PLJUŠTE REAKCIJE

Svjetske agencije o Čačiću: Otišao je ključan čovjek za gospodarstvo. Bio je gromobran premijera Milanovića

Kaposvar, Madjarska, 250112.Zupanijski sud u Kaposvaru.Sudjenje hrvatskom potpredsjedniku Vlade Radimiru Cacicu zbog izazivanja teske prometne nesrece u kojoj su poginule dvije osobe madjarske nacionalnosti. Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

ZAGREB - Svjetske novinske agencije prenijele su u srijedu vijest o ostavci prvog potpredsjednika hrvastke Vlade Radimira Čačića, ističući da se radi o važnom čovjeku u vladi zaduženom za gospodarske reforme i trećem ministru koji je otišao iz vlade u deset mjeseci na vlasti.

Prvi potpredsjendik vlade Radimir Čačić, zadužen za ključne gospodarske reforme u zemlji, dao je ostavku nakon što ga je mađarski sud osudio na zatvorsku kaznu zbog prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe, navodi agencija AFP.

Reuters piše da je Čačić ostavku dao na konferenciji za novinare nakon povratka iz Katara, gdje je nastojao privući investicije te bogate zemlje Perzijskog zaljeva u hrvatsko gospodarstvo.

Talijanska ANSA prenosi da se radilo o moćnom čovjeku hrvatske vlade zaduženom za investicije kojega su analitičari nazivali "gromobranom" premijera Zorana Milanovića. "Više nego bilo koji drugi ministar, bio je kritiziran zbog visokih životnih troškova, smanjenja javne potrošnje i povećanja poreza", navodi agencija.

Podsjećajući na kronologiju slučaja, BBC ističe da je Čačić ranije priznao krivnju za nesreću 2010., ali je prizivni sud izmijenio prvostupanjsku presudu iz lipnja i uvjetnu kaznu zatvora u trajanju 22 mjeseca zamijenio bezuvjetnom.

Srbijanska agencija BETA dodaje da je Čačić predsjednik druge po snazi stranke u vladajućoj koaliciji i da se još ne zna hoće li odstupiti s čela HNS-a, kojemu po koalicijskom sporazumu pripada resor gospodarstva.

Čačić je treći ministar u vladi lijevog centra koji je odstupio s dužnosti u deset mjeseci njezina rada, ističe slovenska novinska agencija STA i podsjeća da su to ranije učinili ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina i ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Mirela Holy.

U izvješću o ostavci Čačića, austrijska APA navodi da se radilo o ključnoj osobi u vladi u vrijeme ozbiljne ekonomske krize i da premijer Zoran Milanović još nije odlučio o njegovu nasljedniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:16