Veliki uspjeh: Varaždin osvojio titulu UNESCO-vog grada glazbe

Grad Varaždin osvojio je titulu UNESCO-vog kreativnog grada iz područja glazbe, pridruživši se tako odabranom društvu gradova iz cijeloga svijeta koji se nalaze na UNESCO-voj listi kreativnih gradova.

promo

Varaždin je time postao prvi grad u Hrvatskoj koji se može pohvaliti ovom titulom. Službena potvrda o pridruživanju Varaždina UNESCO-voj mreži kreativnih gradova stigla je na sam Svjetski dan gradova, kada je UNESCO objavio popis od 55 gradova, novih članova Mreže, odabranih na natječaju za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada za 2023. Proglašeni kreativni gradovi prepoznaju važnost održivog urbanog razvoja te se obvezuju jačati ulogu kulture i kreativnosti.

image

promo

Mario Knor/

UNESCO-va mreža kreativnih gradova osnovana je 2004. godine kako bi ojačala suradnju s gradovima koji su prepoznali kreativnost kao strateški čimbenik održivog razvoja s gospodarskih, socijalnih, kulturnih i okolišnih aspekata. Mreža sada broji 350 gradova iz više od sto zemalja svijeta i pokriva sedam kreativnih područja: obrte i tradicijske umjetnosti, dizajn, film, gastronomiju, književnost, medijske umjetnosti i glazbu.

image

promo

Nakon opsežnih priprema, a na inicijativu Turističke zajednice grada Varaždina, koja je uz potporu Grada Varaždina te u suradnji s glazbenim i kulturnim institucijama pripremala kandidaturu, Grad Varaždin prijavljen je krajem lipnja na javni poziv za prijavu na natječaj za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada u 2023. godini kojeg je raspisalo Ministarstvo kulture i medija i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO. Podršku kandidaturi Grada Varaždina dalo je i Ministarstvo kulture i medija.

image

promo

Ovaj veliki uspjeh predstavlja vrhunac dugogodišnjih nastojanja i posvećenosti Grada Varaždina u promicanju glazbene kulture i baštine. Varaždin ima dugu i bogatu glazbenu tradiciju, od Glazbene škole u Varaždinu, kao jedne od najstarijih i najuglednijih odgojno-obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, koja je odgojila generacije učenika koji su izgradili uspješne karijere, poznatih glazbenika, uspješnih pjevačkih zborova, KUD-ova i ansambala, aktivnih glazbenih udruga, graditelja glazbala, međunarodnih glazbenih natjecanja pa sve do kulturnih glazbenih događanja, koncerata svih žanrova te poznatih festivala s dugom tradicijom. Najpoznatiji među njima su Varaždinske barokne večeri, jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu i Špancirfest kao najpoznatiji hrvatski ulični festival.

image

promo

Turistička zajednica grada Varaždina pak projektom Glazbena subota potiče razvoj lokalne glazbene scene, njeguje glazbene sadržaje uz očuvanje i promociju kulturne baštine te obogaćuje turističku ponudu grada. Glazbena subota, između ostaloga, obuhvaća glazbu na balkonima grada, glazbu na orguljama u varaždinskoj katedrali te nastupe limene glazbe i KUD-ova.

Sve navedeno dalo je dodatnu težinu samoj kandidaturi koja je Varaždin dovela do ove prestižne titule, koja će biti poticaj za daljnji razvoj Varaždina kao središta glazbene izvrsnosti i bogate glazbene tradicije uz poticanje glazbenog obrazovanja, privlačenje umjetnika i ljubitelja glazbe iz cijeloga svijeta te razmjene iskustava s drugim kreativnim gradovima.

image

promo

image

promo

Dodajmo ovome da je Turističkoj zajednici grada Varaždina odobren još jedan europski projekt iz programa Kreativna Europa, „Green streets of Europe“, čija je realizacija već i službeno započela. Prema podacima dobivenima od deska Kreativne Europe u Hrvatskoj, Turistička zajednica grada Varaždina jedina je turistička zajednica u Hrvatskoj kojoj su u proteklih deset godina odobrena čak dva projekta iz EU programa Kreativna Europa – „People power partnership“ i „Green streets of Europe“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:01