ŠTIMČEVI ADUTI

Mandža i Jelavić su drugi napadački tandem Europe

Hrvatska ima jedan od najučinkovitijih napadačkih tandema u Europi, i ako to dokaže u Skoplju i Osijeku, ne bi smjelo biti problema za rezultate Vatrenih. Čedomir Janevski prijeti s makedonskim predatorima, ali Štimac na pistu Aleksandra Velikog neće sletjeti s kanaderima nego suvremenim bombarderima iza kojih u klubovima najčešće ostaje spaljena zemlja. Zašto takvu ubojitost ne bi demonstrirali i u reprezentaciji?

Mario Mandžukić i Nikica Jelavić za Bayern i Everton ove su sezone zabili 13 golova u svim natjecanjima, 10 u prvenstvenim susretima. Gledajući državne lige zemalja u kojima se igra vrhunski nogomet, što je najobjektivniji kriterij budući da u kontinentalnima ne nastupaju svi, oni su na diobi drugog mjesta, rame uz rame s Portugalcima Cristianom Ronaldom i Helderom Postigom. Za “nos” im bježi Zlatan Ibrahimović koji je francuskoj Ligue 1 poklonio devet ukrasa pa s Johanom Elmanderom iz turskog Galatasaraya Švedska drži 11 pogodaka na kontu.

Po igri, prvom mjestu na ljestvici strijelaca Bundeslige sa šest pogodaka i veličini kluba čija je udarna špica, danas nije pogreška Mandžukića rangirati među desetak najboljih napadača Europe. Izlišno je opisivati raskoš njegovog nogometnog arsenala, čekamo da zabije prvi gol pod Igorom Štimcem, iako je i bez toga bio vrlo dobar, asistent za oba službena pogotka tekućeg ciklusa, Jelaviću u Maksimiru i Perišiću u Bruxellesu. Kad godinama ne bi poput mantre ponavljao “Nije mi važno tko je strijelac, bitno je da moja momčad pobijedi”, njegove bi statistike i prije bile osjetno bogatije.

Jelavić se ljetos u poluozbiljnom tonu čudio samom sebi, znao je spomenuti u stilu “Najveće iznenađenje Premier lige je što sam ja zabio devet golova u trinaest utakmica”. No, “ Hrubesch iz Gabele” nastavio je istim tempom, zasad je na brojci četiri. Najimpresivije zajedničko djelo im je Republika Irska u Poznanju (Mandžo dva gola, Jela jedan), a vrhunci tek trebaju doći. Mandžukić i Jelavić, cimeri i prijatelji, imaju izvrsnu šansu da postanu najmoćniji tandem nacionalne vrste nakon kombinacije Davor Šuker - Alen Bokšić. Samo da Vatreni igrački prorade, da dobiju dostatno pravih lopti...

Zlatan Ibrahimović (PSG) je uz Messija i Ronalda vjerojatno TOP 3 svjetskog nogometa, njegov individualni uradak zasad u domaćoj ligi ne prati niti glavni Mourinhov as koji je osam puta zabio u Primeri, ponešto i s bijele točke (za razliku od naših!), a s Postigom (Zaragoza) također je došao do - deset. Njemački dvojac Klose (Lazio) i Müller (Bayern) je na devet, Nizozemski Van Persie (Manchester United) i Robben (Bayern) na pet...

Kad se uzmu u obzir sva natjecanja, najbolje ipak stoji Portugal jer Ronaldo je dao četiri u Ligi prvaka, dva u Superkupu, sve zajedno 14 te je zaključan podatak za njih dvojicu 16. Hrvati su opet drugi sa 13 jer i Mandžukić ima dva gola u Kupu i jedan u Superkupu, Švedska na 12, jednak domet ima i Bosna i Hercegovina budući da je Vedad Ibišević postigao za Stuttgart tri gola u prvenstvu, četiri u Europskoj ligi i jedan u Kupu, a Edin Džeko za Manchester City tri u Premier ligi i jedan u Ligi prvaka.

Igor Štimac još nije odredio sastav za Skoplje, Mandžukić je siguran, Jelavić ne toliko. Tu su Eduardo i Kalinić, a postoji i ozbiljna varijanta da se igra s tek jednim klasičnim napadačem te ulogu druge špice ponajprije dobije Ivan Perišić. On ima tri točna hica za Borussiju Dortmund, dva u Bundesligi, jedan u DFB pokalu, Njemačkom kupu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:16