Sisačko-moslavačka županija izgradila županijska naselja u Glini i Petrinji, u tijeku radovi u Sisku

Moderna naselja s montažnim kućama namijenjena su stradalnicima potresa, a kasnije će postati domovi za starije osobe

Župan Ivan Celjak s umirovljenicima

Projekt županijskih naselja kojeg je pokrenula Sisačko-moslavačka županija u Sisku, Glini i Petrinji jedinstven je projekt na području cijele Hrvatske, a uskoro se u njih useljavaju prve obitelji.

Riječ je o montažnim kućama čiju je gradnju Sisačko-moslavačka županija započela u proljeće ove godine sredstvima Fonda solidarnosti EU te iz državnog proračuna, a namijenjene su osobama čiji su domovi stradali u potresu. Nakon što se njihovi domovi obnove, kuće će postati depadanse za osobe starije životne dobi.

„Kuće koje gradimo bit će zapravo dugoročno iskorištene, a ovakav primjer izgradnje županijskih naselja, koje će prvo koristiti stradalnici potresa, a nakon toga umirovljenici i osobe starije životne dobi, jedinstven je projekt na području cijele Hrvatske. Početna ideja bila je pomoći stradalnicima potresa i omogućiti im primjeren smještaj dok se njihovi domovi ne obnove. Obzirom na činjenicu da je starije stanovništvo sve brojnije pokazala se potreba za dodatnim kapacitetima za umirovljenike“, rekao je župan Ivan Celjak.

Projekt u Sisku, Glini i Petrinji obuhvaća čak 166 montažnih kuća

Novi Zakon o obnovi koji je donesen u veljači ove godine, omogućio je Sisačko-moslavačkoj županiji, uz obnovu objekata javne namjene, gradnju kuća za privremeno stambeno zbrinjavanje. Županija je od ožujka provela sve potrebne postupke, od izrade projektne dokumentacije, ishođenje dozvola do izgradnje ukupno 166 montažnih kuća u Sisku, Glini i Petrinji u kojima će u budućnosti svoje zlatne godine moći provesti oko 650 umirovljenika.

image

Obnovljena zgrada Doma za starije osobe Glina

U naselju Banovi dvori u Glini, koji se nalazi iza zgrade Doma za starije osobe Glina, izgrađena su 74 objekta od čega su 62 objekta od 45 m2, a 12 objekata od 35 m2. U naselju Petrinia u Petrinji na dvije lokacije je 57 objekata od 45 m2, a u Sisku u naselju Zelenjak bit će 35 montažnih kuća stambene površine 45 m2. U manjim kućama moći će boraviti jedna do dvije osobe, a u većim kućama do četiri osobe. Dio kuća prilagođen je osobama s invaliditetom.

Trenutno se u Glini uređuje vanjski okoliš, prilazi prema kućama i parkirališna mjesta, a sve kuće koje se grade u sklopu županijskih naselja imat će i vanjsku terasu.

U županiji čak 1000 novih mjesta za starije osobe

Sisačko-moslavačka županija ista takva naselja s 25 kuća gradit će još u Popovači i Kutini.

image

Vizualizacija županijskih naselja

„Kada još uredimo zgradu koju smo kupili u naselju Caprag gdje će biti ispostava Doma za starije osobe Sisak i kada uskoro otvorimo prvi javni dom u Kutini, osigurat ćemo oko 1000 novih mjesta za naše bake i djedove, za naše umirovljenike kako bismo im omogućili kvalitetnu skrb u njihovim najboljim godinama. Naša dužnost i naša želja je omogućiti im lijepe umirovljeničke dane“, rekao je župan Celjak.

Otvorenje kutinskog Doma za starije osobe

Jedan od najvažnijih projekata na području grada Kutine je otvaranje Doma za starije osobe kojeg su stanovnici Moslavine čekali desetljećima. Prilagodbom dijela zgrade Doma zdravlja SMŽ u Kutini, koju financira Sisačko-moslavačka županija, Kutinčani će u narednim danima dobiti reprezentativni prostor za smještaj 45 umirovljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:58