ČVRSTO 'PROTIV'

Nizozemci na referendumu odbacili Sporazum o pridruživanju Ukrajine EU

Referendum je neobvezujući te nizozemska vlada neće morati uložiti veto na europskoj razini ako birači glasuju protiv sporazuma.
 Reuters

Nizozemci su u srijedu glasali na referendumu o Sporazumu o pridruživanju Ukrajine i EU, što bi mogao biti dobar pokazatelj odnosa prema Bruxellesu pred britanski referendum o članstvu u EU u lipnju.

Referendum je neobvezujući te nizozemska vlada neće morati uložiti veto na europskoj razini ako birači glasuju protiv sporazuma.

Prema prvim rezultatima referenduma o prihvaćanju Sporazuma o suradnji EU i Ukrajine u Nizozemskoj 67 posto glasača bilo je protiv prihvaćanja Sporazuma, dok je 33 posto bilo za.

Na referendum je zašlo 31 posto birača, što je 1 posto više od potrebnog praga da bi referendum bio važeći.

Sada treba pričekati kako će na rezultat ovog savjetodavnog referenduma reagirati nizozemska vlada.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:58