KINESKA METODA

Bucka više nije bucka: bivša TV voditeljica u godinu dana skinula 14 kg, pogledajte rezultat!

Prehrana je raznovrsna i sadrži sve što je potrebno organizmu, ali sa smanjenim ugljikohidratima i pojačanim proteinima
Vitomira Lončar
 Privatni Album

Tijekom lanjskog redovitog sistematskog pregleda na sveučilištu Eurasia University u Xi’anu liječnica je Vitomiri Lončar (61) i njezinu suprugu Ivici Šimiću (67) rekla da bi oboje trebali pripaziti na prehranu zbog prekomjerne težine.

“Oboje smo imali više od 80 centimetara u struku, BMI je pokazivao da smo u području pretilosti. U Kini živimo život u kojem smo sami nas dvoje, nemamo društvo s kojim izlazimo. Svi su odnosi uglavnom poslovni i orijentirani smo na sebe. Nemaš nekoga tko bi ti rekao - hej, čini se da ste se udebljali! Mog Ivicu to nije nimalo uzrujalo, a ja sam se baš bila zabrinula”, priča mi Vitomira koja je u malo više od godinu dana doživjela potpunu fizičku transformaciju.

Nakon što je tri godine sa suprugom živjela u Kini, zbog korone se u ožujku vratila u Hrvatsku, a za tjedan dana se vraća u daleki Xi’an. Tamo supružnike čeka posao koji su ostavili prije pola godine. Vitomira je profesor-mentor na fakultetu za kulturu i medije, a suprug na humanističkim znanostima.

image
Vitomira Lončar i suprug
Privatni Album

Gladovanje

U godinu dana smršavjela je 14 kilograma i postigla izgled na kojemu bi joj mogle pozavidjeti 30-godišnjakinje.
Kad je u svibnju 2019. dobila loš liječnički nalaz, prvo je odlučila gladovati. I tako dva mjeseca. “Stvarno sam se napatila, nisam mogla spavati, bila sam iscrpljena, bez energije. Grozno”, kaže Vitomira.

image
Vitomira Lončar prije godinu dana
Privatni Album

U svojoj Ženskoj grupi na WeChatu, aplikaciji bez koje u Kini nema života, Vitomira je napisala da uzaludno pokušava riješiti svoj problem s kilogramima i tražila nekoga tko ima slično iskustvo.

Javila joj se Dragana Popović Gaga, certificirana trenerica koja živi u Shenzhenu, tri sata leta od njezina Xi’ana. Rekla je da joj može pomoći, ali da u život treba uključiti i - vježbanje.

“Kako sam zaista htjela napraviti nešto sa sobom, pristala sam čak i na vježbanje, haha. I tako je krenulo. Prvo sam učila osnove o proteinima, ugljikohidratima i mastima. Istodobno su krenule lagane vježbe. Mislim, lagane za nekoga tko je u treningu, ali za mene, koja sam bila potpuno izvan forme, bile su nezamislivo teške. Bila sam crvena u licu kao rak, jedva sam disala, sve je boljelo”, priča mi.

U početku je Gaga pratila svako njezino vježbanje, fotografirala joj je svaki tanjur da vidi što jede, a u sljedećoj fazi je prešla na njezinu aplikaciju u kojoj su vježbe koje treba napraviti i ostali podaci.

“Dan sam počinjala s jajima na 100 načina, povrćem, određenim voćem u ograničenim količinama, bademima, chia sjemenkama... Bijelo pileće meso bilo je uvijek spas u zadnji čas kada bi me uhvatila glad. I ono što je bilo jako bitno to je - voda. Bez dovoljne hidratacije nema naprijed. Prehrana je raznovrsna i sadrži sve što je potrebno organizmu, ali sa smanjenim ugljikohidratima i pojačanim proteinima”, objašnjava Vitomira.

Uživanje u treningu ​

Prošli su mjeseci prije nego što je počela uživati u treningu. I sada joj bude teško, ali je veseli.

