NOVI DIZAJN

IPAK NIŠTA OD IDEJA GRAĐANA Policija popustila, tablice će izgledati kako dizajneri kažu

Postoji razrađeno rješenje čiji su autori uglednici Nikola Đurek, Ljubičić i još trojica

Prijedlozi za nove registarske pločice do su stizali na adresu MUP-a, a primili su ih više od pet stotina.

Podsjetimo da su pločice, koje su bile poslužile kao poziv na raspravu o novom izgledu, prije mjesec dana svi dizajneri jednoglasno ocijenili kao katrastrofalne: moglo se čuti da će Hrvatsku predstaviti kao zemlju elementarne vizualne nepismenosti. Dizajn je nemušt, generički, šlampav i ukida elementarno pravo na čitkost, bili su neki od prigovora.

Revolt je izazvala i činjenica da se za njihov dizajn nije pitalo struku. Od dizajnerske smo zajednice saznali da imamo već razrađeno rješenje s kojim su nadležni upoznati, a autor je jedan od najboljih svjetskih tipografa Nikola Đurek (font Amelie), zajedno s poznatim dizajnerom Borisom Ljubičićem i još troje autora.

U međuvremenu je ministar Ostojić bio gost tribine u Dizajnerskom društvu gdje je dogovoreno da će poštivati sugestije struke. Rekao je da su prikazana rješenja bila tek predlošci za razmišljanje.

Dizajnerska struka sada predlaže spomenute tablice (Đurek, Ljubičić i suradnici) ili međunarodni natječaj. Nemamo potvrdu iz MUP-a da će uzeti rješenje koje dizajneri hoće. - Ne postoji rok za promjenu tablica, imamo dovoljno vremena, a ima i drugih parametara osim dizajna koje treba odrediti - kaže glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:13