DRASTIČNA PRESUDA

FOTO, VIDEO Hoće li mađarski predsjednik pomilovati Čačića?

 Ronald Goršić / CROPIX

Obrana Radimira Čačića bila je u srijedu prije podne zgrožena odlukom Županijskog suda u Kaposvaru koji je uvjetnu presudu lokalnog suda promijenio na 22 mjeseca bezuvjetnog zatvora. I mađarski odvjetnici bili su iznenađeni odlukom. Posebice brzinom kojom je donesena i činjenicom da je Županijski sud potpuno izmijenio odluku nižeg suda.

FOTO, VIDEO ČAČIĆ MORA U ZATVOR: 'Odlazim sa svih funkcija u Vladi!' Premijer Milanović: 'Žao mi je. Jako će nam nedostajati'

Sugovornici Jutarnjeg lista uvjereni su da je riječ o postupku koji je izvan svih dosadašnjih standarda mađarskog pravosuđa. Ugledni budimpeštanski odvjetnik, koji je zbog delikatnosti slučaja, želio ostati anoniman, objasnio zašto je presuda izazvala takve reakcije.

- Svi koji smo upoznati s postupanjem mađarskih sudova u sličnim situacijama, iznenađeni smo postupkom suda u Kaposvaru. U sličnim slučajevima viši sudovi rijetko na tako drastičan način mijenjaju odluku nižeg suda. Ako zaključe da je presuda temeljena na krivim postavkama ili zaključcima, da nije utemeljena na zakonu, da nisu uzete u obzir sve okolnosti, tada se slučaj vraća na ponovni postupak.

KOMENTAR JELENE LOVRIĆ Težak udarac za Vladu, najviše za SDP-ova premijera

Nakon što je donesena prvostupanjska odluka i nakon što se čulo obrazloženje, doista nitko nije očekivao takvu odluku Županijskog suda. To zaista nije uobičajeno postupanje. Začuđuje žurba kojom je Županijski sud donio pravorijek. Takvi postupci obično traju puno duže, pa i do godine dana i više.

A da u slučaju kada viši sud poništava odluku nižeg i još donosi bitno različitu presudu da i ne govorimo. Zbog svega toga bojim se da će se još dugo nagađati i spekulirati zašto je u slučaju vašeg političara mađarski sud postupio na taj način. Kažem, da je uobičajeno nije, ali mi je teško spekulirati zašto se to dogodilo, kaže naš sugovornik.

Očito nije želio govoriti o političkim implikacijama takve odluke suda u Kaposvaru. Nesporno je međutim da se za slučajem prometne nesreće Radimira Čačića u Mađarskoj u kojoj su smrtne stradale dvije osobe već dugo vuku politički repovi. Od trenuka kada su DORH i USKOK optužili bivšeg premijera Ivu Sanadera, suđenje Čačiću u Kaposvaru neprestano povezuje s aferom Ina - Mol- Sanader.

Radimir Čačić zaista je na posredan način bio povezan sa suđenjem i sa sukobom Mola i Vlade. On, naime, nije bio samo drugi čovjek Vlade Zorana Milanovića već je bio neizravno zadužen za Inu, a samim time, neizravno, i za sve sporove koji postoje između Mola i Vlade, a tiču se upravljačkih prava i načina na koji se vodi Ina. S hrvatske strane i jedno i drugo najozbiljnije se dovodi u pitanje. Stoga nije čudno da se raspravlja o tomu koliko su ta dva postupka isprepletena, i na kraju, hoće li presude biti međusobno uvjetovane.

U igri su, za sada, dvije opcije: po prvoj, Županijski sud u Kaposvaru požurio se s donošenjem presude kako bi bila obznanjena prije izricanja presude Ivi Sanaderu u Zagrebu. Željelo se, naime, objašnjeno je neslužbeno Jutarnjem listu u Budimpešti, izbjeći optužbe da je presuda Čačiću donesena kao znak mađarske odmazde u slučaju da sudac Ivan Turudić eventualno presudi da je Ivo Sanader primio mito od Mol-a.

Istodobno, u opticaju je i posve drugačije objašnjenje. Po toj verziji sud u Kaposvaru odlučio se za bezuvjetnu zatvorsku kaznu Radimiru Čačiću kako bi se moglo trgovati u slučaju da sud u Zagrebu oslobodi Ivu Sanadera optužbi da je primio mito od Mola. Po toj teoriji, ako sud u Zagrebu oslobodi Sanadera, tada bi mađarski predsjednik mogao iskoristiti svoje diskrecijsko pravo da pomiluje Radimira Čačića.

To, kažu, ne bi bila iznimka jer je u sličnim slučajevima mađarski predsjednik već koristio to pravo i pomilovao osobe koje su osuđene na kraće zatvorske kazne zbog prekršaja iz nehata. U tu kategoriju svakako ulazi i slučaj Radimira Čačića. Neki sugovornici u uvjereni da je to realna opcija, jer bi time mađarska strana pokazala prijateljsku gestu spram Hrvatske.

Budući je presuda Županijskog suda u Kaposvaru konačna, Radimiru Čačiću i njegovoj obrani preostaje još samo jedna opcija: da zatraže izvanrednu reviziju cijelog slučaja.

No, taj postupak, koji može trajati i više od godine dana, ne odgađa izvršenje kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:55