OPREZ PRIJE SUNČANJA

INFOGRAFIKA: KAKO SE ZAŠTITITI OD SUNCA I IZBJEĆI MELANOM? Savjeti za sunčanje bez straha

Makarska 150707.Makarska plaza prepuna je turista.Unatoc opasnom suncu turisti se suncaju. Zene u toplesu svakodnevni su prizor.Foto : Ivo Ravlic / cropix
 Ivo Ravlić / cropix
Tanoreksija, ovisnost o tamnom tenu može u konačnici dovesti do melanoma

Iz godine u godinu povećava se broj oboljelih od najsmrtonosnije vrste zloćudnog tumora kože - melanoma - u cijelom svijetu. Premda stručnjaci upozoravaju da dio krivnje snosi genetika, ipak sami možemo učiniti puno u zaštiti od te teške bolesti.

Prije svega na sunce se ne bi smjelo bez zaštite, a ni solariji nisu dragi liječnicima.

Tanoreksija ili ovisnost o tamnom tenu, koji je sve popularniji osobito među mladima, može u konačnici rezultirati melanomom. Uz ozonske rupe vjerojatno je i taj novi trend razlog što se u samo tridesetak godina broj novooboljelih od melanoma povećao u svijetu za više od petsto posto, kažu stručnjaci, pa zato uvijek početkom ljeta nastoje podsjetiti na neke nužne mjere koje valja poduzeti želimo li se zaštititi od ove vrste raka.

Naime, melanom u početku nema nikakvih simptoma pa se nerijetko otkrije tek nakon što se pojave otvorene ranice i već je metastazirao. Zato su sve češće preventivne akcije ranog otkrivanja melanoma kako bi preživljavanje bilo što veće. Zadaća je stručnjaka da se smanji broj smrtnih slučajeva i učestalost melanoma jer osim genetske predispozicije, glavni je krivac za takvo povećanje novootkrivenih slučajeva raka kože ipak sunce, odnosno sunčanje bez zaštite. Stručnjaci upozoravaju da nisu opasni samo “stari” madeži. Naime, 70 posto melanoma nastaje na zdravoj koži, a tek 30 posto na postojećem madežu.

Ako je melanom debljine manje od jednog milimetra, vjerojatnost izlječenja je veća od 90 posto. No, već u stadiju dva, što znači da je tumor prodro više od dva milimetra u kožu, izlječenje je neizvjesno jer se krvnim žilama šire metastaze. Nada su novi lijekovi, poglavito inovativna terapija ipilimumabom, monoklonskim protutijelom koje djeluje na imunološki sustav, i vemurafenibom, koji djeluje na mutaciju BRAF gena. Prvi lijek osigurava kod dva od deset pacijenata pretvaranje bolesti u kroničnu, a drugi produljava život za 13 mjeseci jer se nakon toga stvara, nažalost, otpornost na taj lijek.

Stručnjaci kažu kako je najjednostavniji način uočavanja melanoma tzv. ABCD pravilo. Asimetrija (A) znači da jedna polovica madeža ne odgovara drugoj, nepravilni rub (B) je neoštro ograničen, boja (C) je jako crna ili siva i na kraju promjer (D) madeža je veći od pola centimetra. Čak i laik na taj će način prepoznati neke promjene na koži koje iskaču iz pravila. - Nema kože koja je dovoljno otporna na sunce. Čak i kad nema vidljivih oštećenja, jako UVA i UVB zračenje sunca sigurno će ostaviti posljedice na koži čak i ako nije bilo opeklina - kaže dermatologinja dr. Maja Ceković.

Naglašava da zaštitne kreme moraju imati sve veći zaštitni faktor, a sunce je nabolje izbjegavati od 10 do 16 sati. Valja i povremeno prekontrolirati svoju kožu i za sve sumnjive pojave treba konzultirati liječnika. Naime, najviše su ugroženi oni koji dulje borave na suncu zbog posla ili jer žele tamniji ten. Riječju, sa suncem treba umjereno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:04