Zimska čarolija Karlovačke županije

 Klek (Foto: Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije)

Smještena u srcu Hrvatske, Karlovačka županija predstavlja zanosnu kombinaciju bogate povijesti, prirodnih čuda i živopisne kulture. Poznata po slikovitim krajolicima, bujnim rijekama, povijesnim lokalitetima i srdačnom gostoprimstvu, Karlovačka županija izranja kao destinacija koju svakako treba posjetiti za putnike koji traže autentično iskustvo izvan uobičajenih turističkih ruta. Snijegom obavijeni dvorci, smrznuta jezera i šarmantna sela stvaraju istovremeno mirnu i zavodljivu atmosferu.

image
Konji Rakovica (Foto: Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije)

Bogato povijesno nasljeđe

Karlovačka županija simbolično povezuje kontinentalnu i morsku Hrvatsku, a zbog svog povoljnog položaja često je bila na meti brojnih osvajača. Zahvaljujući povijesnim previranjima, danas Karlovačka županija omogućava svojim posjetiteljima uvid u hrvatsku povijest. Teško je odlučiti što posjetiti: grad Karlovac i stari grad Dubovac, stari grad Ozalj te Zavičajni muzej, arheološka nalazišta uz rijeku Mrežnicu ili zidine starog grada Slovina.

image
Karlovac Dubovac (Foto: Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije)

Prirodna raskoš

Karlovačkom županijom proteže se riječna mreža sastavljena od četiri rijeke: Korane, Mrežnice, Dobre i Kupe. Oko i preko rijeka izgrađeni su gradovi, naselja i mjesta, a svaka od njih poziva vas na bijeg u tišinu i uživanje u prirodi. U Karlovcu, mjestima Zvečaj i Žakanje dopustite da vam dah oduzmu prekrasni slapovi. Neka vas očaraju prekrasne Rastoke, poznate po svojoj jedinstvenoj prirodnoj ljepoti i šarmantnim vodopadima. Smještene su blizu grada Slunja te ih se naziva „Plitvicama malih rijeka“. Posjetitelji Rastoka mogu istraživati složenu mrežu drvenih staza i mostova koje se vijugaju kroz selo, pružajući panoramski pogled na vodopade i okolnu bujnu zelenu vegetaciju. Vodne mlinice, koje potječu iz 17. stoljeća, dodaju dašak povijesti i autentičnosti atmosferi, pružajući posjetiteljima uvid u tradicionalni način života u ovom ruralnom hrvatskom okruženju.

image
Drveni most na Korani, Karlovac (Foto: Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije)

Aktivnosti na otvorenom

Osim zaleđenih rijeka i jezera, otkrijte zimu istražujući snježni pokrivač na najvišim vrhovima Karlovačke županije u kojoj je utemeljeno Hrvatsko planinarsko društvo. Jedno od najprivlačnijih planinarskih odredišta je planina Klek kraj Ogulina, a avantura slijedi posjetom Bjelolasici, Stošcu, Vinici ili Bijeloj Kosi. Ne zaboravite na jedinstvene prirodne rezervate Bijele i Samarske stijene, a vjerujemo da će vam teško biti odlučiti na koju planinarsku stazu ili put krenuti.

image
Planinari na Kleku (Foto: Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije)

Ako smatrate da niste vrsni alpinist, okuražite se na neku od planinarsko-pješačkih šetnica, poput Seljanove šetnice ili Dragolinog puta. Više o planinarskim stazama, obilaznicama i putevima možete pronaći ovdje. Osim alpinista, planinara i šetača, u prirodi mogu se zabaviti i ljubitelji jahanja, cikloturizma, sanjkanja te adrenalinskih sportova: quad vožnjama, paintball-u ili military drill-u na poligonima.

image
Planinarski dom Klek (Foto: Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije)

Bajkovito zimsko ozračje

Ogulin, rodni grad najprevođenije hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, poslužio je kao inspiracija za njezine ‘‘Priče iz davnine‘‘. Danas, možete upoznati Ogulin i okolicu kroz Rutu bajke koja spaja 12 mjesta u gradu i okolici, a radi većeg doživljaja možete se poslužiti interpretacijskim pločama koje su oblikovane u likove iz Ivaninih bajkovitih priča. Tijekom rute mogu vas pratiti i kostimirani vodiči kao likovi iz Ivaninih bajki koji vam približavaju Ivanin svijet mašte. Doživite staroslavenske legende, čaroliju i bajkovitost jedinstvenog ogulinskog kraja.

image
Ogulin Stari grad (Foto: Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije)

Mistične priče i legende

U Karlovačkoj županiji brojna mjesta, naselja i gradovi kriju razne zanimljive legende i mitove koje oduševljavaju posjetitelje. Čorkova uvala je rijedak primjer netaknute prašume u Europi sa stablima starim preko 500 godina, a preporučujemo da provjerite zašto joj tepaju da je šuma divova. Koji grad opisuju kao grad sagrađen na lubanjama, zašto su povezani gromovi, vještice i obronci Kleka, gdje se pojavljuju vile, kakvu ljubavnu tragediju krije Đulin ponor, tko su protagonisti legende o špilji Vrlovici i što je to hrvatska Masada? Posjetite Karlovačku županiju i otkrijte priče i legende ovog kraja!

image
Novigrad na Dobri (Foto: Foto: Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije)

Gastronomska poslastica

Doživite toplinu hrvatskog gostoprimstva u Karlovačkoj županiji. Lokalni objekti dočekuju posjetitelje raširenih ruku, nudeći tradicionalna jela i tople napitke koji obogaćuju zimski doživljaj. Što vas može bolje zagrijati i podići vam vitamin C od ogulinskog zelja, a Ogulin je također poznat po ogulinskim klipićima. Osim ukusnog zelja, zagrijati vas mogu i juhe: kisele, guste od vrganja ili mesne s domaćim rezancima. Probajte divljač, pečene koljenice ili pohano meso od peradi, ili se poslužite nekim od ribljih specijaliteta: pastrva, štuka, šaran ili smuđ. Za desert, ne smijete propustiti štrudlu zato što je najduža štrudla na svijetu upisana u Guinnessovu knjigu rekorda, pripremljena, ispečena i izmjerena upravo u Karlovačkoj županiji!

image
Kraljica zimske gastronomije: sarma (Foto: Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije)

Započnite zimsko putovanje u Karlovačkoj županiji, gdje se povijest, priroda i brojne manifestacije stapaju kako bi stvorile nezaboravno i čarobno iskustvo. Bez obzira tražite li avanturu, opuštanje ili kulturno istraživanje, ova skrivena ljepotica u Hrvatskoj ima nešto posebno za svakog ljubitelja zime.

Više o zimskoj idili u Karlovačkoj županiji možete pronaći ovdje.

image
Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije, Hrvatska turistička zajednica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:01