Novi gradski stanovi za mlade obitelji prilagođeni osobama s invaliditetom

Slavonski Brod već četvrtu godinu provodi mjeru kojom mladim obiteljima omogućuje najam gradskih stanova uz mogućnost otkupa nakon deset godina, među kojima su i stanovi potpuno prilagođeni osobama s invaliditetom za koje uskoro slijedi raspisivanje natječaja.

promo 

Kako bi zadržao mlade ljude, smanjio iseljavanje te stvorio dobre preduvjete za život i rad u Slavonskom Brodu, Grad već treću godinu za redom provodi niz demografskih mjera koje mladim obiteljima pomažu u jednostavnom i efikasnom rješavanju njihovog stambenog pitanja.

Uz pravo građenja obiteljskih kuća na gradskim zemljištima, izrazito popularna mjera i jedinstvena u Hrvatskoj je i najam gradskih stanova za mlade obitelji s mogućnošću otkupa nakon deset godina pri čemu se sve do tada uplaćene najamnine uračunavaju u otkupnu cijenu stana. U tu svrhu, Grad je do sada izgradio 6 stambenih zgrada u kojima su svoj dom pronašle 32 obitelji u bračnoj i izvanbračnoj zajednici te samohrani roditelji, a jedini preduvjet za konkuriranje na natječaju je da kandidati nemaju više od 45 godina starosti.

image

promo

image

promo

Imajući u vidu potrebe mladih obitelji čiji su članovi osobe s invaliditetom, dvije najnovije izgrađene gradske zgrade u prizemlju imaju stanove potpuno prilagođene njihovim potrebama. Naime, osim što se oba stana nalaze u prizemlju, na ulazu u gradske stanove postoji prilazna rampa koja im olakšava ulaz, dok sama unutrašnjost također omogućava lakšu pristupačnost, kretanje i boravak osoba s invaliditetom.

image

promo

Osim mladih u Slavonskom Brodu, projekt izgradnje gradskih stanova privukao je i mlade obitelji iz ostalih dijelova Republike Hrvatske. Budući da se mjera najma gradskih stanova mladim obiteljima s mogućnošću otkupa pokazala izrazito dobrom te prepoznatljivom, Grad uskoro kreće u izgradnju dvije nove zgrade u kojima će svoj dom pronaći još deset mladih obitelji.

image

promo

image

promo

„U vrijeme kada svjedočimo negativnim demografskim trendovima, ponosni smo što smo primjer grada u Republici Hrvatskoj koji ima vidljive rezultate naše brige o mladima i njihovom stambenom pitanju. Na ovaj način zadržavamo mlade da ostanu trajno živjeti i raditi u našem gradu, a s obzirom da su osobe s invaliditetom posebno osjetljiva društvena skupina, vrlo je važno osigurati jednake uvjete i pružiti im obiteljski dom prilagođen njihovim životnim potrebama“, zaključuje gradonačelnik Mirko Duspara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:33