ZA 'ĆELAVIM' JE RASPISANA MILIJUNSKA NAGRADA

ZLOGLASNI NARKOBOS UHIĆEN U MEKSIKU Dolijao novi lider Zaljevskog narkokartela

Meksička vojska uhitila je jednog od najtraženijih narkobosova u zemlji, Marija Ramireza Trevińa, poznatog i pod nadimkom X-20, za kojeg se vjeruje da je lider Zaljevskog kartela.

Meksički mediji objavili su da je uhićen u Rio Bravu, blizu teksaške granice.

Sukob sa Zetama

Ramirez, poznat i kao El Pelon, odnosno Ćelavi, za krijumčarenje droge 2008. je optužen i u Sjedinjenim je Državama. Za informacije koje bi dovele do njegova uhićenja SAD, gdje je završavala većina marihuane i kokaina koje je Ramirezov kartel krijumčario, raspisale su stoga nagradu od pet milijuna dolara, dok je Meksiko nudio još dodatna tri milijuna.

Pretpostavlja se da je Ramirez preuzeo čelnu poziciju Zaljevskog kartela nakon što je u rujnu uhićen Jorge Eduardo Costilla. Njegovo uhićenje novi je udarac kartelu koji djeluje još od 1930-ih godina i koji je nekoć bio najjači u Meksiku. No u međuvremenu gubi bitku s okrutnim kartelom Zeta, koji je počeo kao paravojno krilo Zaljevskog kartela, ali se 2010. osamostalio. Zaljevski se kartel potom ujedinio s kartelom Sinaloa kako bi istisnuo Zete, što je preraslo u krvavi sukob u više meksičkih saveznih država.

Meksičke vlasti smatraju Ramireza “u najmanju ruku jednako nasilnim” kao što je i zloglasni lider kartela Zeta, Miguel Angel Trevino Morales, koji je uhićen prošli mjesec. Vlasti vjeruju da je Ramirez imao dovoljno jak utjecaj da pokuša ponovno ujediniti ta dva kartela.

Dobra vijest za Nietu

Uhićenje je dobra vijest za meksičkog predsjednika Enriquea Peńu Nieta, koji je u prosincu došao na vlast s obećanjima da će smanjiti nasilje u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:11