GOST NA POLJUDU

'DINAMO ME HRANI, ALI ŽIVIM ZA HAJDUK' Pogledajte kako Ivan Ivančić ljubi grb Bijelih!

Nije mi bilo teško putovati dan i noć, pješačiti i snalaziti se na razne načine. Eh, da mi je onda bilo imati nešto od Hajduka, volio bih to više od New Yorka! - priča bivši Sandrin trener
 Paun Paunović/CROPIX

Hajduk je posjetio pomalo neuobičajen gost, legendarni bacač kugle i atletski trener Ivan Ivančić. Bivši trener zlatne olimpijke Sandre Perković je u Split došao povodom današnjeg Zimskog bacačkog kupa koji se održava u Parku mladeži, a slobodno vrijeme iskoristio je za posjet Poljudu.

Ne bez razloga, Hajduk je klub za kojeg navija od ranog djetinjstva, starije generacije sjećaju se da je nastupajući u dresu beogradske Crvene zvezde redovito nosio kapu s grbom Hajduka.

Zbog Hajduka je kao dječak i mladić često dolazio u Split iz sela Grabovice pored Tomislavgrada.

- Nije mi bilo teško putovati dan i noć, pješačiti i snalaziti se na razne načine. Eh, da mi je onda bilo imati nešto od Hajduka, volio bih to više od New Yorka! U Grabovici nitko nije smio navijati za drugi klub osim za Hajduk, ako bi netko na to i pomislio, izbacili bismo mu tu pomisao iz glave - pričao je Ivančić s osmijehom.

Dugi niz godina je živio u Beogradu i tamo često pratio utakmice Hajduka. Poznavao je legendarnog trenera Tomislava Ivića, za kojeg kaže da je bio najbolji student u trenerskoj školi.

- Znate li da je Hajduk jedini klub koji ima pozitivan skor s Crvenom zvezdom? Hajduk ima 56 pobjeda, a Zvezda 53, niti jedan drugi klub s ovih prostora nema takav skor s Beograđanima. Rekao sam više puta, ako Hajduk ima pozitivan skor s najboljim klubom, onda je Hajduk najbolji.

Posebno pamti jednu od najvećih pobjeda u Hajdukovoj povijesti, utakmicu koju je gledao uživo na stadionu JNA 1976. godine, kada su Splićani deklasirali Partizan 6:1.

- Zvao sam Ivića i rekao mu da bih s Matom Parlovom, najvećim sportašem Jugoslavije svih vremena, došao na utakmicu, a on mi je rekao da dođem i da Hajduk neće izgubiti. Bila je to velika utakmica i velika pobjeda.

Slavna vremena su iza splitskog kluba, ali legendarni 'Div' vjeruje da Hajduk opet može doći na tu razinu.

- Ono što ja želim Hajduku ne može se opisati, da mu svi to žele Hajduk bi bio prvak svijeta! - emotivno je nastavio Ivančić.

Darovali su mu na Poljudu dres s njegovim sretnim brojem 37, te godine prošlog stoljeća je rođen. Danas živi u Zagrebu i radi u AK Dinamo Zrinjevac.

- Tamo zarađujem za kruh. Zdravko Mamić je moj rođak i zahvalan sam mu što pomaže naš klub. Da nije njega, AK Dinamo bi propao. On je dobrotvor koji pomaže mnogima, i ako bih koga predložio za osobu godine, onda je to Mamić. Ali za mene je Hajduk uvijek Hajduk, i naravno da ću u derbiju navijati za meni najdraži klub - prisnažio je Ivančić na odlasku s Poljuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:47