i ostatka Hrvatske, dok će se zabavni dio manifestacije u večernjim satima događati na krčkoj rivi. Više informacija potražite na www.tz-krk.hr

BAŠKA, 17. - 19.08.2023. Baška International Guitar Festival (BIG Fest) jedna je od najvećih i najznačajnijih manifestacija bogatog baščanskog ljeta, a koja iz godine u godinu privlači veliki broj stranih i domaćih posjetitelja. Program se odvija na nekoliko mjesta, od poznatog povijesnog arheološkog lokaliteta sv. Lucije u Jurandvoru do Baške. Ovogodišnji bogati program uključuje filmske večeri, te nastupe domaćih i stranih gitarističkih virtuoza o čijim nastupima pročitajte više na www.visitbaska.hr

VRBNIK Dani vina u Vrbniku, 25. i 26.08.2023 (od 18:00-24:00) okuplja domaće vinare kako bi izložili i prezentirali svoja vina. U manifestaciji sudjeluju i gosti iz drugih hrvatskih vinskih regija, poput gostiju iz Osječko – baranjske županije. Poseban naglasak je stavljen na autohtone proizvode i na proizvode koji nose oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod. Bogati glazbeni program započeti će u petak 25.08. nastupom grupa Dalmatino i Infinity Banda, a zabava će se nastaviti i idućeg dana (sub, 26.08.) uz gostovanje Nene Belana & Fiumensa, te Klape Fortunal. Više na www.vrbnik.hr

PUNAT za ovo ljeto najavljuje koncert Zlatana Stipišića Gibonnija 30.08.2023. povodom 115. godina organiziranog turizma u Puntu, koji će se održati na plaži Medane. Program započinje s pjevačem Markom Kutlićem, iz centra mjesta bit će organizirani besplatni prijevoz turističkim vlakićem,a cijena ulaznice je 15 €, preko sustava prodaje Entrio.hr Više na www.tzpunat.hr

MALINSKA- DUBAŠNICA 08. - 10.09. Homo na jidra višednevna je manifestacija, smotra regata tradicijskih barki na jedra. Manifestacija uključuje zabavnu i gastro ponudu, noćnu smotru barki popraćena glazbom i svjetlima, predstave, izložbe, radionice i druge kulturno zabavne programe. Više na www.visitmalinska.hr

Na području otoka Krka koji obiluje prekrasnim biciklističkim i pješačkim stazama, održat će se tradicionalni bike program KRK BIKE STORY (7.-8.10.2023.) koji obuhvaća destinacije Vrbnik, Dobrinj, Omišalj i Malinsku, a uključene su program sve turističke zajednice kao i TZ otoka Krka. Uz to, jesen može biti ugodna i za kupanje, lijepe šetnje, pa čak i berbu maslina koja će ove godine biti povezana i s brojnim manifestacijama. No, to ćemo vam otkriti krajem ljeta kako biste na vrijeme mogli ispuniti svoj jesenski kalendar aktivnosti!

image

promo

Nikola Zoko/

Više informacija na www.krk.hr, TZ otoka Krka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:04