NE PROPUSTITE

Novi broj časopisa Dom&Dizajn na kioscima u nedjelju 20. prosinca

Božić i u koroni može biti čaroban. Doznajte kako!
Novi broj časopisa Dom&Dizajn

Zima je. Ispucale ruke žena već su pomalo zaboravile na minule poljoprivredne radove i vrijedi se pripremiti za advent, za Božić. Vrijeme je to kada se detaljnije čisti kuća i izrađuju novi ukrasi od krep-papira, kinčevi. Najprije treba obnoviti sveti vugel. Ako bi bilo prilike, izradio bi se i pokoji buketić kojim bi se ukrasio stol, kredenc ili bi se utaknuo uz svetu sliku na zidu, slikovito piše Tatjana Brlek, voditeljica i kustosica muzeja Staro selo Kumrovec, opisujući kinčanje.

Kako izgleda takvo, mnogima nepoznato ili već zaboravljeno ukrašavanje seljačkog doma, ali i izrada tradicijskog božićnog nakita od krep-papira, samo je mali uvid u veliku temu našeg časopisa Dom&Dizajn koji izlazi u nedjelju 20. prosinca, a koji smo u potpunosti posvetili Božiću. I to Božiću koji će ove godine biti potpuno drugačiji od svih dosadašnjih.

U njemu neće biti velikih obiteljskih okupljanja i uobičajenog slavlja, a neće biti ni one atmosfere koja vlada našim gradovima kad se rijeka ljudi slijeva niz čarobno osvijetljene i dekorirane ulice proučavajući bogatu gastronomsku, kulturnu, glazbenu i sajamsku ponudu Adventa.

Uz spomenuto kinčanje, doznali smo i kako se prema tajnoj recepturi izrađuju licitari u vjerojatno najstarijoj medičarsko-svjećarskoj radnji u Hrvatskoj, Zozolly u Mariji Bistrici, kao i ručno rađene svijeće u obrtu obitelji Vatovac u Zagrebu. Priče o njima objedinili smo u veliku temu ne samo kako bismo promovirali stoljetne običaje i obrte koji sve više izumiru, nego smo smatrali da se u ovoj, po mnogočemu posebnoj, godini treba prisjetiti pravih vrijednosti, tradicije i običaja, a to nam najbolje mogu dočarati upravo svjedoci umijeća i vještina nekih prošlih generacija, koje su često u neimaštini i bez današnje raskoši i neumorne suvremene ponude hrane, pića, usluga i dekoracija slavili Božić. Bio je to radostan, topao, spokojan, obiteljski Božić, baš kakav može biti i vaš ove godine. Naravno, uz sve blagodati suvremenog života. A kako bi on mogao izgledati, inspirirajte se čitajući o interijerima, okružite se lijepim stvarima te stvorite svoju čarobnu atmosferu. Pogledajte kako je svoj stan u centru Zagreba prigodno ukrasio mladi bračni par, inače strastveni ljubitelji sajmova starina, kao i klasičan donjogradski zagrebački stan stan tročlane obitelji Vučinić koji vlasnica tijekom cijele godine, ovisno o godišnjem dobu, prazniku, blagdanu, proslavi ili obljetnici, uvijek tematski uredi. Ovaj put, dakako, u povodu Božića. Posjetili smo i kuću obitelji Farkaš u Turopolju, u kojoj svaki komad namještaja i detalja ima svoju povijest. A pripremili smo i jednu zanimljivost - Božić pijetla Kokana u Zagrebu. Da, dobro ste pročitali, ali više od toga ipak nećemo otkriti.

Za sve one koji još nisu pronašli svoje idealne ukrase i dekoracije, ali ni poklone za drage osobe, tu su razni šoping-vodiči s temama kao što su Orašar, kućice, vlakići, pokloni za nju i njega... A možda ideju dobijete i u jednom od "uradi sam" tutorijala koje donosimo. Oni koji vole kititi svoj dom, ali muku muče s manjkom kvadrata, dobit će uvid u ponudu alternativnih borova koji ne zauzimaju puno mjesta u interijeru, a pridonose jednako čarobnom božićnom ozračju.

Ako vam je, pak, potreban bijeg iz grada ili razmišljate o zimskim praznicima u prirodi, negdje na osami, pronašli smo četiri šumske i brdske kolibe, idealne za relaksaciju i punjenje baterija. One su pritom i božićno uređene, tako da boravak u njima ima gotovo terapeutski učinak. Magazin D&D čitajte u nedjelju (20. prosinca) uz Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:29