HRVATI I MERCATO

Zenit želi Vedrana Ćorluku, Stoke City Ivana Strinića, Lyon za Lovrena traži 10 milijuna eura

 www.fclm.ru

Transfer Ivana Perišića iz Borussie Dortmund u Wolfsburg drugi je iz reda reprezentativaca za ovaj, siječanjski mercato. Prvi je bio 10 milijuna EURA (5 plus 5) prijelaz Domagoja Vide iz zagrebačkog u kijevski Dynamo. Hoće li biti novih transfera? Za sada je teško nazrijeti konkretne konture nekog novog. Činjenica jest da za više naših nogometaša postoje zanimanja i konkretni upiti, ali dalje se od toga nije išlo.

Stipe Pletikosa je u Rostovu pokazao najbolje od sebe, zbog čega je postao lider i kapetan momčadi, odnosno službeno najomiljeniji igrač tamošnjih navijača. Pletikosi, koji je istodobno vrlo zanimljiv za više europskih klubova koji ga zovu u svoje redove, to je ujedno i najveća prepreka za transfer. Rostov ga jednostavno ne želi pustiti, iako mu ugovor istječe u lipnju 2013. godine, kada će moći otići bez odštete. Računica vodstva tog kluba prilično je logična - za novac koji na ime odštete mogu dobiti za igrača od 34 godine oni ne mogu angažirati vratara slične kvalitete. Upustiti se u grčevitu borbu za ostanak, koja im je izvjesna na proljeće, bez tako važnog igrača i lidera nagnala ih je na odbijanje svake ponude iz zapadne Europe. Barem je tako ovog trenutka.

Među igračima koji imaju ozbiljne ponude je i Ivan Strinić. Taj je reprezentativac u Ukrajini službeno proglašen (glasovanje igrača, trenera i novinara) najboljim lijevim bekom lige. Očito je to dodatni motiv klubovima iz Premier lige koji su ga zvali već ljetos, ali ga Dnjipro nije puštao. Sada je najzainteresiraniji Stoke City, koji je spreman u cijenu transfera uključiti i ponekog svog igrača u zamjenu.

Još jedan od hrvatskih braniča je dobio vrlo zanimljive upite. Naime, Vedran Ćorluka izuzetno se dopao talijanskom treneru Lucianu Sppalettiju te je Zenit spreman za pregovore s Lokomotivom. Jedini problem u toj priči za Zenit je da Moskovljani nisu spremni ni na ikakav razgovor oko prodaje Ćorluke.

Hoće li Dejan Lovren napustiti Lyon temeljem brojnih upita koji dolaze iz Premier lige i Italije, moglo bi se reći, nije sporno. Jedina je dvojba hoće li to biti ovoga siječnja (manje vjerojatno) ili na ljeto. Lyon ima određenih financijskih teškoća, a neovisno o tome ključno je da je klub spreman prodati stopera ako ponuda bude izdašnija od one koju su Francuzi uplatiti Dinamu (9,5 milijuna eura). Na tržištu se vrlo često spominje ime Nikice Jelavića, ali dojam je da se on do ljeta neće maknuti iz Evertona.

Reprezentativni status svakako je povisio dionice splitskog veznjaka Radoševića, za kojega također nema dvojbe da će napustiti Poljud, odnosno pitanje je da li sada ili na ljeto. Nekako bismo u tom tonu ocijenili status Sammira, koji trenutno nema konkretnije ponude koja bi zadovoljila apetite Dinama, ali za kojeg je logično očekivati da će klub promijeniti do 31. kolovoza ove godine.

Dakako, u priči o transferima uvijek ima neočekivanih situacija i obrata, pa je svaki od reprezentativaca stalna potencijalna meta europskih klubova. Jedan od onih kojima promjena ne da bi dobro došla, nego je iz reprezentativnog rakursa nasušno potrebna, jest Eduardo. Manjak minuta u Šahtaru limitira njegovu formu, no Eduardo je u potrazi boljeg klupskog statusa ograničen visokom plaćom u Donjecku. Na takav prihod teško može računati na nekoj drugoj adresi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:56