U početku je vježbala tri puta po pola sata tjedno. Utezi su joj bile bočice vode od pola litre, sve teže bilo joj je nezamislivo.

Danas vježba s utezima od pet kilograma pet puta tjedno. Koristi vježbe za oblikovanje pojedinih dijelova tijela, za jačanje muskulature...

U obitelji Šimić kuha samo suprug, koji je, dok je supruzi spravljao obroke, bez posebne namjere gubio kilograme.

Prije šest mjeseci i on se odlučio na vježbanje te je ukupno smršavio 11 kilograma.

image
Vitomira Lončar i suprug
Privatni Album

Otkako su se preselili u Aziju, par uživa u svakom trenutku, a posebno su ih veselila putovanja.

“‘Blizu’ su nam mnoge zanimljive destinacije. Više puta smo putovali po Indoneziji, Kambodži, Maleziji, Filipinima, Vijetnamu, Laosu... Otkrivamo nove svjetove, civilizacije, kulture. Lijepo je i zanimljivo”, priča Vitomira, koja kao da se pomlađuje.

Koja je tajna njezina sjaja?
"Kada smo odlazili iz Hrvatske bili smo na 'životnom minimumu'. Zbog različitih okolnosti energija se bila istrošila, nestalo je sjaja, nestalo je iskre… Odluka da odemo u Kinu vratila nas je u život. Suprug je bio prošao 63 godine, ja 57… Bila sam već u mirovini. Trebalo je krenuti iz početka, osmisliti život 8000 kilometara daleko od svega što smo poznavali. Upravo nas je to vratilo u život, novi početak dao nam je novu energiju, novi sjaj, radost, sposobnost da uživamo u životu svaki dan iznova. Kada danas vidim fotografije napravljene prije odlaska… Uh…", iskrena je Vitomira, koja je tek nedavno doznala da se vraća u Kinu.

"Ne možemo spavati od uzbuđenja! Znamo da nas čeka 14-dnevna karantena u nekom hotelu u prvom gradu u koji ćemo sletiti, ali za čas će to proći i vraćamo se u svoj kineski dom. Ne putujemo zajedno, nismo dobili karte, tako da ja idem prva… Još malo", uzbuđena je. Objašnjava mi da je u Kini život potpuno normalan. Lokalne transmisije nema, a zaustavili su 'uvoz'. Mjere su bile stroge, ali učinkovite. Vitomira se korone u Kini ne boji, strahuje samo od toga da na nekom aerodromu na putu od Hrvatske do Kine ili u avionu ne pokupi virus.

U doba karantene sa suprugom je radila projekt Mala scena online i pomagali su kćeri Bugi Mariji, koja je od tate preuzela umjetničko vodstvo kazališta, da lakše prebrodi 'nevrijeme'.
Ona i suprug uređivali su svoju zemlju na otoku Cresu, u mjestu Ustrine, plivali, šetali i pripremali nastavu za novi semestar. Tijekom proljeća su radili online nastavu, učili kineski, čitali, igrali tenis, a Vitomira je upisala i jednu edukaciju.

"Pamtit ćemo ovu godinu kao jednu od ljepših u životu. Prije korone, na početku 2020. proputovali smo Filipine, a onda smo došli u Hrvatsku u kojoj smo, igrom slučaja što živimo na otoku, izbjegli mnoge teške trenutke koje su imali naši sugrađani", zadovoljna je Vitomira, koja na sve gleda s pozitivom pa tako i na rastanak sa kćeri.

"Navikli smo biti razdvojeni i radujemo se svakoj novoj mogućnosti da se susretnemo. Tako da nam rastanci više ne padaju teško. Imali smo iznenadnu i lijepu priliku vidjeti se s Bugom, našim mamama (Ivičina je u 94. godini, moja u 86. i obje su sjajno), širom obitelji, ponekim prijateljem… Živjeli smo miran život u Ustrinama i postali dio naše male ustrinske zajednice. Da, baš nam je bilo nezaboravno", zahvalna je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 15:42